„Žinoma, nerimaujame ne tik dėl Rusijos kariuomenės įrangos dislokavimo Serbijos teritorijoje, bet ir galimybės, kad Serbija įsigis svarbių rusiškų karinių sistemų“, – sakė JAV specialusis pasiuntinys Matthew Palmeris, kurio interviu televizija „Elsat“ transliavo penktadienio vakarą.

M. Palmeris kalbėjo apie praėjusią savaitę Belgradui pristatytą oro erdvės gynybos raketų S-400 batalioną ir zenitinių pabūklų bei raketų sistemą „Pancir“, dalyvavusius bendrose Rusijos ir Serbijos karinėse pratybose „Slavų skydas 2019“.

Tai buvo pirmas kartas, kai šios ginklų sistemos buvo naudojamos per pratybas už Rusijos ribų, nurodė rusų gynybos ministerija.

Tokie ginklai taip pat buvo panaudoti Sirijoje, o Turkija įsigijo S-400 sistemų nepaisydama griežto NATO sąjungininkių prieštaravimo.

Serbijos prezidentas Aleksandras Vučičius savo ruožtu sakė, kad jo šalis norėtų turėti šių ginklų, bet „tik tokiu atveju, jei Rusija juos mums paliktų. Kitaip neturime galimybių jų įsigyti“.

Tuo metu JAV specialusis pasiuntinys Vakarų Balkanams M. Palmeris „Elsat“ sakė: „Tikimės, kad mūsų partneriai serbai bus atsargūs dėl tokių sandorių.“

Pasak M. Palmerio, JAV kariniai ryšiai su Serbija yra daug svarbesni už Maskvos ir Belgrado santykius.

„Palaikome stiprią karinę partnerystę su Serbija. Iš tiesų manau, kad tikriausiai geriausia Serbijos karinė partnerė yra Jungtinės Valstijos, – kalbėjo diplomatas. – Manome, kad tai yra daug svarbiau nei bet kas, ką rusai daro su Belgradu.“

„Žinoma, būsime atsargūs, nes nenoriu, kad Serbijai sankcijas paskelbtų didžiausia pasaulio jėga, nepriklausomai nuo fakto, kad jos būtų visiškai nepagrįstos ir nesąžiningos“, – amerikiečių diplomato perspėjimus komentavo A. Vučičius. Jį cituoja vietos žiniasklaida.

Serbija yra svarbi Maskvos sąjungininkė, o Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas buvo entuziastingai sutiktas šalyje, kai apsilankė joje šių metų sausį.

Nors Serbija viliasi įstoti į Europos Sąjungą, Belgradas palaiko glaudžius ryšius su Rusija, savo istorine „ortodoksiškąja didžiąją seserimi“, su kuria serbus taip pat sieja bendros slaviškos šaknys.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (198)