JT rugsėjį paskelbė apie ilgai laukto konstitucinio komiteto suformavimą. Komitetą sudarys iš viso 150 narių, po 50 jų deleguos Sirijos vyriausybė, opozicija ir pilietinė visuomenė.

Nors naujojo komiteto įgaliojimai nėra tiksliai apibrėžti – neaišku, ar komitetas rengs naują Konstituciją, ar teiks pataisas dabartinei, – kai kurie ekspertai nustebo, kad Sirijos prezidento Basharo al-Assado vyriausybė sutiko dalyvauti šio komiteto formavime.

Prieš pat kitą savaitę Ženevoje įvyksiantį pirmąjį komiteto posėdį, J. Jeffrey'is pareiškė, kad B. al-Assado režimas aktyviai trukdo procesui.

„Tos pastangos, kurias Sirijos vyriausybė deda tam, kad šis procesas nevyktų, rodo, jog Sirijos vyriausybė bijo šio komiteto ir politinio proveržio, kurį jis suteiks, nes tai trukdo Vyriausybės troškimui pasiekti visišką karinę pergalę“, – reporteriams tvirtino Vašingtono atstovas.

„Gerai žinome apie žingsnius, kurių jie bando imtis, kad šį dalyką padarytų kuo mažiau veiksmingu“, – pridūrė J. Jeffrey'is.

Konstitucijos pataisos yra kertinė JT bandymų užbaigti Sirijos pilietinį karą dalis. Nuo 2011 m. numalšintų antivyriausybinių protestų prasidėjęs karas pasiglemžė daugiau nei 370 tūkst. žmonių gyvybes, dar milijonai buvo priversti palikti savo namus.

JT taip pat ragina surengti rinkimus Sirijoje, kuriuos prižiūrėtų pati organizacija ir tarptautinė bendruomenė.