Jau pirmajame rinkimų rate triumfavęs A. Fernandezas užbaigs krizės persekiotą dabartinio liberalų prezidento Mauricio Macri valdymą.

Suskaičiavus 99 proc. balsų buvo paskelbta, kad 60 metų teisės profesorius A. Fernandezas surinko 48 proc., o M. Macri – 40,44 proc. balsų.

Kad laimėtų iš karto, A. Fernandezui reikėjo surinkti mažiausiai 45 proc. balsų arba mažiausiai 40 proc. balsų, 10-čia proc. aplenkiant artimiausią varžovą.

Jo pergalė taip pat vainikuoja įspūdingą su juo drauge rinkimuose dalyvavusios eksprezidentės Cristinos Kirchner sugrįžimą į politiką – ji bus A. Fernandezo viceprezidentė.

Nusivylusiems rinkėjams atmetus M. Macri pastangas suvaldyti sunkią ekonominę krizę, dėl kurios daug žmonių atsidūrė skurde, dabartinis prezidentas vėlai sekmadienį pripažino pralaimėjimą.

Rinkimų rezultatas supurtys finansų rinkas, o dėl susirūpinimo, kad su C. Kirchner gali sugrįžti intervencinė politika, gali dar labiau nuvertėti Argentinos valiuta.

Tūkstančiai džiūgaujančių A. Fernandezo šalininkų šaukė ir šoko prie jo koalicijos „Frente de Todos“ būstinės Buenos Airėse.

„Tai didi diena Argentinai“, – šypsodamasis reporteriams pareiškė A. Fernandezas, balsavusiųjų apklausoms ir jo koalicijos prognozėms parodžius, kad jis laimėjo rinkimus.

„Konstruktyvi opozicija“

60 metų M. Macri pripažindamas pralaimėjimą pažadėjo „sveiką ir konstruktyvią opoziciją“.

Pasak jo, jis telefonu pasikalbėjo su A. Fernandezu ir pakvietė jį kitą rytą papusryčiauti į prezidentūrą, „nes jam reikia pradėti tvarkingos pereigos periodą, kuris atneš ramybę argentiniečiams“, savo šalininkams sakė M. Macri.

A. Fernandezas, kuris valdžią perims gruodžio 10-ąją, savo pergalės kalboje patvirtino, kad pirmadienį ryte susitiks su M. Macri aptarti bendradarbiavimo dėl valdžios perdavimo.

M. Macri, kurio populiarumas per praėjusius metus smuko Argentinai grumiantis su recesija ir sumaištimi rinkose, atidavęs savo balsą sakė, kad šiuose rinkimuose varžosi konkuruojančios „ateities vizijos“.

Rinkimuose nusivylimą patyrusiai centro dešinei paguodos prizu tapo M. Macri koalicijos „Drauge už permainas“ kandidato Horacio Rodriguezo pergalė Buenos Airių mero rinkimuose. Jis nemaža persvara įveikė kairiųjų kandidatą Matiasą Lammensą.

Didelis aktyvumas

Vidaus reikalų ministerija paskelbė, kad po kampanijos, per kurią dominavo antrą pagal dydį Lotynų Amerikos ekonomiką paralyžiuojančios krizės tema, rinkėjų aktyvumas sekmadienį viršijo 80 procentų.

M. Macri ragino rinkėjus aktyviai balsuoti ir tai, pasak analitikų, buvo paskutinė jo viltis prisivyti populiarumu jį lenkusį A. Fernandezą ir priversti rengti antrą rinkimų ratą.

A. Fernandezas žadėjo panaikinti didelį susiskaldymą tarp jo peronistų judėjimo ir verslui palankaus dabartinio prezidento šalininkų.

„Dienos, kai buvo „mes“ ir „jie“, baigėsi, – sakė kairiųjų lyderis, atidavęs savo balsą prestižiniame Buenos Airių rajone Puerto Madere. – Išgyvename didžiulę krizę. Visi turi prisiimti atsakomybę už tai, kas laukia.“

Rinkimai įvyko regione tvyrant didelei įtampai, masiniams protestams vykstant kaimyninėse Čilėje ir Bolivijoje, po neseniai įvykusių neramumų dėl nelygybės Ekvadore.

„[Yra] du vyriausybės modeliai... Alberto ir Cristina atstovauja didesnei lygybei, – sakė 64 metų rinkėja, sostinės architektė Liliana. – Labai džiaugiuosi matydama šalies, naudingos tik mažai grupelei, pabaigą.“

66 metų populistė C. Kirchner figūruoja daugiau nei dešimtyje tyrimų dėl korupcijos jos valdymo metu. Viena bylų jau pasiekė teismą.

Korupcija susitepusi, bet populiarumo nepraradusi C. Kirchner, kuri 2007 metais prezidento poste pakeitė savo vyrą Nestorą Kirchnerį ir valdė iki 2015-ųjų, seniai yra visuomenę skaldanti figūra.

Rinkos nuogąstauja

A. Fernandezas tvirtino, kad jo vyriausybė nesiims įsipareigojimų nevykdymo ir verčiau sieks iš naujo derėtis dėl Tarptautinio valiutos fondo (TVF) suteiktos 57 mlrd. dolerių (51,3 mlrd. eurų) paskolos sąlygų. Jis taip pat siekė patikinti rinkėjus, kad jų indėliai bankuose valdant jo administracijai bus saugūs.

Po A. Fernandezo pergalės pirminiuose rinkimuose rugpjūčio mėnesį, kai jis iškilo kaip favoritas laimėti prezidento rinkimus, argentiniečiai iš savo sąskaitų išsiėmė maždaug 12 mlrd. dolerių (10,8 mlrd. eurų).

M. Macri dėl Argentinos ekonominių problemų kaltino ankstesnes peronistų vyriausybes: C. Kirchner ir jos 2003–2007 metais valdžiusio velionio vyro N. Kirchnerio.

Skurde gyvenančių argentiniečių procentas yra viršijęs 35 procentų. Vienų metų iki rugsėjo infliacija buvo beveik 38 proc., o pesas nuo 2018 metų sausio nuvertėjo 70 procentų.

Rinkėjai sekmadienį taip pat rinko pusę Deputatų Rūmų, trečdalį Senato ir Buenos Airių provincijos gubernatorių.