Penktadienį pirmojo vizito į Kiniją atvykęs Brazilijos prezidentas Jairas Bolsonaro susitiko su Kinijos lyderiu Xi Jinpingu. Susitikime abu prezidentai patvirtino sieksią stiprinti diplomatinius ir prekybinius ryšius.

„Kinija yra pasirengusi importuoti daugiau aukštos kokybės ir aukštos pridėtinės vertės prekių iš Brazilijos, kurios patenkins Kinijos rinkos poreikius“, – Xi Jinpingą cituoja valstybinė Kinijos televizija CCTV.

Brazilija ir Kinija šalių žemės ūkio ir muitinės institucijų susitarimais siekia „skatinti diversifikuotą dvišalį žemės ūkio produktų eksportą“, teigiama bendrame J. Bolsonaro ir Xi Jinpingo pranešime.

Brazilijos prekybos ministerijos duomenimis, Kinija jau dabar yra didžiausia Brazilijos prekybos partnerė, vertinant ir eksportą, ir importą.

Tebevykstant Vašingtono ir Pekino prekybos karui, Kinija importuoja kur kas mažiau JAV žemės ūkio produkcijos. 2017 m. Kinija importavo amerikietiškų žemės ūkio produktų už 19,5 mlrd. dolerių, pernai šių produktų importas krito iki 9 mlrd. dolerių. Tai sudarė skirtumą tarp pasiūlos ir paklausos Kinijos žemės ūkio produktų, pavyzdžiui, sojos pupelių, rinkose.

Brazilija jau dabar yra didžiausia sojos pupelių tiekėja Kinijai. J. Bolsonaro ir Xi Jinpingas taip pat pabrėžė besivystančių ekonomikų bendradarbiavimo svarbą protekcionizmo akivaizdoje.

„Pasaulis susiduria su rimtai vienašališkumo ir protekcionizmo iššūkiais, o augantis neapibrėžtumas ir nestabilumas didina spaudimą didžiosioms ekonomikoms“, – Pekino verslo forume, kuriame dalyvavo ir J. Bolsonaro, kalbėjo Kinijos vicepremjeras Hu Chunhua.

„Kaip dvi didelės ekonomikos, Kinija ir Brazilija turi stiprinti ryšius ir bendradarbiavimą, kad įveiktų šiuos iššūkius ir kartu vystytųsi“, – tvirtino Hu Chunhua.

J. Bolsonaro susitiko taip pat susitiko su Kinijos premjeru Li Keqiangu.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)