„Tikiu, kad konstitucinio komiteto darbo pradžia yra vilties teikiantis ženklas kenčiantiems Sirijos žmonėms“, – reporteriams Ženevoje sakė JT pasiuntinys Sirijoje Geiras Pedersenas. Pirmasis komiteto susitikimas įvyks trečiadienį.

JT rugsėjį paskelbė apie ilgai laukto konstitucinio komiteto suformavimą. Komitetą sudarys iš viso 150 narių, po 50 jų deleguos Sirijos vyriausybė, opozicija ir pilietinė visuomenė.

G. Pedersenas atkreipė dėmesį į tai, kad komiteto steigimas žymi „pirmąjį politinį Sirijos vyriausybės ir opozicijos susitarimą“.

JT pasiuntinys antradienį, dar prieš konstitucinio komiteto darbo pradžią, turėtų susitikti su Rusijos, Turkijos ir Irano užsienio reikalų ministrais. Jis teigė besidžiaugiantis „visiška vieningos tarptautinės bendruomenės parama“.

„Tai gali atverti duris didesniems politiniams procesams“, – sakė G. Pedersenas.

Trečiadienį 150 komiteto narių dalyvaus dvi dienas truksiančioje atidarymo ceremonijoje Ženevoje, netrukus po to 45 nariai pradės rašyti naują įstatymo projekto dokumentą.

G. Pedersenas teigė, kad komiteto tikslas yra dėl kiekvieno klausimo pasiekti susitarimą, jei to padaryti nepavyks, pakeitimai bus priimami tik pritarus 75 proc. komiteto daugumai – taip siekiama išvengti, kad procesą „reguliuotų“ kažkuri viena pusė.

Tačiau kritikai perspėja, kad tokia aukšta kartelė gali privesti prie aklavietės ir sustabdyti komiteto darbus.

Taip pat neaišku, kiek ilgai tęsis šis projektas. G. Pedersenas teigė, kad nėra numatyto termino, tačiau pabrėžiama, jog visos pusės susitarė „dirbti sparčiai ir nepertraukiamai“.

JT pasiuntinys taip pat pripažino, kad „konstitucinis komitetas savarankiškai negali išspręsti Sirijos konflikto ir to nepadarys“.