B. Johnsonas Europos Vadovų Tarybos pirmininkui Donaldui Tuskui išsiuntė laišką, kuriuo priėmė pratęsimo sąlygas, bet jame taip pat rašoma, kad „pratęsimas vyriausybei buvo primestas prieš jos valią“.

„Nepageidaujamas JK narystės ES pratęsimas kenkia mūsų demokratijai ir santykiams tarp mūsų ir mūsų europiečių draugų“, – D. Tuskui rašė JK premjeras.

Jis taip pat perspėjo, kad, nors pratęstos JK narystės ES metu jis nesieks pertraukti ES reikalų, tačiau jo, kaip šalies premjero, atsakomybė yra „ginti nacionalinius JK interesus, tarp jų ir su ES susijusių sprendimų priėmimą“.

„Po to, kai B. Johnsonas priėmė „Brexit“ pratęsimą, greitai bus pradėta procedūra, kuria šis sprendimas bus įformintas raštu“, – tviterio paskyroje rašė D. Tusko atstovas Prebenas Aamannas.

B. Johnsonas taip pat ragina įstatymų leidėjus paremti jo siūlymą gruodžio 12 dieną surengti visuotinius rinkimus, teigdamas, kad parlamentas įrodė negebąs įgyvendinti Jungtinės Karalystės (JK) žmonių valios.

„Tiesiog nemanau, kad šie (Bendruomenių) rūmai gali įgyvendinti žmonių prioritetus, nesvarbu, tai būtų „Brexit“ ar kas nors kito“, – sakė B. Johnsonas.

„Privalo būti aiškus šių debatų terminas, – teigė premjeras. – Gruodžio 12 d. turi būti tarsi griežtas sustojimo ženklas, preliminarus terminas, kuriuo visi galėtų pasitikėti.“

Pirmadienį parlamentarai balsuos, ar pritarti šiam premjero siūlymui, – manoma, kad mažumos konservatorių vyriausybei vadovaujantis B. Johnsonas sulauks per mažai palaikymo.

Tam, kad būtų priimtas, siūlymą turi paremti du trečdaliai iš 650 parlamentarų, tačiau opozicinės partijos nenori B. Johnsono „Brexit“ susitarimo.

Baiminamasi, kad, jei siūlymui rengti rinkimus nebus pritarta dabar, premjeras rinkimus gali nukelti iki vasario – tokiu atveju iškiltų išstojimo be susitarimo grėsmė.

Jei bus sutriuškintas, B. Johnsonas, kaip tikimasi, gali priimti įstatymo projektą, kuriame būtų numatyta rinkimų data. Tokiu atveju rinkimams patvirtinti užtektų paprastosios daugumos pritarimo.