Šios akcijos buvo antras nuo spalio pradžios rengiamų demonstracijų etapas, reikalaujant pažaboti giliai įsišaknijusią korupciją ir nedarbą, taip pat pertvarkyti politinę sistemą.

Aktyvistai ragino irakiečius sugrįžti į gatves penktadienį, kai sueina premjero Adelio Abdel Mahdi atėjimo į valdžią metinės.

Tačiau mitingai prasidėjo anksčiau: ketvirtadienio vakare šimtai žmonių būriavosi sostinės garsiojoje Tahriro (Išsivadavimo) aikštėje.

Penktadienį tūkstančiai žmonių perėjo tiltą ir susirinko šalia Bagdado Žaliosios zonos, kur įsikūrę vyriausybės biurai ir užsienio šalių ambasados, bet saugumo pajėgos išvaikė juos ašarinėmis dujomis.

„Žuvo du demonstrantai. Preliminariais duomenimis, jiems į galvas arba veidus pataikė ašarinių dujų kanistrai“, – sakė Irako žmogaus teisių komisijos narys Ali Bayati.

Anot jo, beveik 100 žmonių buvo sužeisti, bet komisijai nebuvo pranešta apie jokius kovinių kulkų panaudojimo atvejus vaikant protestuotojus sostinėje.

Tačiau šaltiniai policijoje ir sveikatos apsaugos institucijose pranešė AFP, kad pietiniame Nasirijos mieste buvo nušauti penki protestuotojai, o dar 18 buvo sužeisti.

Tūkstančiai to miesto gyventojų buvo išėję į gatves popietę, ir padegė provincijos valdžios būstinę.

Vienas aktyvistas žuvo nuo nudegimų, patirtų demonstrantams padegus keleto politinių partijų biurus kitame pietiniame miestelyje.

Vėliau medikai ir saugumo pajėgos informavo, kad dar penki protestuotojai buvo nušauti, miniai mėginant įsiveržti į vienos sukarintos grupės būstinę pietiniame Amaros mieste..

Pasak šaltinių, po šio incidento pastatas, priklausantis ginkluotai grupei „Asaib Ahl al Haq", priklausančiai stipriai sukarintai organizacijai „Hashed al Shaabi", buvo padegtas protestuotojų.