Moteriai pavarde Tian penktadienį per cezario pjūvio operaciją gimė sveika mergaitė, naujienų agentūrai AFP nurodė Dzaodžuango miesto gimdymo namai.

„Vaiką mudviem padovanojo dangus“, – kinų naujienų svetainei guancha.cn sakė moters 68 metų sutuoktinis pavarde Huang.

Tian laikraščiui „Jinan Times“ sakė, kad apie nėštumą sužinojo tik nuvykusi į ligoninę pasitikrinti sveikatos. „Iš pradžių to nenorėjau“, – sakė ji.

Ligoninė nurodė negalinti patvirtinti, kad Tian pastojo natūraliai, nes ji jau buvo nėščia, kai tapo šios gydymo įstaigos paciente.

Valstybės remiamas laikraštis „Global Times“ pranešė, kad naujagimei buvo duotas Tianci (Tianči) vardas, reiškiantis „dangaus dovaną“.

Dienraštis „Jinan Times“ rašė, kad Tian jau turėjo du vaikus, tarp jų sūnų, gimusį 1977-aisiais – dveji metai prieš vieno vaiko politikos įvedimą Kinijoje.

Pranešimai apie Tian gimdymą išprovokavo kritiką į tviterį panašioje kinų platformoje „Weibo“.

„Šie tėvai pernelyg savanaudiški, – rašė vienas komentuotojas. – Dėl savo garbaus amžiaus jie negalės pasirūpinti vaiku ir vyresnieji vaikai jaus spaudimą.“

„Vargšas vaikas, jis pradės rūpintis savo pagyvenusiais tėvais sulaukęs 20-ies“, – rašė kitas.

Kai kas klausė, ar Tian ir Huangas bus nubausti už tai, kad turi daugiau nei du dabar leistinus vaikus.

2016 metais Pekinas sušvelnino vieno vaiko politiką ir leido šeimoms susilaukti dviejų vaikų.

Nors Tian dėl savo amžiaus vis tiek yra išskirtinė, moterys Kinijoje vis dažniau atideda vaikų gimdymą ar pasirenka išvis neturėti vaikų. Tokia tendencija ryškėja po dešimtmečius vykdytos griežtos šeimos planavimo politikos, dėl kurios mažos šeimos tapo norma.

Nors dviejų vaikų politika padarė mažesnį poveikį gimstamumui Kinijoje nei tikėtasi, ji paskatino daugiau vyresnių moterų pagalvoti apie antrą vaiką.

Maždaug 51 proc. 2017 metais gimusių naujagimių buvo antri vaikai savo šeimose. 2016 metais tokių naujagimių buvo maždaug 40 proc. nurodoma britų žurnalo „The Economist“ analitinio padalinio „Economist Intelligence Unit“ (EIU) ataskaitoje.

Pastaraisiais metais buvo ir daugiau septintame ar aštuntame gyvenimo dešimtmetyje pagimdžiusių moterų, bet paprastai jos pasinaudodavo nevaisingumo gydymo metodais.

Dienraštis „China Daily“ 2016 metų gruodį pranešė, kad šalies šiaurės rytuose esančioje Dzilino provincijoje 64 metų moteris po apvaisinimo mėgintuvėlyje per cezario pjūvio operaciją pagimdė sūnų.

2016 metais Indijoje pirmą savo vaiką pagimdė aštuntą dešimtį metų einanti moteris, kuriai dvejus metus buvo taikomos apvaisinimo mėgintuvėlyje procedūros.

2015 metais buvo pranešta apie ketvertuką pagimdžiusią 65 metų vokietę, kuriai Ukrainoje buvo atlikta dirbtinio apvaisinimo procedūra.