Nuo šių metų sausio mėnesio įsigaliojo naujas Valstybės tarnybos statutas, kuriame nurodoma, jog postų, mobiliųjų grupių ir kriminalinę tarnybą atliekantys pareigūnai bus atleidžiami iš darbo sulaukus 62 metų ir 6 mėnesių amžiaus. Ką tai reiškia realiame gyvenime?

Ogi man kitais metais, sulaukus 62 metų iš 6 mėnesių amžiaus, reikės išeiti iš darbo, nors senatvės pensiją gausiu tik 64 metų ir 6 mėnesių. Taigi, likus 2 metams iki pensijos, esu išmetamas į darbo rinką, lyg būčiau paklausus jaunuolis.

Pasiruošti šiam darbo paieškų scenarijui irgi neturėjau kada, nes iki šiol galiojęs Muitinės statutas leido pratęsti tarnybą iki trejų metų. Tad pagrįstai galėjau tikėtis užbaigti darbinę karjerą sulaukęs oficialios senatvės pensijos.

Tačiau po genialių pokyčių, nors ir atidavęs daug metų muitinės tarnybai, esu išmetamas iš darbo tuo metu, kai susirasti kitą užsiėmimą yra beveik neįmanoma. Tokių pareigūnų, kaip aš, visoje tarnyboje yra ne viena dešimtis.

Manau, kad valstybė turėtų labiau branginti jai tarnavusius žmones, nes jaunimas vangiai renkasi šią profesiją. Tiek dėl mažų atlyginimų, aukštų reikalavimų, tiek dėl sunkių darbo sąlygų. Tą puikiai iliustruoja, viešoje erdvėje vis pasirodantys skaičiai apie laisvas darbo vietas Muitinėje. Šiuo metu Lietuvoje trūksta apie 250 pareigūnų. Muitinės departamentas beviltiškai vis skelbia naujus konkursus, bet dalyvių, norinčių užimti laisvas darbo vietas – nėra.

Neseniai, vienos žurnalistės atliktas tyrimas atskleidė, kad lėšas, už laisvas postų pareigūnų darbo vietas, išsidalina Muitinės administracijos darbuotojai. Tokie faktai irgi daro neigiamą įtaką naujų darbuotojų atsiradimui, o kartu demotyvuoja esamus pareigūnus.

Man patinka mano darbas ir jaustis reikalingu visuomenei, tačiau būsiu išmestas. Sąžiningai tarnavau valstybei, tačiau likus vos keleriems metams iki pensijos gavau tokią žinią. Vienintelė laukianti paspirtis – valstybinė pareigūno pensija, kuri mano atveju sieks pusantro šimto eurų. Kur čia valstybės interesas – niekaip nesuprantu. Muitinei trūkstant postų pareigūnų valstybei geriau paversti mus bedarbiais ir mokėti ne atlyginimą, o išankstinę valstybinę pensiją. O tada vėl beviltiškai ieškoti jaunimo, kuriems neturi už ką algos padorios mokėti.

Prieš kelias dešimtis metų, keisdamas darbą, tikėjausi čia sulaukti pensijos. Deja, mano sudužusios viltys niekam nerūpi. Muitinės departamento vadovybė, kuriant naują Valstybės tarnybos statutą, nepadarė nieko, kad būtų geriau darbuotojams, kurie tiesiogiai atlieka Muitinės funkcijas.

Tačiau tie patys Muitinės vadovai, pernai palikę mus bėdoje, dabar deda dideles pastangas, siekiant priimti įstatymą, kuris leistų valstybines pareigūno pensijas gauti ne tik postų pareigūnams, bet ir dirbantiems Muitinės administracijoje.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!