Tokia pagrindinė išvada pateikiama ataskaitoje, kurią ketvirtadienį paskelbė „Transparency International UK“, Londone įsikūręs pasaulinės kovos su korupcija grupės padalinys. Kalbant apie pinigų plovimą, vienas sudėtingiausių iššūkių yra atsekti, kur galiausiai atsiduria nusikalstamos pajamos.

Išanalizavę 400 bylų, per pastaruosius 30 metų turėjusių sąsajų su Didžiąja Britanija, tyrėjai nustatė, kad neteisėtos lėšos perėjo per 86 bankus ir finansines institucijas, 81 advokatų kontorą, 62 apskaitininkus ir daugiau nei 2200 kompanijų Didžiojoje Britanijoje ir jos užjūrio teritorijose.

Tyrėjai netgi atsekė nusikalstamų pinigų kelią iki pirkinių: „Chanel“ krokodilo odos rankinės ir „Tom Ford“ švarko parduotuvėje „Harrods“, kurio vertė – 50 690 svarų (65 300 dolerių), bei korporatyvinės ložės „Stamford Bridge“„Chelsea“ futbolo komandos stadione. Kostiumas, kurį įsigijo fiktyvi kompanija, kainavo 126 000 svarų. „Transparency International“ teigia, kad nė viena iš bendrovių nėra kaltinama padarius neteisėtus veiksmus. „Chelsea“ atstovas komentuoti atsisakė.

„Mums jau seniai buvo žinoma, kad Jungtinės Karalystės pasaulinės klasės paslaugos pritraukia daugybę klientų, tarp kurių esama ir turinčių ką slėpti, – pažymėjo „Transparency International UK“ politikos direktorius Duncanas Hamesas. – Dabar pirmą kartą išsiaiškinome, kas yra šios kompanijos ir kaip jos įsipainiojo į kai kuriuos didžiausius mūsų laikų korupcijos skandalus.“

Ataskaita skelbiama tuo metu, kai Jungtinės Karalystės teisėsaugos pareigūnai kovoja su pinigų plovimu, naudodamiesi tokiomis naujomis teisinėmis priemonėmis kaip „nepaaiškinto turto orderiai“, kad priverstų įtariamuosius atskleisti savo turtą. Pareigūnai taip pat domisi advokatų kontoromis ir šeimos biurais, kurie padeda nusikaltėliams nuslėpti neteisėtą turtą investicijomis, tarkim, į dvarus Anglijos provincijoje.

„Transparency International“ paragino pareigūnus pastangas padvigubinti, nes įtartini turtai iš Rytų prasiskverbia į visas Didžiosios Britanijos įmones. Daugelis išnagrinėtų sandorių vedė į vadinamąsias skalbyklas – industrinio masto schemas, kuriomis nešvarūs pinigai buvo plaunami Moldovoje, Azerbaidžane ir kitose buvusiose sovietinėse šalyse.

Ataskaitoje teigiama, kad „Citigroup Inc.“ ir „Royal Bank of Scotland Group Plc“ buvo du pagrindiniai bankai iš dešimties, kuriems teko atsakomybė už lėšų, susijusių su skalbyklomis, siuntimą ir gavimą. Be to, 177 ugdymo įstaigos, įskaitant prestižines britiškas mokyklas – Harrow ir Charterhouse – gavo 4,1 milijonus svarų studijų įmokų, kurios taip pat siejamos su pinigų plovimo schemomis.

„Citigroup“ ir „RBS“ atstovai ataskaitą komentuoti atsisakė, o Harrow ir Charterhouse mokyklų atstovai į prašymus pakomentuoti atsakė ne iš karto. „Transparency International UK“ pabrėžė, kad nekaltina minėtų bankų ir mokyklų neteisėtais veiksmais.

Nors „Transparency International“ paragino atnaujinti Jungtinės Karalystės kovos su pinigų plovimu priežiūros režimą, nelegalių finansų ekspertai teigia, kad pažaboti įplaukas bus sunku. Problema ta, kad Londonas, kuris tebėra svarbiausias tarptautinis finansų centras, neprilygstamai tvarko pasaulinių žaidėjų turtus.

„Londonas yra galutinė neteisėtų turtų maršruto stotelė“, – pažymi Anastasia Nesvetailova, Londono universiteto tarptautinės politinės ekonomikos profesorė.