Dabar aktorei jau sukakę 37-eri ir ji tikrai neberimena prieš 20-metį suvaidintos spalvingosios savo herojės.

H. Matarazzo vaidino nuo pat vaikystės ir daugybe savo vaidmenų tiek didžiulio populiarumo sulaukusiose juostose, tiek nepriklausomų autorių filmuose neleido suabejoti savo talentu.

H. Matarazzo pasižymi ne tik karjera kino industrijoje – ji yra aktyvi feministė, ginanti moterų ir LGBTQ+ bendruomenės teises. H. Matarazzo, visai kaip ir jos personažas Lilly, gali būti grubi ir užsispyrusi, tačiau jos širdis kupina gerumo. Gyvenime H. Matarazzo nepanaši į savo kino filmuose įkūnytas atsiskyrusias moksliukes – ji yra žavi ir savimi pasitikinti, o nuo to laiko, kai vaidino „Princesės dienoraštyje“, prabėgo jau daug laiko, ir H. Matarazzo nuėjo ilgą kelią. Thelist.com siūlo išsamiau susipažinti su šia žvaigžde.

Heather Matarazzo filme "Princesės dienoraštis" (kairėje)

Mažoji aktorė

H. Matarazzo proveržis buvo vaidmuo 1995-ųjų brendimą vaizduojančioje istorijoje „Welcome to the Dollhouse“. Jai tebuvo 11 metų, kai gavo pagrindinį Dawn Weiner vaidmenį, o vėliau jaunosios aktorės pasirodymas šiame filme buvo įvertintas „Independent Spirit Award“ apdovanojimu už geriausią debiutinį vaidmenį.

Heather Matarazzo

Tačiau iš tiesų tai nebuvo pirmasis H. Matarazzo vaidmuo. Ji savo karjerą pradėjo būdama vos septynerių, kai įkūnijo nykštuką vietinėje „Ozo šalies burtininko“ versijoje, skirtoje AIDS sergantiems vaikams. H. Matarazzo patraukė repeticiją stebėjusios talentų medžiotojos dėmesį: ji išbarė savo klasiokus už tai, kad rimtai nevertino vaidinimo.

„Aš pačiupau mikrofoną ir tiesiog visus išbariau. Pasakiau, kad dirbame dėl kilnaus tikslo, ir visiems derėtų tą suvokti, imti vaidinti ir šypsotis“, – „The New York Times“ pasakojo H. Matarazzo.

Šis įvykis žymėjo H. Matarazzo karjeros pradžią ir tarsi nurodė jos ateitį – ji tapo aktyvia žmogaus teisių gynėja.

Rugsėjo 11-osios įvykiai nugriaudėjo labai arti jos namų

2001-ųjų rugsėjo 11-ąją Pasaulio prekybos centrą sunaikinęs išpuolis sukrėtė visą pasaulį. Siaubinga tragedija nutiko visai netoli H. Matarazzo namų. Jei įvykiai būtų klostęsi kiek kitaip, aktorė tądien galėjo ir žūti. H. Matarazzo 2015-aisiais „Facebook“ paskelbė įrašą, pasakojantį, kaip arti baisiojo išpuolio ji buvo. Pasak H. Matarazzo, likimas netikėtai pasisuko taip, kad ji visgi neatsidūrė pačiame tragedijos centre.

„9 val. ryto turėjau ateiti į susitikimą pirmojo Pasaulio prekybos centro pastato 15-ajame aukšte. Bet mano žadintuvas nesuskambėjo – nubudau 8.50 val.“, – rašė aktorė.

H. Matarazzo dėkinga likimui, kad liko gyva. Ji vis dar negali patikėti tuo, kas nutiko ir kas būtų galėję nutikti. „Kiekvienais metais šią dieną aš vis pagalvoju apie tai, jog mano žadintuvas nesuskambėjo. Nežinau, ar kada galėsiu tai visiškai suvokti“, – sakė H. Matarazzo.

Nesibaimina išsakyti savo nuomonės politiniais klausimais

H. Matarazzo niekuomet nesibaimindavo ir nesidrovėdavo garsiai išreikšti savo nuomonės, o politiniai klausimai nėra išimtis. Aktorė aiškiai išreiškia savo paramą tam tikriems kandidatams ir negaili kritikos palaikantiems oponentus. Per 2016-ųjų Jungtinių Valstijų prezidento rinkimus ji parėmė Demokratų partijos kandidatą Bernie Sandersą. „The Boston Globe“ pasidalino H. Matarazzo nuotrauka iš „Twitter“ įrašo, kurį ji vėliau ištrynė. Nuotraukoje užfiksuota, kaip ji rengiasi susitikti su B. Sanderso rėmėjais.

H. Matarazzo taip pat išreiškė savo nuomonę per 2018-ųjų JAV kadencijos vidurio rinkimus, sukritikavusi baltaodžių moterų daugumą, senatoriaus rinkimuose Teksase balsavusią už respublikoną Tedą Cruzą, o ne demokratą Beto O'Rourke.

„Brangios ponios, ar jums su galva negerai?!“, – „Twitter“ rašė aktorė, vėliau šį įrašą ištrynusi. Akivaizdu, kad H. Matarazzo savo jausmų ir nuomonės neslepia.

Heather Matarazzo

H. Matarazzo sakosi nesanti „gražuolė svajonių mergina“

H. Matarazzo susilaukė kritikos dėl savo išvaizdos, nutikdavo netgi taip, kad ji negaudavo vaidmenų, nes aplinkiniams atrodė, jog ji yra nepakankamai graži. Savo puslapio tinklaraščio įraše aktorė atskleidė, kad kartą filme ją pakeitė kita aktorė, nes prodiuseriai manė, jog ji yra nepakankamai patraukli vaidinti pagrindinį vaidmenį, pavadinę H. Matarazzo „tokia, kurios nesinori dulkinti“.

H. Matarazzo anksčiau jautėsi nesaugiai dėl savo išvaizdos – taip buvo daugiausia dėl jos „bjauriojo ančiuko“ vaidmens filme „Welcome to the Dollhouse“. Tačiau metams bėgant dėl savo išvaizdos ji ėmė jaustis vis geriau ir pradėjo savimi pasitikėti. „Aš nesu gražuolė svajonių mergina“, – „AfterEllen“ sakė aktorė, pridūrusi, kad yra dėkinga už galimybę atlikti „įdomius“ vaidmenis.

H. Matarazzo savo tinklaraščio įrašą užbaigė padėka žmonėms, kurie ją pažemino. „Esu dėkinga visiems žmonėms, nesvarbu, ar tai buvo prodiuseriai, vaidmenų skirstytojai ar agentai, kurie sakė: „Tikrai ne, ji yra tokia, kurios nesinorėtų dulkinti. Ji talentinga, ji mums patinka, bet jos nesinorėtų dulkinti“. Bet iš tiesų aš esu ta, kurią nori dulkinti. Tik jūs negalite to daryti – aš jau užimta“, – rašė aktorė.

Aktorė ilgą laiką juto spaudimą nuo visuomenės slėpti savo seksualinę orientaciją

H. Matarazzo save laiko lesbiete, tačiau ji iki pat 2004-ųjų viešai neatskleidė savo seksualinės orientacijos. Aktorė ilgą laiką ją slėpė, mat baiminosi galimo poveikio savo karjerai. Jos lytinė orientacija pamažu ėmė aiškėti besifilmuojant „Welcome to the Dollhouse“. Šiame filme H. Matarazzo suvaidintą heroję erzina klasės draugai ir vadina lesbiete.

„Aš net nežinojau, ką tas žodis reiškia“, – „AfterEllen“ pasakojo H. Matarazzo. Besiaiškindama termino reikšmę, ji šį tą išsiaiškino ir apie save. „O Dieve! Štai kas aš esu – lesbietė!“, – tokia buvo jos reakcija suvokus savo lytinę orientaciją. Apie tai, kad suprato esanti lesbietė, aktorė entuziastingai papasakojo draugams filmavimo aikštelėje. Tačiau pasibaigus filmavimui ji nebežinojo, kaip žmonėms apie tai papasakoti. „Atrodo, tarsi visiems kitiems būtų įteiktas elgesio su kitais žmonėmis vadovas, o mums – ne“, – apie homoseksualius jaunuolius kalbėjo H. Matarazzo.

Heather Matarazzo (dešinėje)

Ilgą laiką ji jutosi „sugėdinta, turinti atsiprašyti ir slėptis“. Aktorė jautė spaudimą į premjeras atvykti su vyriškio palyda. Tačiau šiandien dėl savo orientacijos ji jaučiasi tvirtai ir ja didžiuojasi. „Tai mano tapatybės dalis, aš ją priimu“, – „Advocate“ sakė H. Matarazzo.

H. Matarazzo save laiko itin dvasinga

Katalikiškoje aplinkoje užaugusi H. Matarazzo kankinosi dėl savo seksualinės orientacijos ir religijos santykio. „Ilgus metus kovojau su baime, kad, ko gero, dvasinio ugdymo mokytojai buvo teisūs, ir aš keliausiu į pragarą. Dėl šios priežasties priverčiau save eiti į pasimatymus su vaikinais, kurie, nors ir buvo pakankamai patrauklūs, mano dėmesio nepatraukdavo“, – „HuffPost“ straipsnyje aiškino aktorė.

H. Matarazzo ėmė tyrinėti įvairias religijas ir skaityti „knygas, pasakojusias labai skirtingas istorijas apie Dievą, Visatą, dieviškąją išmintį, dievybes ir taip toliau“. Aktorei tai buvo savotiškas pabudimas. Dabar ji turi savą santykį su dvasingumu. „Galiausiai aš suvokiau, kad galiu palaikyti savarankišką santykį ir patirtį, man nebūtina tikėti taip pat, kaip tą darė mano tėvai. Taip pat supratau, jog nėra vienintelio teisingo kelio į Dievą, Visatą ir panašiai – bent jau man“, – rašė aktorė.

Pasisakymai prieš seksizmą Holivude

Aktorė pakankamai garsiai pasisako prieš seksizmą Holivude. Ji pasiryžusi padaryti seksizmui galą. „Ilgą laiką kovoju už lygias gėjų ir lesbiečių bendruomenės ir moterų teises. Panašu, kad galiausiai šios problemos sulaukia daugiau dėmesio, tad jaučiu, jog žmonės labiau pastebi. Dalykai, kuriuos kalbėjau jau seniai, sulaukia daugiau dėmesio“, – 2015-aisiais „MTV News“ sakė H. Matarazzo.

Po kelerių metų nemažai moterų suplanavo per 2018-ųjų Auksinių gaublių apdovanojimus vilkėti juodai ir tokiu būdu palaikyti seksualinį priekabiavimą ir prievartą išgyvenusias moteris, tačiau H. Matarazzo į gestą vertino kritiškai. Aktorei atrodė, kad toks protestas buvo nepakankamas. „Aš kilusi iš Niujorko, tad mano spintoje kabo daugiausia juodi rūbai. Norite tikro protesto? Vilkėkite treningus ar apdarus iš „Tarnaitės pasakojimo“, o savo palydai rinkitės seksualinio priekabiavimo ar prievartos aukas“, – „Twitter“ rašė aktorė, vėliau šį įrašą ištrynusi.

H. Matarazzo atskleidė turinti psichinės sveikatos problemų

Gali atrodyti, kad nuo pat vaikystės sėkminga karjera besidžiaugusios H. Matarazzo gyvenimas yra rožėmis klotas, tačiau iš tiesų aktorei ne viskas klostėsi sklandžiai. Ji visą gyvenimą kovojo su depresija ir potrauminio streso sutrikimu, kurie ypač paaštrėjo, kai aktorė tais pačiais metais neteko savo biologinio tėvo ir patėvio. Netektis smarkiai paveikė H. Matarazzo ir paskatino ją imti svarstyti apie savižudybę. „Iš tiesų nebuvo nieko dramatiško. Mintys apie savižudybę dažniausiai būna labai paprastos. Pavyzdžiui, pagalvoji, gal reikėtų nusinuodyti automobilio išmetamosiomis dujomis. Viskas tiesiog taip paprasta“, – „The Guardian“ aiškino aktorė.

H. Matarazzo gydytojas rekomendavo jai išmėginti augalinį haliucinogeninį gėrimą ajahuaską. Eksperimentui pasiryžusi aktorė iškeliavo į Kosta Riką. Ši, kaip jai rodėsi, „paskutinė galimybė“ tapo savotiška patirtimi. „Pasiekiau tokį tašką, kai atrodė, kad jei šis sprendimas negelbės, nebežinosiu, ką daryti. Apsvaigti nebuvo svarbiausias dalykas. Aš tiesiogine prasme vėmiau ir tuštinausi į kibirėlį. Atrodė, tarsi nukeliavau į pragarą ir grįžau atgal. Buvau persigandusi“, – pasakojo aktorė.

Laiminga asmeninio gyvenimo istorija

2018-ųjų pradžioje H. Matarazzo paskelbė, kad gyvena tikroje pasakoje ir neseniai susižadėjo su savo partnere – komike ir scenariste Heather Turman. „Ta vienintelė akimirka, ir apima neįtikėtinas tikrumo jausmas, kad viską po šia saule sukūrė ta pati ranka. Ši ranka sužadina meilę ir kiekvienam žmogui pasaulyje suranda jo dvynę sielą. Be šios meilės žmogaus svajonės neturi prasmės“, – „Instagram“ įraše eilutes iš Paulo Coelho knygos „Alchemikas“ citavo „Princesės dienoraščių žvaigždė. „Mes keletą dienų tylėjome, bet dabar noriu papasakoti. Sausio 11 dieną aš pasipiršau, ir ji sutiko. Myliu tave, Turman, iki pat mirties ir atgal”.

Jos susitiko 2016-aisiais befilmuojant komediją „Stuck“, kurioje H. Matarazzo vaidino, o H. Turman buvo viena iš scenarijaus autorių. H. Matarazzo ir H. Turman susituokė 2018-ųjų pabaigoje. „Mano jausmai ir gyvenimas niekada nebebus tokie pat. Tu man esi viskas“, – „Instagram“ rašė H. Matarazzo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)