Ilgai pirmavę, tačiau atitrūkti nesugebėję Željko Obradovičiaus auklėtiniai nustojo žaisti anksčiau laiko, o to apgaulingai tik ir laukusi Šarūno Jasikevičiaus kariauna smogė taikliai ir užtikrintai: Marius Grigonis smeigė tritaškį, Nigelas Hayesas pridėjo dvitaškį su pražanga, o dar keturi M. Grigonio taškai paskutinėmis sekundėmis leido Kauno „Žalgiriui“ pasiekti dramatišką pergalę 79:76.

Viso susitikimo metu aktyviai saviškius palaikę Stambulo klubo sirgaliai ypatingai įsisiautėjo antroje mačo pusėje, kai efektingais epizodais juos lepinti pradėjo Derrickas Williamsas, tačiau po rezultatą persvėrusio M. Grigonio dvitaškio triukšmingieji turkai prarado žadą. Galiausiai, kai atsakomosios atakos metu Janas Vesely po krepšiu nesugebėjo įveikti Zacho LeDay, arenoje įsivyravo mirtina tyla.

Per šešis Eurolygos turus vos vieną pergalę iškovojusių Turkijos vicečempionų fanai matydami rezultatą negalėjo patikėti savo akimis, o jų tyla pasinaudojo nedidelės „Žalgirio“ gerbėjų grupelės – pirmą kartą arenoje pasigirdo „Žalia Balta“, o nuskambėjus finalinei sirenai žalgiriečiai galėjo aiškiai išgirsti ir savo sirgalių žinutę „Ačiū“.

Klampi rungtynių pradžia, o ypač antrasis kėlinys „Žalgiriui“ nieko gero nežadėjo. Nando De Colo, Kosto Slouko ir Jano Vesely pastangomis turkai spurtavo 15:3, taip įaudrino retai šio sezono starte lepinamus savo gerbėjus bei prieš pertrauką įgijo persvarą 38:29. Nors kiek atsiplėšę šeimininkai neblizgėjo, vytis juos sekėsi itin sunkiai. Cituojant N. Hayesą, kauniečiai padarė daugybę dalykų mėgindami pralaimėti šias rungtynes.

Ypatingai svečiams koją kišo prarasti kamuoliai – klaidomis varžovus pavyko „pranokti“ 19:12. Kartais galėjo pasirodyti, jog šiose klaidų lenktynėse „Žalgiris“ išties stengiasi būti „nugalėtoju“ – kamuoliai varžovams buvo atiduodami vos spėjus juos perimti patiems. Apie tokias situacijas paklaustas Š. Jasikevičius pabrėžė, jog pusė jo auklėtinių dar nėra pasiruošę žaisti agresyviai.

„Ištraukėme tokias rungtynes, kurias ilgai atidavinėjome patys. Ir tos klaidos, ir tie gynybiniai nesusišnekėjimai... Per mažai agresyvumo. Mus tiesiog išmuša iš savo situacijų. Kiekvieną sykį prie išsikeitimų sugauname kamuolį ir žiūrime, kur jį perduoti. Tokios vaikiškos klaidos... Bet turime būti teisingi, pusė komandos yra vaikučiai“, – kalbėjo Š. Jasikevičius.

Klydo žalgiriečiai ir gynyboje. Ryškiausias to pavyzdys yra Nando De Colo. Nors treneris ginantis prieš prancūzą ryžosi rizikuoti, po rungtynių jis atskleidė, jog 29 taškus pelnęs „Fenerbahče“ naujokas rezultatyvumu blizgėjo ir dėl „žaliųjų“ aplaidumo.

„Dėl De Colo rezultatyvumo kažkiek kaltės turiu prisiimti ir aš, bet pirmoje mačo pusėje jis pataikė berods keturis tritaškius, o trys iš jų buvo ne mano, ne pagal žaidybinį planą. Mes paprasčiausiai užmigdavome, o jis įmesdavo tris taškus.

Jaučiasi, kad „Fenerbahče“ klubui reikia jo taškų. Mes nusprendėme jo nedvigubinti, nes nenorėjome palikti laisvų, statiškų tritaškių Westermannui, Dixonui, Williamsui ar Datome. Rizikavome, bet trys De Colo tritaškiai yra užsižiopsojimas. Mes varžovams duodame per daug forų“, – sakė Š. Jasikevičius.

Prieš N. De Colo nesportinę pražangą ketvirtajame kėlinyje užsidirbęs Alexas Perezas kalbėdamas apie „Fenerbahče“ lyderio pasirodymą prabilo apie jo klastingumą: „De Colo yra klastingas žaidėjas. Jis puikiai žino, kaip išprovokuoti kontaktą. Tai labai talentingas krepšininkas, kurį sustabdyti sudėtinga – reikia gintis kietai, bet nesiunčiant jo prie baudų metimo linijos. Norėjome, kad jis mestų per rankas. Tai yra viskas, ką galėjome padaryti.“

Su N. De Colo gudrybėmis susidūrė ir rungtynių herojus Marius Grigonis, dengęs jį didžiąją rungtynių dalį. Ieškodamas pražangų, buvęs Maskvos CSKA lyderis dvejose atakose iš eilės po kontakto su lietuviu krito ant parketo, tačiau kai antroje situacijoje teisėjai kriminalo neįžvelgė, „Fenerbahče“ naujoko poguliai baigėsi.

Tuo metu puolime M. Grigonis pats sėkmingai sugebėjo iš kantrybės išvesti N. De Colo tautietį Leo Westermanną.

Antrą kartą su „Žalgiriu“ išsiskyrusio įžaidėjo rungtynės prieš buvusią ekipą truko tik penkias minutes. Antrojo kėlinio pradžioje atakų organizatorius užsidirbo 4 pražangas per 3 minutes ir akivaizdžiai susinervinęs ilgam sėdosi ant atsarginių suolelio. 3 iš 4 L. Westermanno pražangų išprovokavo būtent M. Grigonis, kuris, panašu, per praėjusį sezoną spėjo išmokti, kaip priversti prancūzą klysti.


Apskritai, tarsi įsiklausęs į Šaro pastabas apie „Žalgirio“ lyderystės, agresyvumo ir fiziškumo stoką, M. Grigonis penktadienį buvo itin veržlus ir kovingas. Gynėjas iš viso išprovokavo 7 pražangas bei pademonstravo charakterį lemiamu metu pataikydamas sudėtingą dvitaškį, kuris likus 7 sekundes persvėrė rezultatą svečių naudai.

Prieš rungtynes „Fenerbahče“ vadovo Maurizio Gherardini vienu geriausių Europos metikų pavadinto M. Grigonio ranka nesudrebėjo metant ir pergalę įtvirtinusius baudų metimus, o rungtynes atletas baigė savo sąskaitoje turėdamas lyderio vardą atitinkančius rodiklius – 19 taškų (3/4 dvit., 2/5 trit., 7/8 baud.), 4 atkovotus kamuolius ir 23 naudingumo balus.

Š. Jasikevičius džiaugėsi auklėtinio pasirodymu, tačiau pabrėžė, jog lyderystės problema klube nėra išspręsta: „Marius buvo tas, kuris rungtynių pabaigoje patraukė. Turi mus tempti praėjusių metų lyderiai, nes jie viską žino, ką ir kurioje situacijoje reikės daryti. Buvo gerų epizodų, bet visumoje gali būti žymiai geriau. Mariaus galas tikrai buvo įspūdingas.“


Po saldžios pergalės didžiausią nerimą „Žalgirio“ stovykloje kelia džiaugsmą kiek pritemdžiusi M. Grigonio trauma. Gynėjas jau pačioje susitikimo pradžioje susižeidė koją bei iš rūbinės ant parketo sugrįžo su nuskausminamųjų pagalba. Susirūpinęs Š. Jasikevičius nekantriai laukia tyrimų: „Reikia tikėtis, kad jam nieko nenutiko su koja, nes ji buvo pilnai nuskausminta. Lauksime rezultatų, o nerimo yra labai daug.“

Pats krepšininkas apie kojos būklę išsiplėsti nenorėjo bei teigė, jog žaisdamas nejautė nieko. Mačo herojus daug mieliau kalbėjo apie savo pergalingą metimą bei sėkmingai Stambule pavykusią vagystę.

„Manau, kad lemiama ataka pavyko, nes sužaidėme iki galo. Tas metimas turbūt atrodė labai keistai, buvo metamas į tą pusę. Ir prieš tai man kirto per rankas. Kai žaidi taip kietai, kažkada sėkmė nusišypso ir mums.

Varžovai turbūt jau galvojo, kad laimės, bet per paskutines sekundes išsiveržėme į priekį ir išsivežame pergalę. Labai gerai. Liūdna, kad pralaimėjome prieš „Zenit“, bet šiek tiek pasigerinome situaciją su šia vagyste“, – šypsojosi snaiperis.


Galiausiai, du naujieji Kauno klubo aukštaūgiai Zachas LeDay ir Jockas Landale'as po pergalingų rungtynių akcentavo tai, ką kalbėdami apie „Žalgirį“ pastaraisiais metais akcentuoja visi kelyje pasitaikantys varžovai – komandinę vienybę ir kietą žaidimą.

„Tiesiog kovojome ir likome vieningi iki pabaigos. Nenustojome tikėti, todėl reikalai pradėjo klostytis mums palankia linkme. Štai kas nutinka, kai komanda žaidžia išvien“, – sakė Z. LeDay.

„Daug dalykų padarėme blogai, tačiau per pertrauką susėdome rūbinėje ir įkvėpėme vieni kitus žaisti kietai. Reikėjo tiesiog išbėgti į aikštę ir žaisti kuo įmanoma kiečiau. Tai ir padarėme, žmogau“, – pridūrė J. Landale'as.


Kitas rungtynes Eurolygoje kauniečiai žais po savaitės, kai penktadienį namie surems ginklus su „Barcelona“.

Eurolygos rikiuotė po 6 turų (vieta, komanda, pergalės, pralaimėjimai, taškų santykis):

1.CSKA5177
2.Barcelona5154
3.Armani5120
4.Maccabi4243
5.Chimki4214
6.Anadolu Efes4210
7.Baskonia3348
8.Žalgiris3314
9.Panathinaikos3312
10.Bayern337
11.Real33-19
12.ASVEL33-41
13.Crvena Zvezda24-4
14.Olympiakos24-29
15.Zenit24-71
16.ALBA15-32
17.Fenerbahce15-37
18.Valencia15-66



Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (114)