Nors iš pradžių buvo skelbta, kad visi tragiškai mirę keleiviai – kinai, vėliau ši informacija patikslinta ir paskelbta, kad dauguma jų – iš Vietnamo.

Nyguen Thanh Le – vietnamietis, kurio 33-ejų metų sūnus buvo vienas iš mirties spąstais tapusios priekabos keleivių. Tai patvirtino ir atlikti DNR tyrimai, kurie padėjo identifikuoti kiekvieną auką.

Šokiruota šeima iš sūnaus nieko negirdėjo dar nuo spalio 21 dienos, kai jis atsiuntė žinutę, kad „su taksi važiuoju į Angliją“. Muzikinį išsilavinimą turėjęs vyras, tikėtina, nenorėjo kelti tėvams nerimo ir nepasakojo, kad į išsvajotąją Angliją važiuoja nelegaliai keleivius vežančiu vilkiku, todėl užsiminė tik apie taksi.

„Tie žmonės, kurie taip padarė, yra velnio nešti. Juk vairuotojas galėjo tiesiog sustoti, išleisti juos ir leisti jiems gyventi. Jis juk žinojo, kad jiems šalta...“ – su jauduliu kalbėjo garbaus amžiaus tėvas.

Kitos šeimos taip pat išgyvena didžiulį skausmą. Thi Lano sūnus Van Hungas irgi buvo vienas lemtingos kelionės keleivių. Jis jau kurį laiką dirbo Prancūzijoje, vietnamiečių restorane plovė indus ir vis svajojo apie gyvenimą Anglijoje, todėl sumokėjo nemažą sumą, kad galėtų persikelti per kanalą. Į Prancūziją jis taip pat atvyko nelegaliai daugiau nei prieš metus kartu su tėvu ir buvo išgabenti dirbti į manikiūro saloną.

Sūnaus netekęs tėvas pasakojo, kad daugybė jo žinomų šeimų vaikai sėkmingai nuvyko į Angliją, uždirba pinigų ir paremia Vietname likusias ir skurdžiai gyvenančias šeimas.

Atviriau kalbėjo dar vieno keleivio, Hoag Van Tiepo, tėvas. Sūnui, kurio neteko šeima, buvo vos 18 metų. Šeima neslėpė, kad pervežėjams sumokėjo net 17500 svarų už tai, kad pavyktų nukeliauti į Angliją. Pirmiausia dar praėjusiais metais jaunuolis keliavo į Rusiją, iš ten – į Prancūziją, o praėjusią savaitę tikėjosi pasiekti Angliją.

Jauniausia vilkiko priekaboje buvusi moteris – 19-metė Anna Bui Thi Nhung. Jos artimieji Vitename palūžę ir maldauja, kad dukters kūnas būtų gražintas į gimtinę.

„Mums kol kas niekas nėra patvirtinęs informacijos, kad Anna buvo būtent to vilkiko priekaboje. Jų važiuoja daug ir dažnai, dar nenorime prarasti vilties. Mes sulaukėme jos žinučių, rašė, kad nebegali kvėpuoti, kad jai trūksta oro, ji miršta ir kad nebepajėgs pasiekti Anglijos. Klausėme, kas vyksta, mes buvome šokiruoti. Ji vėl tvirtino, kad nepasieks tikslo, kad dūsta. Mes nenorime ir negalime tuo patikėti. Bet... Norime atgauti bent jos kūną, norime, kad ji būtų šalia mūsų“, – kalbėjo merginos sesuo.

Merginos šeima sumokėjo net 10 tūkstančių dolerių, kad Anna pasiektų Anglijos krantus, susirastų darbą ir įsitvirtintų. Apie tai keletą metų svajojo ir pati mergina.

Esekso policijai glaudžiai bendradarbiaujant su Vietnamo valdžios atstovais, patvirtinta, kad apie artimųjų netektis informuotos jau 24 šeimos. Kitų žmonių tapatybės dar nėra patvirtintos, todėl dar mažiausiai 15 šeimų gyvena nežinioje.

Kad piliečiai yra iš Kinijos, manyta dėl to, jog jie visi su savimi turėjo padirbtus pasus.

„Mums kiekvieną akimirką plyšta širdis pagalvojus, ką Annai teko išgyventi paskutinėmis valandomis, minutėmis. Mes suprantame, kad ji buvo labai išsigandusi, norėjo ištrūkti. Visi taip gyvena: sunkiai surenka dideles sumas pinigų, kad galėtų išsiųsti vaikus, tačiau jau per pirmus ar antrus metus viskas atsiperka. Paskutinę nuotrauką Anna įkėlė dar iš Briuselio, džiaugėsi, kad geria burbulinę arbatą“, – sunkiai rinko žodžius merginos draugai ir artimieji.

Iš jos žinių artimieji paskutinį kartą sulaukė spalio 21 d.

Panašias žinutes siuntė ir 26-erių Pham Tra My, ji dar antradienio naktį (spalio 22 d.) artimiesiems parašė, kad nebegali kvėpuoti, kad aplink miršta žmonės.

„Mama ir tėti, aš labai atsiprašau, bet mano kelionė netrukus baigsis. Aš mirštu, negaliu kvėpuoti. Aš jus labai myliu, mama ir tėti“, – buvo rašoma paskutinėje žinutėje.

Šeima patvirtino, kad pervežėjams Pham Tra My sumokėjo apie 30 tūkstančių svarų.

Nguyen Dinh Gia sako, kad prieš dvi savaites sūnus jam pareiškęs planuojantis iš Prancūzijos, kur nelegaliai gyveno nuo 2018 metų, vykti geresnio gyvenimo ieškoti į Jungtinę Karalystę. Jo dvidešimtmetis sūnus Nguyen Dinh Luong už nelegalią kelionę sumokėjo 11 tūkst. svarų.

Deja, bet prieš kelias dienas susirūpinęs tėvas sulaukė skambučio iš vieno vietnamiečio, šis jam pranešęs, jog įvyko šis tas netikėto.

„Išgirdęs, kas nutiko, pakritau. Supratau, kad jis buvo tame vilkike, tame pačiame, kuriame rado tuos lavonus“, – AFP sakė sūnaus netekęs tėvas.

Vyras kreipėsi į Vietnamo pareigūnus, prašė nustatyti jo sūnaus tapatybę. Jungtinėje Karalystėje jaunas vyras norėjo įsidarbinti viename manikiūro salone.

Šaltiniai Jungtinėje Karalystėje Nguyen Dinh Gia pasakė, kad jo sūnus spalio 21 dienos popietę, likus dviem dienoms iki šiurpaus radinio, išvyko iš Paryžiaus.

Kol kas tiriant nusikaltimą surinkta jau daugiau nei 500 daiktinės informacijos vienetų, įskaitant ir mobiliuosius telefonus. Tikimasi, kad pavyks pagriebti šiaudo galą ir užsikabinti už gaujos, kuri už tai atsakinga.

Belgijoje policijos pareigūnai akylai ieško vairuotojo, kuris vilkiką su kroviniu vairavo iki Zebriugės uosto, iš kurio krovinys pajudėjo Anglijos link.

Vis dar nėra tikslios informacijos, kada aukos buvo sulaipintos į priekabą ir kodėl buvo aktyvintas šaldymo kameros režimas.

Kol kas nėra skelbiama, kokius parodymus davė nužudymu apkaltintas 25-erių iš Šiaurės Airijos kilęs vairuotojas Maurice'as Mo Robinsonas.

„Daužė duris ir šaukėsi pagalbos“

39 imigrantai, mirę šaldymo priekaboje pakeliui į Jungtinę Karalystę, karstu tapusio konteinerio vidinėje durų pusėje ir ant sienų paliko „kruvinų žymių“, spalio 27 dieną paskelbė „The Daily Mail“.

Skelbiama, kad tai įrodymai, jog iki paskutinio atodūsio konteineryje užrakintos aukos bandė ištrūkti.

Šaltiniai teigia, kad imigrantai, šeši iš kurių, kaip manoma, yra Vietnamo piliečiai, buvo nuogi arba labai lengvai apsirengę. Šiurpus radinys aptiktas praeitą trečiadienį Esekse, į kur keltu atkeliavo iš Belgijos.

Taip pat manoma, kad imigrantai iš Vietnamo (visi iš Kan Lok rajono Vietnamo šiaurinėje dalyje) iki paskutinio atodūsio „daužė duris ir šaukėsi pagalbos“.

Aukos, kaip įtariama, buvo kilusios iš Ha Tinh – itin skurdžios centrinėje Vietnamo dalyje esančios provincijos, iš kur išvyksta labai daug geresnio gyvenimo užsienyje ieškančių žmonių. Dauguma svajoja apie Jungtinę Karalystę, kur dažniausiai įsidarbina manikiūro salonuose ar kanapių plantacijose, tikėdamiesi vieną dieną prasigyventi.

Vietname pradėta rinkti DNR mėginių siekiant nustatyti aukų tapatybę JK

Vietnamo pareigūnai sekmadienį pradėjo rinkti DNR mėginius šeimose, kurių artimieji, kaip manoma, galėjo atsidurti tarp 39 žmonių, kurių kūnai buvo rasti sunkvežimyje Didžiojoje Britanijoje, agentūrai AFPO pranešė vienas saugumo šaltinis ir giminaičiai.

„Mes pradėjome rinkti plaukų ir kraujo mėginius iš įtariamų aukų šeimų“, – sakė savo tapatybės nenorėjęs atskleisti šaltinis.

Vieno dingusio vyro šeimos nariai agentūrai patvirtino, kad sekmadienį iš jų buvo paimti DNR mėginiai.

Anksčiau sekmadienį skelbta, kad 39 žmonių mirtį vilkiko priekaboje-šaldytuve tirianti Didžiosios Britanijos policija šeštadienį apkaltino jo vairuotoją netyčiniu nužudymu ir prekyba žmonėmis.

25 metų Šiaurės Airijos gyventojas Maurice'as Robinsonas buvo suimtas netrukus po to, kai pramoniniame Esekso grafystėje esančio Greiso miesto rajone sunkvežimio priekaboje-šaldytuve buvo aptikti aštuonių moterų ir 31 vyro kūnai.

Vairuotojui buvo pateikti 39 kaltinimai dėl netyčinio nužudymo, taip pat kaltinimai dėl sąmokslo vykdyti prekybą žmonėmis, sąmokslo prisidėti prie nelegalios migracijos ir pinigų plovimo, nurodė Esekso policija.

Tiriant šią bylą, suimti dar trys žmonės. Ši byla laikoma didžiausia nužudymo byla nuo 2005 metų, kai Londone buvo įvykdyti teroro aktai.

Vairuotojas buvo suimtas Dubline šeštadienį.

Policija iš pradžių manė, jog aukos, kurios, kaip manoma, atvyko keltu iš Belgijos Zebriugės uosto, buvo kinai. Tačiau vėliau ši informacija paneigta, dabar manoma, kad daugumą aukų sudarė vietnamiečiai.

Vietnamo ambasadorius Tran Ngoc Anasas šeštadienį apsilankė policijoje ir telefonu kalbėjosi su Britanijos vidaus reikalų ministre Priti Patel, nurodė ambasada.

Savo ruožtu kelios šeimos agentūrai AFP šeštadienį sakė, kad jų artimieji dingo pakeliui į Britaniją – ji yra pagrindinis migrantų tikslas siekiant gero gyvenimo užsienyje.

Visos šios šeimos gyvena skurdžiuose ir atokiuose rajonuose centrinėje Vietnamo dalyje. Daug šalies gyventojų nelegaliai keliauja per Rusiją ar Kiniją ir dažnai įsiskolina dešimtis tūkstančių JAV dolerių kontrabandininkams ir už padirbtus dokumentus.

Sunkvežimio vairuotojas pirmadienį turėtų stoti prieš teismą. Tarp suimtųjų – ir 38 metų moteris, kuri oficialiai yra vilkiko savininkė, bei jos vyras. Jie neigia savo kaltę.

Britanijos policija ragina vietnamiečių bendruomenės narius šalyje atsiliepti, jeigu dingo jų artimasis. Pareigūnai žada nesiimti jokių veiksmų prieš nelegaliai šalyje esančius žmones, jeigu tokie atsilieps dėl artimojo.

Šiuo metu pareigūnai siekia surinkti pirštų antspaudus ir DNR mėginius, kad būtų galima nustatyti mirusių žmonių tapatybes. Manoma, kad šis procesas užtruks ilgai.