Kodėl taip šokinėja regėjimas? Ar tiesiog optikos salono specialistai vis neparenka tinkamo varianto?

Adomas, 68

Nors įprasta manyti, kad akių ligas išduoda regos prastėjimas ar matymas it pro rūką, akių ligų gydytojas oftalmologas-mikrochirurgas med. dr. Paulius Rudalevičius įspėja, kad lęšiuko sudrumstėjimo liga - katarakta kartais gali apie save pranešti ir staiga pagerėjus regėjimui.

Katarakta – apgaulinga

Kaip aiškina gydytojas, pagrindinis kataraktos požymis yra matymo pablogėjimas, kai žmogus visą gyvenimą gerai matęs į tolį staiga skundžiasi regos suprastėjimu, tačiau pacientai neretai to net nepastebi. Mat katarakta dažnai būna apgaulinga.

„Žmogus kiekvieną dieną atsikėlęs netikrina savo regos būklės, juo labiau sveikoji akis dažnai pažeistosios negalavimus kompensuoja, todėl pacientui gali atrodyti, kad jis mato aiškiai abiem“, – aiškina specialistas.

Taigi vaizdo liejimasis, matymas kaip pro rūką, spalvos tampa tirštos ar tamsiu paros metu dvejinantis priešpriešinėms šviesoms yra pagrindiniai kataraktos požymiai. Vis dėlto, pastebi med. dr. P. Rudalevičius, katarakta kartais siunčia ir priešingus signalus.

Be to, kataraktai būdinga šokinėjanti ir nepastovi rega, kai pacientui ką tik specialisto pritaikyti nauji akiniai staiga tampa neefektyvūs, todėl po poros mėnesių tenka rinktis naujus arba geri tampa senieji.

„Katarakta sergantys pacientai įprastai turi krūvą akinių, kuriuos nuolatos kaitalioja, ieškodami, kurie šiam kartui yra efektyvesni“, – sako med. dr. P. Rudalevičius ir patikina, kad akiniai skaitymui standartiškai turėtų būti keičiami kas ketverius šešerius metus, jeigu reikalinga, pastiprinami.

Įgimtos ir įgytos kataraktos

Nors katarakta dažniau pasireiškia vyresniame amžiuje, dėl regos suprastėjimo pasitikrinti pas specialistus ateina ir aštuoniolikmečiai.

„Tokiems pacientams dažniausiai nustatome įgimtą akies lęšiuko drumstį, kuri anksčiau nei įprastai ima progresuoti. Tačiau daugiausiai septyniasdešimties metų amžiaus pacientų. Tokiame amžiuje kas trečiam galėtume nustatyti ankstyvąją kataraktos stadiją, kuri vieniems progresuoja greičiau, kitiems – lėčiau“, – teigia specialistas. Deja, pacientas, nors katarakta ir nustatyta, matymo kokybe nesiskundžia, todėl kataraktos intervencinėmis priemonėmis gydyti neskubama.

Vienintelis efektyvus ligos gydymo būdas – akių operacija, kurios metu pašalinamas drumstas lęšiukas ir įstatomas naujas dirbtinis. Negydanti katarakta vis labiau silpnina regą, ilgainiui tai gali lemti aklumą.