Po nesėkmingo „valstiečių“ bandymo patraukti Seimo pirmininką Viktorą Pranckietį iš posto bei kilusių diskusijų, parlamentui atmetus kelis biudžetui reikšmingus įstatymus, R. Karbauskis tvirtina, kad balsavimas dėl pirmalaikių rinkimų galėtų būti vienas iš būdų parodyti, kiek tarp valdančiųjų realiai yra asmenų. Politikas teigia, kad neeilinių rinkimų idėją jis siūlys atmesti maksimaliu balsų skaičiumi.

„Aš valdančiajai daugumai pasiūlysiu tuo momentu, kada bus tas pasiūlymas (dėl pirmalaikių rinkimų pateiktas – ELTA) jį atmesti maksimaliu balsų skaičiumi. Tam, kad parodytume, jog yra dauguma... Žinoma, per biudžetą tai matysis, bet galima ir neeilinių rinkimų proga parodyti, kiek yra realiai žmonių“, - Eltai sakė jis.

R. Karbauskis pabrėžia manąs, kad kalbos dėl pirmalaikių rinkimų yra tik politikavimas, kartu atskleidžiantis ir tai, kokioje nepalankioje padėtyje yra Seimo pirmininkas. Pasak jo, parašą dėl pirmalaikių rinkimų padėjęs V. Pranckietis šiuo metu pasirašys bet ką, ką jam duos pasirašyti opozicija.

„Seimo pirmininkas pasirašys bet ką, ką jam atneš opozicija, nes jis puikiai supranta, kad jei nors viena frakcija pasakytų, kad jis atsibodo – jo (Seimo pirmininko poste - ELTA) nebebūtų. Kai matai, kaip parašai renkami, aišku, kad Seime palaikymo pirmalaikiams rinkimams nebus“, - sakė R. Karbauskis.

„Valstiečių“ lyderio teigimu, jei parašus dėl pirmalaikių rinkimų organizuojantys opoziciniai liberalai manytų, kad valdantieji gali šią idėją paremti, tokios iniciatyvos nerodytų.

„Netikiu, kad pas juos dauguma frakcijos narių nori išankstinių rinkimų“, - sakė R. Karbauskis, pridurdamas, kad tai būtų dar vienas būdas „prigauti“ blefuojančią opoziciją.

Paskelbti pirmalaikius Seimo rinkimus 2020 m. sausio 19 d. siūlo Seimo nariai liberalai Viktorija Čmilytė-Nielsen, Eugenijus Gentvilas, Juozas Baublys, Simonas Gentvilas, Gintaras Vaičekauskas, Ričardas Juška, Kęstutis Glaveckas, Virgilijus Alekna bei Seimo vadovas V. Pranckietis.

„Pasirašiau ant projekto, kadangi buvo toks reikalavimas kažkada pavasarį, kad, jeigu neatstatydins manęs, tai tada reikės organizuoti išankstinius Seimo rinkimus. Tai manau, kad toks pasiūlymas gali skintis kelią“, – antradienį žurnalistams sakė V. Pranckietis.

Kaip numato Seimo rinkimų įstatymas, pirmalaikiai Seimo rinkimai gali būti rengiami Seimo nutarimu, priimtu ne mažiau kaip 3/5 visų Seimo narių balsų dauguma.