Valstybės sekretoriaus pavaduotojas Johnas Sullivanas trečiadienį dalyvavo klausimų sesijoje vienam Senato komitetui svarstant jo kandidatūrą į JAV ambasadoriaus Rusijoje postą.

Demokratų įstatymų leidėjai klausė J. Sullivano, ar R. Giuliani bandė „apšmeižti“ Marie Yovanovitch, karjeros diplomatę, kurią D. Trumpas esą norėjo atleisti iš JAV ambasadorės Ukrainoje pareigų dėl prarasto pasitikėjimo.

„Žinojau, kad ponas Giuliani buvo įsitraukęs į Ukrainos klausimus“, – sakė J. Sullivanas Senato Užsienio santykių komitetui.

„Žinau apie jo kampaniją, iš esmės nukreiptą prieš mūsų ambasadorę Ukrainoje,.. vykusią balandį, gegužę, birželį, net liepą“, – sakė jis.

J. Sullivanas sakė, kad tiek jis, tiek valstybės sekretorius Mike'as Pompeo atmetė R. Giuliani reikštą kritiką ambasadorei M. Yovanovitch. R. Giuliani anksčiau buvo Niujorko meras, o dabar yra asmeninis D. Trumpo advokatas.

„Tada pasakiau jai, kad neturiu priežasties tikėti, jog ji padarė kažką“ netinkama, teigė JAV valstybės sekretoriaus pavaduotojas.

Tačiau jis pabrėžė, kad D. Trumpas gali nuspręsti atšaukti bet kurį ambasadorių, „kai jis praranda pasitikėjimą“. Pasak J. Sullivano, taip gali nutikti ir jam, jei bus patvirtintas JAV ambasadoriumi Maskvoje.

Anksčiau šį mėnesį M. Yovanovitch liudijo už uždarų durų Atstovų Rūmuose, kur keli komitetai vykdo prezidento apkaltos tyrimą. Ji Atstovų Rūmų tyrėjams pasakė, kad D. Trumpas nuo praėjusių metų vidurio siekė ją atleisti.

Apkaltos tyrimas pradėtas dėl kaltinimų, kad D. Trumpas galimai piktnaudžiavo savo postu siekdamas užsienio pagalbos, kad pakenktų demokratų pretendentui dalyvauti 2020-ųjų prezidento rinkimuose Joe Bidenui.

M. Yovanovitch į Vašingtoną sugrįžo keliais mėnesiais anksčiau, nei buvo planuojama.

D. Trumpas, liepos 25-ąją kalbėdamasis telefonu su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu, pareiškė, kad M. Yovanovitch yra „blogos naujienos“, sakoma Baltųjų rūmų pateiktoje pokalbio santraukoje.