Protestai prasidėjo anksčiau spalį, po to, kai buvo skirtos laisvės atėmimo bausmės devyniems 2017-ųjų Katalonijos nepriklausomybės referendumo organizatoriams.

Iš viso susidūrimuose su protestuotojais sužeisti 289 policijos pareigūnai, tarp jų – 154 Katalonijos policijos „Mossos d'Esquadra“ pareigūnai, spaudos konferencijoje sakė Vyriausybė atstovė Isabel Celaa.

Katalonijos medikai anksčiau pranešė apie spalio 14-20 dieną protestuose sužeistus 593 žmones, iš kurių 226 yra policijos pareigūnai.

Vidaus reikalų ministerijos atstovo teigimu, galutinis sužeistų policininkų skaičius yra didesnis, nes dalis pareigūnų gydėsi privačiose gydymo įstaigose.

Įtakinga vietos separatistų organizacija ANC trečiadienį, remdamasi Katalonijos regiono sveikatos apsaugos departamentu, skelbė apie 579 neva dėl „policijos smurto“ sužeistus žmones.

I. Celaa teigimu, protestuose sulaikyta daugiau nei 200 žmonių. Iš jų 134 suaugę ir 15 nepilnamečių stojo prieš teismą, 31 suaugusiam asmeniui skirtos laisvės atėmimo bausmės. Iš 15 nepilnamečių, 14 buvo paleisti lygtinai, o vienam teks kurį laiką praleisti nepilnamečių sulaikymo centre.

Barselonos ir kitų Katalonijos miestų gatves užplūdo protestuotojai po to, kai spalio 14 d. Ispanijos Aukščiausiasis Teismas nuteisė devynis 2017 m. Katalonijos nepriklausomybės referendumo organizatorius. Jiems skirtos nuo 9 iki 13 metų laisvės atėmimo bausmės.

Protestuose netrūko smurto proveržių: demonstrantai padeginėjo automobilius ir šiukšliadėžes bei mėtė akmenis ir Molotovo kokteilius į policijos pareigūnus, kurie atsakė lazdomis ir guminėmis kulkomis.