Čilės prezidentas Sebastianas Pinera teigė, kad, vedinas „sveiko proto“, nusprendęs atšaukti Azijos ir Ramiojo vandenyno šalių ekonominio bendradarbiavimo (APEC) viršūnių susitikimą bei „Cop 25“ klimato konferenciją.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas anksčiau sakė planuojąs lapkričio 16–17 dienomis APEC suvažiavime susitikti su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu ir įtvirtinti „pirmosios derybų fazės“ susitarimą, kuris iš dalies nutrauktų 18 mėnesių trukusį prekybos karą tarp dviejų didžiausių pasaulio ekonomikų.

Atstovai teigė, kad APEC remia Čilės sprendimą, tačiau nepatikslino, ar šiemet dar bus rengiamas papildomas viršūnių susitikimas kur nors kitur. Buvo informuota tik apie tai, kad 2020 metais viršūnių susitikimas įvyks Malaizijoje.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas taip pat turėjo dalyvauti APEC suvažiavime, o tarp 25 000 konferencijos „COP 25“ delegatų turėjo būti ir jaunoji klimato aktyvistė Greta Thunberg.

Tačiau S. Pinera pareiškė, kad tauta nėra pasirengusi gruodžio 2–13 dienomis turėjusiai vykti klimato konferencijai.

„Tai buvo labai sudėtingas sprendimas, sprendimas, kuris buvo ypač skausmingas, nes žinome, kokie svarbūs Čilei ir pasauliui yra APEC ir COP“, – teigė Pinera.

„Kai tėvas turi problemų, šeimai jis visada privalo teikti prioritetą. Tas pats principas galioja ir valstybės prezidentui, pirmenybę jis visada turi teikti savo tautiečiams, o ne bet kokiai kitai aplinkybei“, – pridūrė jis.

Čilę šiuo metu alina sunkiausia per pastaruosius dešimtmečius socialinė krizė. Protestuotojai reikalauja, kad S. Pinera atsistatydintų. Visuomenė įpykdyta žemų atlyginimų, pensijų, blogos sveikatos priežiūros paslaugų ir švietimo kokybės bei vis didėjančios ekonominės atskirties.

S. Pinera praėjusią savaitę paskelbė padidinsiąs minimalų atlyginimą ir pensijas, sumažinsiąs ypač aukštas sveikatos priežiūros paslaugų kainas, taip pat modernizuosiąs valstybines įstaigas.

Pirmadienį jis pertvarkė ministrų kabinetą – tai padarė jau trečią kartą nuo 2018 metų kovo, kai atėjo į valdžią, tačiau protestai tęsiasi.