Šis tekstas buvo publikuotas leidinyje „60+“.

Šiuolaikiniai vyrai mieliau renkasi prasegtą marškinių viršutinę sagą dėl kelių pagrindinių priežasčių – jiems sunku pasirinkti tinkamus aksesuarus, nežino kaip skoningai juos suderinti ir elegantiškai atrodyti. Žinoma, dauguma tiesiog bijo suklysti, todėl skiria mažai dėmesio aksesuarams, o be reikalo, nes būtent kaklaraištis ar peteliškė gali kardinaliai pakeisti įvaizdį į gerąją pusę.

Varlytė – tai drąsaus ir kilmingo vyro aksesuaras. Istoriškai jas labiausiai mėgo tam tikrų profesijų atstovai: advokatai, architektai, finansininkai, universitetų profesoriai, dėstytojai, politikai. Šiandien peteliškė labiau tinka vyrams, dirbantiems kūrybingoje ar intelektualioje srityje. Jas galima rinktis, kai nėra nurodytas giežtas aprangos kodas ir norisi atrodyti originaliai bei žaismingai. Na, o kaip gi jas derinti prie marškinių ir švarko?

Viena pagrindinių rekomendacijų – nesirinkti varlytės to paties rašto kaip marškiniai. Taip jos tiesiog nesimatys, todėl drąsiai derinkite skirtingus raštus. Na, o renkantis spalvas, galite išbandyti vienspalvį derinimo būdą, kuris šiuo metu dar ir itin madingas, arba eksperimentuokite su kontrastingais atspalviais – taip varlytė taps akį traukiančiu aksesuaru. Klasikinė varlytė yra juodos spalvos ir ryšima einant į renginius, kuriuose reikalaujama „black tie“ aprangos kodo.

Pakalbėkime plačiau apie tai, kaip tinkamai derinti peteliškę ir išvengti stiliaus klaidų:

1. Visada išlaikykite dydžio proporcijas – peteliškės ilgis ir plotis turi harmoningai žiūrėtis prie veido. Atsižvelgiant į jūsų bruožus ir sudėjimą, ji neturi būti per didelė ar per maža, kitaip atrodysite juokingai.

2. Neryšėkite peteliškės vien tik su marškiniais, būtinai papildykite įvaizdį viršutinio drabužio sluoksniu – tai gali būti liemenė, švarkas, kardiganas arba megztinis. Papildomas drabužių sluoksnis leidžia aksesuarui atrodyti harmoningai, nesukuriant ryškaus akcento.

3. Esant galimybei, rinkitės rankų darbo vienetus – jie atrodo originaliai ir išskirtinai. Gamykloje pasiūtos peteliškės turi tvarkingą ir simetrišką formą, jos atrodo pigiai, nenatūraliai ir kartais net vaikiškai.

4. Venkite medinių, guminių ar odinių variantų. Pastarosios atrodo ganėtinai keistai ir neskoningai.

5. Jei nenorite pasirodyti naujoku stiliaus srityje, nederinkite peteliškės ar kaklaraiščio prie nosinatės esančios švarko kišenėje. Panašios kombinacijos atrodo neapgalvotai ir be vaizduotės.

Retas kuris vyras savo aprangoje naudoja daug aksesuarų, tačiau yra keletas, kuriuos turi beveik kiekvienas – vienas iš jų yra kaklaraištis. Kaklaraištis – tai stiliaus ir elegancijos simbolis, jį būtina ryšėti su kostiumu per visus dalykinius ir oficialius renginius. Pasirodydami tokioje aplinkoje be kaklaraiščio, atrodysite juokingai ir pademonstruosite nepagarbą kitiems, tačiau kaip pritaikyti kaklaraištį kasdieniniame vyro įvaizdyje?

Užsegta apykaklė papuošta nerūpestingai surištu, tačiau puikiai derančiu kaklaraiščiu, padaro įvaizdį tvarkingą, bet nenuobodų, energingą, bet ne vulgarų, rafinuotą, bet ne per daug saldų – tokį, kokį turėtų demonstruoti kiekvienas gerą skonį turintis vyras. Kaklaraištis – puikus būdas save išreikšti, bet jis turi būti skoningas. Neapsiriksite pasirinkę dryžuotą, modernų taškuotą, languotą ar kitaip subtiliai margintą kaklaraištį. Tik nepamirškite, kad jis turi derėti prie marškinių, švarko ar kitokių vilkimų drabužių. Pavyzdžiui, jeigu jūsų marškiniai marginti smulkiais dryžiais, tuomet kaklaraištį galite rinktis su stambesniais dryžiais arba taškeliais.

Na ir ne mažiau svarbus kaklaraiščio ryšėjimo akcentas – jo ilgis. Kaklaraištis turi siekti kelnių sagą arba diržo sagtį.

Vyriška kaklaskarė – puiki alternatyva kaklaraiščiui. Šiandien kiekvienas džentelmenas gali sukurti unikalų ir nepakartojamą įvaizdį kaklaskarės pagalba. Kaip bebūtų keista, į vyro drabužių spintas šis puošybos elementas atkeliavo dar iš karinio laikotarpio. Iš pradžių legionieriai jas pradėjo rištis dar senovės Romoje. Vėliau šis atributas labai išpopuliarėjo ir jau XIX amžiuje jį buvo galima pamatyti ant garsių to meto menininkų.

Šiandien šilko skarelė tapo svarbiu elementu bet kurio stilingo vyro drabužių spintoje. Ji tinka kiekvienam, nepriklausomai nuo amžiaus. Tai klasika, kuri niekada neišeis iš mados, nes kiekvieną kartą surišdami ją nauju būdu, sukuriate vis kitokį, individualų įvaizdį. Vyriška šilkinė kaklo skarelė puikiai papildo dalykinį kostiumą, tačiau jos pranašumas prieš kaklaraištį yra akivaizdus – ją galima derinti prie polo marškinėlių, striukių, bleizerių ir net marškinėlių.

Vyriškos šilkinės kaklaskarės yra labai skirtingos: elegantiškos, ryškios, klasikinės, neįprastos, drąsios... Kiekvienas gali atrasti kažką savo, tačiau bet kokiu atveju savininkui tai priduos pasitikėjimo savimi, pakels nuotaiką ir išskirs iš minios.

Vis dažniau pastebima ir Lietuvos vyrų aprangos deriniuose fantazija – taip vadinama švarko nosinaitė. Kostiumo eilutei ji suteikia elegancijos, o spalvingi jos deriniai tampa visos aprangos akcentu. Paprastai fantazija derinama prie kaklaraiščio ar varlytės, o visa derinimo ašis – šie du aksesuarai (raštai, spalvos) neturi visiškai sutapti. Kaklaraištį ir fantaziją galima rinktis kontrastingų ar panašių atspalvių. Jei tai raštuotas kaklaraištis ar pateliškė, rinkitės vieną jo rašto motyvą ar spalvą, kuri dominuos ir fantazijoje.

Beje, jei renkatės ryškesnės spalvos ar rašto kaklaraištį, tuomet fantazija turėtų būti mažiau ryški, nes akcentas šiuo atveju tenka kaklaraiščiui, ir atvirkščiai – jei kaklaraištis švelnaus atspalvio, galite derinti ryškesnės spalvos ar rašto fantaziją. Na o klasikinė baltos spalvos fantazija tinka prie visų spalvų kostiumo ir kaklaraiščio derinių, tačiau ja puošiamasi daugiausia oficialiuose renginiuose ar prabangioje vakaro aplinkoje.

Spalvotos kojinės – dar vienas ryškus aksesuaras, kurio pagalba kiekvienas vyras gali atrodyti stilingai ir įdomiai. Kiekvienas vyras, nepriklausomai nuo amžiaus, pajus energijos antplūdį ir jausis patraukliai, nes ryškios spalvotos kojinės aktyviai pritraukia aplinkinių dėmesį. Jų pagalba Jūs lengvai ir sėkmingai galite užkariauti pašnekovo simpatiją, nuolankumą ir susidomėjimą Jūsų persona. Toks vyras ilgai įstringa atmintyje, nes jo nestandartinis įvaizdis asocijuojasi su jo nestandartiniu ir drąsiu mąstymu.

Kaip gi derinti spalvotas ar raštuotas kojines? Pagrindinė taisyklė – kojinės turi derėti prie kelnių, tačiau būti šiek tiek kitokio atspalvio. Visada stilingai atrodo subtiliais raštais: rombais, zigzagais, langeliais, mažais žirneliais ar dryžiais margintos spalvotos kojinės. Laisvalaikiui tinkamos sultingesnės spalvos – raudona, plytinė, žalia, violetinė, geltona. Visada geras sprendimas – derinti kojines prie kaklaraiščio ar varlytės. Jeigu jūs mūvite raštuotas kelnes, pasirinkite vieną spalvą iš rašto ir apsimaukite vienspalves tokios pat spalvos kojines.

Kiekvienas vyras atrodys pranašesnis už jo konkurentą, jei papildys savo drabužių spintą – ryškiais aksesuarais ir drąsiai eksperimentuos derindamas juos. savo kasdieniniame įvaizdyje Ir amžius čia – ne kliūtis.

Straipsnyje panaudotos Vida Press nuotraukos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)