Pasak Vilniaus prekybos, pramonės ir amatų rūmų valdybos pirmininko Sigito Leonavičiaus, įmonės turi kelis variantus, įskaitant ir grupės ieškinį prieš situacijos kaltininkus.

S. Leonavičius teigia, kad pirmadienį Alytaus savivaldybėje vykusio susitikimo metu dalyvavusių nukentėjusių įmonių vadovams buvo pristatyti trys variantai, kokių veiksmų imtis toliau.

„Buvo pristatyti variantai – vienas pagal įstatymą kreiptis į Ekstremalių situacijų komisiją ir Vyriausybę. Antras – kiekviena įmonė kreipiasi į savo draudimo kompanijas. Trečias – ieškinys, susivienijant į nukentėjusių grupę ir kreiptis į kaltus asmenis“, – BNS sakė S. Leonavičius.

„Tų kaltų asmenų gali būti visa grandinė. Advokatai dėstė, kad tai gali būti visa grandinė, įskaitant tam tikras institucijas, kurios kontroliavo, prižiūrėjo“, – teigė jis.

Pasak S. Leonavičiaus, apie konkrečiai patirtą žalą kalbėti dar sudėtinga, tačiau sumos kai kuriais atvejais gali būti šimtatūkstantinės.

„Labai sunku pasakyti, nes buvo ir stambios įmonės, kurios papuolė į dūmų ir teršalų šleifą. Pirminiais skaičiavimais, kiek šiandien buvo įvardinta, pas vienas įmones (nuostoliai – BNS) siekia ir 200 tūkst., ir 150 tūkst., ir iki 30 tūkst. eurų. Artimiausiomis dienomis bandysime surinkti bent pirminę informaciją, toliau reikalingas ekspertų dalyvavimas nustatant žalas“, – sakė Vilniaus prekybos, pramonės ir amatų rūmų pirmininkas.

S. Leonavičius teigia, kad situacija Alytuje jau yra pagerėjusi – nuo gaisro labiausiai nukentėjusiame Pramonės rajone šiuo metu jau dirba visos įmonės.

Vilniaus prekybos, pramonės ir amatų rūmai praėjusią savaitę priminė, kad dėl gaisro nuostolių patyrusios įmonės gali kreiptis pažymų, liudijančių nenugalimos jėgos (force majeure) sąlygas.

Rūmų pirmininkas teigia negalįs konkrečiai įvardinti, kiek įmonių jau kreipėsi gauti šią pažymą, tačiau teigė, kad skaičius jau viršija 10.

„Force majeure pažyma suteikia galimybę pratęsti kontrakto datą be baudų iš užsakovo pozicijų. Trečioji šalis, šiuo atveju rūmai, liudija, kad įmonės turėjo force majeure sąlygas ir dėl to tas kontraktas prasitęsia. Tarptautiniame lygmenyje dirbantiems tų pažymų reikėjo, kitiems užteko vaizdinės medžiagos, treti patys geranoriškai suprato“, – teigė S. Leonavičius.

Dėl gaisro susidarius blogoms darbo sąlygoms, netoli gaisravietės esančioms įmonėms kelias dienas buvo uždrausta vykdyti veiklą. Draudimas buvo atšauktas praėjusį antradienį.

Dėl gaisro sukeltų padarinių darbą buvo sustabdžiusios keliolika Pramonės rajone dirbančių įmonių – šaldytuvų gamintoja „Snaigė“, kosmetikos ir buitinės chemijos gamintoja „Koslita“, metalo apdirbimo įmonė „Lanksti linija“, sporto reikmenų gamintojos „Haltex“ ir „Kirptė“, baldų gamintoja „Jakobsen Home“, plastiko gamybos įmonė „Lisiplasta“ ir kitos.

Spalio viduryje Alytaus įmonėje „Ekologistika“ kilęs gaisras užgesintas per dešimt dienų. Dėl įvykio savivaldybėje paskelbta ekstremali situacija.