Vairavimo instruktorė Olga Židovlenkova aiškino, kad netgi šviesus paros metas neužtikrina, kad keliaujantys pėsčiomis yra matomi kelyje. Saugaus eismo ekspertė teigė, kad nemažai rudens dienų būna apniukusios, o tokiomis sąlygomis net ir vidurdienį pastebėti pilkai ar tamsiai apsirengusį žmogų yra pakankamai sudėtinga.

Vairuotojams pastebėti pėsčiuosius sunku ir tad, kai lyja lietus ar tvyro rūkas. Anot O. Židovlenkovos, lyjant lietui tamsios spalvos susilieja su aplinka ir iš toli pastebėti einančio pėsčiojo yra kone neįmanoma. Vairuotojams orientuotis tampa dar sunkiau, kai susidaro rūkas. Tokiais atvejais sunku įžiūrėti nuvažiuojančių ir artėjančių transporto priemonių žibintus, todėl pėstieji kelionėms turėtų rinktis saugesnius, kelius.

Miestuose taip pat pavojinga

O. Židovlenkova akcentavo, kad dažnas pėsčiasis nesirūpina savo matomumu, mat aiškina, kad vaikšto tik šaligatviais bei apšviestomis gatvėmis ir pėsčiųjų perėjomis. Vis tik realybė, anot instruktorės, yra kitokia.

Žmonėms dalinti atšvaitai

„Pėstieji galvoja, kad jei jie mato kelią, tai reiškia, kad ir juos pastebės vairuotojas. Reikėtų nepamiršti, kad ne visų kelių ir pėsčiųjų perėjų apšvietimas yra geras, todėl atšvaitas reikalingas bet kokiu atveju“, – sakė vairavimo mokytoja.

Dar vienas vairuotojų ir pėsčiųjų priešas – prieblanda. O. Židovlenkova teigė, kad matomumas ypač suprastėja pradėjus temti, mat automobilio žibintų skleidžiamą šviesą dar sugeria aplinka, o dienos šviesa jau būna nebepakankama, kad užtikrintų matomumą.

Nors pagrindinė problema yra tai, kad vairuotojai nepastebi pėsčiųjų, būtent pastarieji turėtų susirūpinti savo gerove, sveikata ir gyvybe. Vairavimo instruktorė aiškino, kad rudenį dėl prastų oro sąlygų, ilgesnio tamsaus paros meto kone visą laiką pėstieji yra pastebimi prasčiau.

Svarbi ir apranga, ir atšvaitai

Vairavimo instruktorė patarė, kad kiekvienas pėsčiasis visų pirma turėtų atkreipti dėmesį į savo aprangą, ir jei įmanoma, rinktis šviesesnius bei ryškesnius drabužius. Labai svarbu, kad vos apsirengę žmonės nepamirštų užsidėti ir atšvaitų, o jei žino, kad tamsiu paros metu teks keliauti užmiestyje, pasirūpintų ir ryškiaspalve liemene su šviesą atspindinčiais elementais.

„Pėstieji geriausiai matomi tik tada, kai dėvi atšvaitus, liemenę, o dar geriau, kai su savimi nešasi žibintuvėlį. Ruduo labai permainingas ir klastingas, todėl net ir tada, kai atrodo, kad viskas labai gerai matosi, vairuotojui gali būti sunku pastebėti šalikele žingsniuojantį žmogų“, – sakė saugaus eismo ekspertė.

O. Židovlenkova priminė, kad kiekvienas pėsčiasis artėdamas prie pėsčiųjų perėjos turėtų sustoti, apsidairyti, ir tik įsitikinęs, kad transporto priemonių vairuotojai jį mato ir praleidžia, įžengti į pėsčiųjų perėją.

Informacija parengta bendradarbiaujant su Lietuvos automobilių kelių direkcija prie Susisiekimo ministerijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (61)