Gyvenantiems toliau – išeitis ne vien dirbtinės gėlės

„Tyli kalva“ architektė-dizainerė Monika Žukauskaitė sako, kad klaidų puošiant kapus nedaro niekas, mat kiekvienas turi savo požiūrį, skonį, o artimųjų poilsio vieta rūpinasi taip, kaip atrodo geriausia.

„Tiesiog žmonės dažnai nepagalvoja apie tai, kaip dažnai galės lankyti kapus, kokioje aplinkoje jie yra, kiek konkrečiam sprendimui reikia priežiūros. Kas yra praktiška ir gražu atviroje erdvėje, visai netiks miške. Jeigu norime, kad kapas visada atrodytų gražiai ir tvarkingai, reikia apgalvoti, ką sodinsime, kokias medžiagas kapavietės dizainui naudosime, kad būtų ir gražu, ir praktiška“, – paaiškina specialistė.

Tiems, kurie kapinėse apsilankyti gali rečiau, ji pataria pasidairyti ir apžvelgti visas alternatyvas. „Nors dirbtinių gėlių puokštės yra atspariausias variantas, yra ir kitų pasirinkimų. Viena iš išeičių – natūralių džiovintų gėlių kompozicijos. Taip pat – sodinamos gėlės, tokios kaip viržiai ar kitos blogam orui atsparios gėlės. Galima ant kapo pastatyti tiesiog chrizantemų vazoną“, – sako ji.

Kapaviečių papuošimai

Pasak pašnekovės, gėlės dažniausiai keičiamos keliskart per metus, priklausomai nuo sezono – pavasarį ir vasarą, o tada jau prieš lapkričio 1-ąją. Tad sodinti atsparesnes gėles pašnekovė ragina ir tuos, kurie kapus aplankyti gali dažniau, mat tai palengvina kapų tvarkymą.

„Jei žmogus gali dažniau aplankyti kapus, galbūt yra pasisodinęs ir sezoninių gėlių, o lankydamas atneša merkiamų gėlių. Vis labiau populiarėja gražios akmeninės vazos, todėl į jas merkia ne tik gyvas, bet ir dirbtines gėles“, – priduria ji.

Pasak M. Žukauskaitės, neturintiems galimybės atvažiuoti ir surinkti nuvytusias gėles, geriau jas tik sodinti, o gyvų nemerkti. Taip pat yra ir su pavienėmis paguldytomis gyvomis gėlėmis – jos greitai nuvysta ir nebeturi estetinio vaizdo.

Norintiems įdomesnių, atsparių ir sezoniškų papuošimų, specialistė pataria įvairius vainikėlius, apvalias ar kitos formos puokštes, pagamintas iš natūralių medžiagų: samanų, tujų, eglių ar kitų spygliuočių šakų, kankorėžių.

Kapaviečių papuošimai

„Taip pat dažnai komponuojamos natūralios medžiagos su dirbtiniais gėlių žiedais. Šios puokštės kiekvienais metais vis labiau populiarėja ir „išstūminėja“ dirbtinų gėlių. Patys žmonės gali būti kūrybingais ir pasidaryti puošmenų – nebūtina jų pirkti“, – pataria kapų architektė-dizainerė.

Puošiant kapus reikėtų pagalvoti apie gamtą

Paklausta, kiek žvakių užtenka ant kapo, specialistė užtvirtina, kad vienos – tikrai gana. „Ne gėlių ir žvakių gausa parodo, kaip mes atsimename mirusius artimuosius. Nors yra nemažai žmonių, kurie vis dar perka daugybę žvakių vienam kapui, šiuolaikinė visuomenė darosi sąmoningesnė ir į vartojimą žiūri atsakingiau“, – priduria Monika Žukauskaitė.

Ji pažymi, kad lankantieji kapus vis dažniau renkasi vieną, tačiau ilgiau degančią žvakę arba ilgaamžes žvakides, į kurių vidų dedamas įdėklas.

Pasak jos, po didžiųjų švenčių kapinių darbuotojai turi daug vargo, kol sutvarko visas atliekas, o jos galiausiai nugula sąvartynuose.

Kapaviečių papuošimai

„Dabar vis dažniau šnekame apie ekologiją ir vartojimą, todėl patariu geriau nusipirkti vieną patvaresnę žvakidę ir keisti užpildus, o ne kaskart pirkti naują žvakę. Jeigu norisi dirbtinių gėlių – pirkite geresnės kokybės, kad nereikėtų dažnai keisti naujomis“, – patarimais dalijasi dizainerė.

Ji ragina į viską žiūrėti kūrybiškiau – pabodus toms pačioms dirbtinėms gėlėms, galima sukurti vis naują kompoziciją, jas papildant įvairiomis natūraliomis medžiagomis.

Renkasi tradicines gėles

Mažmeninės prekybos tinklo „Norfos“ atstovas spaudai Darius Ryliškis pastebi, jog nors šiais metais orai lepino ir ilgiau populiarumą išlaikė gyvos gėlės, jų tinklo pirkėjai vis dar linkę rinktis dirbtines.

„Mes jų parduodame tikrai daug. Pavyzdžiui, žmonės grįžta iš užsienio, važiuoja aplankyti artimųjų kapų ir žino, kad vėl greitai aplankyti negalės, tad įsigyja dirbtines. Turime labai specifinių dirbtinių gėlių, vežamų specialiai Vėlinėms. Pavyzdžiui, turime gėlių puokštę, kurios nereikia dėti į vazą – ji plokščia, tad galima dėti tiesiai ant kapo“, – sako tinklo atstovas ir priduria, kad dirbtinių gėlių kainos prasideda net nuo 59 centų.

Vis tik, pašnekovo teigimu, pirkėjų reiklumas kokybei kasmet auga. „Stengiamės į savo tinklo parduotuves atvežti tokias gėles, kurios atrodo lyg natūralios. Šiandien žmonės ypač ieško kokybės – bet ko neparduosi, kaina – ne visada svarbiausias elementas. Taigi stengiamės pardavinėti kokybiškas gėles. Neretai girdime, kad ne vienas pirkėjas iš pradžių pagalvojo, jog šios gėlės – tikros“, – pasakoja D. Ryliškis.

Pasak įmonės atstovo, nors „Norfos“ siūlomas dirbtinių gėlių asortimentas tikrai didelis, populiariausiomis išlieka chrizantemos, lelijos ir rožės. O eksperimentuoti su spalvomis lietuviai taip pat nėra linkę – vis dar renkasi baltas. Vis tik pašnekovas prisimena įdomų faktą – rytinėje Lietuvos dalyje gyvenantys tautiečiai daug dažniau renkasi spalvotas gėles: būtent šiose dalyse esančiose „Norfa“ parduotuvėse jų pardavimai didžiausi.

Kapaviečių papuošimai

D. Ryliškis taip pat pastebi, kad žmonės kiekvienais metais vis dažniau renkasi žvakes, į kurias dedami įdėklai. Jis išskiria, kad dažniausiai perka vidutinio dydžio ir ne po vieną.

„Ant kapo jų mažiausiai deda po 2 ar 4 – tada būna nusiperka visą pakuotę, kad užtektų visų artimųjų kapams. Tačiau tai priklauso nuo žmogaus poreikių – kiti perka didžiulę žvakę, tad užtenka vienos visai kapavietei papuošti“, – pastebėjimais dalijasi jis.

Užsakymo nr.: PT_82668477