Terorizmo tyrimų ir analizės konsorciumo ekspertė Jasmine Opperman, remdamasi anoniminiais šaltiniais, praneša, kad puolimo metu buvo sudeginti trys vyriausybiniai automobiliai.

„Carta de Mocambique“ duomenimis, incidentas įvyko spalio 29 d. Kabo Delgado provincijoje.

Skelbiama, kad kolona su rusų samdomais kariais pateko į vietos radikalių islamistų pasalą. Žuvo 20 Mozambiko kariuomenės karių ir penki rusų kariai. Teigiama, kad žuvusiems nupjovė galvas.

Rusijos privati saugumo firma „Vagner“ apibūdinama kaip šešėlinė Kremliaus kariuomenė, kurios samdiniai veikia daugelyje karštųjų pasaulio taškų.

Kūnai buvo nugabenti į Muedos miesto ligoninę. Oficiali informacija apie Rusijos piliečių žūtį Afrikoje kol kas nepasirodė. Rusijos Federacijos ambasada Mozambike paskelbė, kad žinia apie penkių rusų žūtį nustebino.

Ambasada tvirtina šiuo klausimu informacijos neturinti.

„Neturime jokios informacijos. Patys sužinojome iš žiniasklaidos ir labai nustebome“, – „Interfax“ teigė Rusijos diplomatinė atstovybė.

Mozambikas yra viena iš kelių dešimčių Afrikos valstybių, kuriose Rusija pastaraisiais metais bando sustiprinti savo įtaką užmegzdama naują ekonominį bendradarbiavimą, finansuodama Afrikos režimus, tiekdama karinę techniką ir personalą.

Įtaką bandoma daryti ir pasitelkiant Rusijos privačių karinių kompanijų samdinius. Kremliaus geopolitinių interesų sąraše yra daugiau nei 30 Afrikos šalių.

Mažiausiai dvidešimtyje iš jų jau dirba Rusijos kariniai ekspertai ir samdiniai.

Spalio pradžioje britų leidinys „The Times“ paskelbė, kad rusų samdiniai iš „Vagner“ atvyko į Mozambiką, kad palaikytų vietos režimą.

„The Times“ rašė, kad tai naujausias pavyzdys, kaip Afrikos vyriausybės kreipiasi į Maskvą, kad išspręstų savo problemas, leisdamos Kremliui didinti savo įtaką regione.

Skelbta, kad Mozambike Rusijos samdiniai padės vyriausybei kovoti su džihadistais.

Į šalį atvyko apie 200 kovotojų kontingentas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (622)