„Aš suprantu, kad problemos neprasideda šiandien ir nesibaigia rytoj. Jeigu šnekame apie tas zonas, gamybos sritis, kurios kelia rizikas, tai problemos su jomis ateina jau iš labai seniai. Ir jeigu kas nors bando šitas problemas sieti su dabartine vidaus reikalų ministre, tai, paprasčiausiai, turėkime gėdos kaltinti žmogų, kuris dirba ministerijoje du mėnesius laiko, – BNS penktadienį sakė „valstiečių“ lyderis.

„Kad mums stinga pasirengimo tokių rimtų gaisrų likvidacijai, tai susiję su tuo, kad labai daug metų, dešimtmečiais nebuvo skiriama tam labai daug dėmesio“, – teigė R. Karbauskis.

Gaisras padangų perdirbimo gamykloje Alytuje kilo praėjusią savaitę, trečiadienį. Dėl jo tiek Alytaus miesto, tiek rajono savivaldybės paskelbė ekstremalią situaciją.

Ugniagesiai apie gaisro lokalizaciją pranešė praėjusį penktadienį, tačiau ir toliau dirbo įvykio vietoje vėsindami smilkstančias padangų atliekas.

Sekmadienį Alytuje posėdžiavusi Vyriausybės ekstremalių situacijų komisija nusprendė neskelbti ekstremalios situacijos valstybės mastu.

Alytaus meras, socialdemokratas Nerijus Cesiulis piktinosi, kad valdžios institucijos klaidingai komunikuoja, taip pat nesiima pakankamų veiksmų dėl gaisro likvidavimo, kritikos sulaukė ir vidaus reikalų ministrė R. Tamašunienė.

Pasak „valstiečių“ lyderio Ramūno Karbauskio, reikia ieškoti gaisro priežasčių, kad būtų galima joms užkirsti kelią, o ne ieškoti kaltų ir „daryti politikos“.

„Klausimas kitas – man truputį toks vaizdas susidaro stebint iš šalies šiek tiek, nes aš tiesiogiai tame nedalyvauju, čia politikos iš to daryt tikrai nereikia, nes ne tas atvejis. Bet man taip atrodo, kad dabar truputį taip bandoma tampyti kaldrą į skirtingas puses – savivaldybė bando vaidinti, kad nacionalinė valdžia kalta, dėl ko kalta? Kad išdavė kažkas leidimą tiek padangų sandėliuot? Tai aš įsivaizduoju, kad tai darė pati savivaldybė. Tas stumdymasis ir kaltų ieškojimas... Man atrodo, kad reiktų analizuoti, dėl ko iš viso tai tapo įmanoma. Man atrodo, kad reikia įvertinti visa tai, nes grėsmės, kurios kyla valstybei, jos turi būti įvertinamos ne savivaldybės lygiu“, – teigė R. Karbauskis.

R. Karbauskis teigia, kad šiuo atveju svarbiausia, jog gaisras įveiktas.

„Svarbiausia, kad problema būtų įveikta – gaisras užgesintas, pasekmės likviduojamos. Žmonės pakankamai aktyviai sureagavo ir džiugina tai, kad žmonės nelieka abejingi – ir lėšos renkamos. Aišku, valdžia padarys tai, ką turi padaryti, net neabejoju“, – sakė „valstiečių“ lyderis.

Jis taip pat teigė prisidėjęs piniginėmis lėšomis prie Alytaus miesto savivaldybės iniciatyvos, tačiau tikslios sumos, kurią pervedė neatskleidė.

„Tai nėra didelės lėšos. Kiek galėjau, tiek prisidėjau. Aš nesididžiuoju tuo, kad prisidėjau, tiesiog prisidėjau kaip ir visi. Džiaugiuosi tuo, kad žmonės labai solidarūs“, – teigė R. Karbauskis.

Alytaus miesto savivaldybė ugniagesių premijoms ir nelaimės likvidacijai penktadienį iš žmonių aukų skelbia surinkusi daugiau nei 130 tūkst. eurų.