Ketvirtadienį Pietų Korėjos kariuomenė paskelbė, kad Pchenjanas paleido dvi mažo nuotolio raketas iš Pietų Pjongano provincijos. Jos nuskriejo maždaug 370 kilometrų.

Pastaraisiais mėnesiais Šiaurės Korėja įvykdė virtinę raketų bandymų, bet naujausias paleidimas yra pirmasis nuo spalio 2-osios, kai buvo išbandyta iš jūros paleidžiama raketa.

Tas manevras laikomas provokuojamu, nes iš povandeninių laivų paleidžiamų raketų pajėgumai regione gali pakeisti karinę pusiausvyrą.

Ketvirtadienio bandymas surengtas norint „patikrinti nenutraukiamos ugnies sistemos saugumą“, iš Pchenjano pranešė valstybinė naujienų agentūra KCNA.

Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas (Kim Čen Unas), pats stebėjęs ankstesnius „itin didelės“ sistemos bandymus, „išreiškė pasitenkinimą... ir pasveikino“ paleidimą vykdžiusią komandą, pranešė KCNA.

Pchenjano ir Vašingtono branduolinės derybos šiuo metu yra įstrigusios aklavietėje.

Šiaurės Korėjai dėl branduolinės ir raketų programų yra paskelbti keli tarptautinių sankcijų paketai, o Pchenjanas tvirtina, jog šių programų jam reikia, kad apsigintų nuo galimos JAV invazijos.

Pchenjanas reikalauja sušvelninti sankcijas ir nekart ragino Jungtines Valstijas iki šių metų pabaigos pateikti naują pasiūlymą.

Kim Jong Unas ir JAV prezidentas Donaldas Trumas (Donaldas Trampas) per savo pirmąjį susitikimą praėjusį birželį Singapūre išsakė miglotų įsipareigojimų siekti „visiškos Korėjos pusiasalio denuklearizacijos“, bet nuo to laiko padaryta nedaug pažangos.

Vasarį jiedu buvo susitikę Hanojuje, tačiau šios derybos žlugo nepasiekus jokio susitarimo.

Birželio 30-ąją abu lyderiai surengė iš anksto neplanuotą susitikimą Korėjos pusiasalį dalijančioje Demilitarizuotoje zonoje ir sutiko atnaujinti derybas dėl Pchenjano branduolinės programos.

Spalį Vašingtono ir Pchenjano atstovai buvo susitikę Švedijoje, bet Šiaurės Korėja nutraukė naują derybų ratą, motyvuodama, kad „nenori“ derėtis, jei JAV nenutrauks savo „priešiškos politikos“.