„Šiandien pasirašysiu įsakymą dėl Dariaus Žukausko nušalinimo nuo pareigų“, – trečiadienį spaudos konferencijoje pranešė generalinis policijos komisaras Linas Pernavas.

Pasak jo, nušalinti D. Žukauską nuspręsta dėl įslaptintos informacijos saugumui kylančios grėsmės.

„Yra surinkta viešo ir neviešo pobūdžio informacija apie D. Žukausko dalykines savybes, veiklą bei ryšius. Iš minėtų duomenų mes matome, kad galimai kyla grėsmė dėl jam patikėtos įslaptintos informacijos saugumo“, – sakė generalinis komisaras.

L. Pernavas sako antradienį pavedęs Imuniteto valdybos pareigūnams pradėti patikrinimo procedūrą dėl D. Žukausko leidimo dirbti ir susipažinti su įslaptinta informacija.

Pasak generalinio komisaro, Kauno apskrities policijos vadovui yra suteiktas leidimas susipažinti su aukščiausia galima įslaptintos informacijos žyma „visiškai slaptai“.

„Akivaizdu, kad vykdyti savo funkcijų, nesinaudodamas įslaptinta informacija, jis tikrai negalės“, – kalbėjo L. Pernavas.

D. Žukauskas šiuo metu yra tėvystės atostogose, iš jų jis į pareigas būtų grįžęs kitą savaitę.

Su D. Žukausku BNS susisiekti nepavyko – jo telefonas yra išjungtas.

Jis nuo pareigų nušalinamas nuo lapkričio 4 dienos iki patikrinimo pabaigos.

Atliekant šį tyrimą, į Kauno apskrities policijos komisariatą laikinai komandiruoti Policijos departamento Imuniteto valdybos ir Kriminalinės policijos pareigūnai, o jam vadovauti laikinai paskirtas Lietuvos policijos Imuniteto valdybos viršininkas Elanas Jablonskas.

Elanas Jablonskas

Įgavo tarptautinį mastą

„Tyrimas yra pasistūmėjęs į priekį. Pradėti trys nauji ikiteisminiai tyrimai dėl sunkių nusikaltimų padarymo: tarptautinio sukčiavimo, pinigų plovimo, veikiant organizuotai grupei kartu su užsienyje veikiančiomis grupėmis. Taip pat dėl kontrabandos“, – kalbėjo prokuroras.

Jis sakė, kad organizuotos grupės nariams suėmimai pratęsti vienam ir dviems mėnesiams, vėliau šios kardomosios priemonės bus tęsiamos.

„Paaiškėjo, kad daugiausiai duomenų buvo gauta iš užsienio valstybių. Kriminalinės policijos biuras tiesiogiai palaiko kontaktą su Prancūzijos žandarmerija, Ispanijos vidaus reikalų atašė, Belgijos, Danijos, Vokietijos teisėsauga“, – sakė V. Kukaitis.

Anot jo, paaiškėjo nusikalstamos veikos darymo būdas, užsienyje suklastotų dokumentų pagalba buvo įgyjamos įvairios prekės: alkoholiniai gėrimai, automobilių detalės.

„Turint ryšį su Kaune identifikuota grupe, šios prekės atgabenamos į Kauną ir realizuojamos Lietuvoje“, – tvirtino prokuroras.

Anot, jo užsienyje ir Lietuvoje įgytų prekių vertė yra daugiau nei 300 tūkst. eurų.

Šiuo penki asmenys yra suimti, iš viso įtarimai pateikti daugiau nei dešimčiai asmenų. Tarp įtariamųjų yra ir užsienio valstybių piliečių.

„Taip pat Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai po ikiteisminio tyrimo pradžios gauna papildomos informacijos apie automobilių detalių vagystes ir plataus masto jų pagrobimą užsienyje“, – sakė V. Kukaitis.

Atliekant šiose valstybėse nusikalstamas veikas, šios detalės buvo realizuojamos per organizuotą grupę.

Jis sakė, kad didelės policijos pajėgos veiksmus atlieka visoje Lietuvos teritorijoje.

Atliekant šį tyrimą tęsiamos kratos, plečiasi ir įtariamųjų ratas.

Pareigūnai dengė nelegalų verslą

Spalio pradžioje darbo vietoje buvo sulaikytas nelegalaus verslo dengimu įtariamas Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Ekonominių nusikaltimų tyrimo valdybos trečiojo skyriaus viršininkas Donatas Karalukas.

Jis įtariamas paėmęs kyšių už daugiau nei 10 tūkst. eurų

Tęsiant šios bylos tyrimą pirmadienį buvo sulaikytas verslininkas, jis įtariamas didelio kiekio svetimų prekių ženklų laikymu, disponavimu ir realizavimu.

Lygiagrečiai šiame tyrime atliktos kratos pas vieną Kauno policininką.

Šis pareigūnas dirbo tame pačiame padalinyje su anksčiau dėl korupcijos suimtu D. Karaluku.

Atliekant ikiteisminį tyrimą sulaikytas ir buvęs pareigūnas. Tai buvęs Kauno policijos Ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus viršininkas Aurelijus Banys.

Įtariant, kad Kauno apskrities policijos pareigūnas galėjo dengti nelegalų verslą, į komisariatą laikinai komandiruoti Policijos departamento Imuniteto valdybos ir Kriminalinės policijos pareigūnai.

Kauno policijai laikinai vadovauti paskirtas Policijos departamento Imuniteto valdybos viršininkas E. Jablonskas.