Dėl įtarimų kyšininkavimu Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnai prieš dvi dienas sulaikė Mažeikių rajono savivaldybės tarybos narį socialdemokratą Bronių Kryžių, savivaldybės Strateginio vystymo ir investicijų skyriaus vedėją Sandrą Ramanauskienę, Vietinio ūkio skyriaus vedėją Alfonsą Žiulpą.

Jiems pareikšti įtarimai dėl didelės vertės kyšių priėmimo. Taip pat buvo sulaikyti dar keturi neįvardijami privačių įmonių atstovai, jie įtariami dėl papirkimo.

„STT Šiaulių valdybos pareigūnams atlikus būtinus ikiteisminio tyrimo veiksmus, šiuo metu visi septyni įtariamieji paleisti. Jiems paskirtos kardomosios priemonės – rašytiniai pasižadėjimai neišvykti, taip pat įpareigojimai nebendrauti su tam tikrais asmenimis ir nesilankyti tam tikrose vietose“, – BNS persiųstame komentare nurodė STT atstovė spaudai Renata Endružytė.

Ji taip pat patvirtino, kad S. Ramanauskienė teismo sprendimu nuo pareigų nušalinta pusmečiui, o A. Žiulpa – dviem mėnesiams.

Teisėsauga įtaria, kad B. Kryžiui anksčiau einant savivaldybės administracijos direktoriaus pareigas galėjo būti neskaidriai vykdyti viešieji pirkimai.

STT duomenimis, savivaldybėje organizuojant ir vykdant kai kuriuos viešuosius pirkimus iš anksto susitarus iš pirkimuose dalyvaujančių įmonių atstovų galėjo būti priimti kyšiai už tai, kad šioms įmonėms būtų sudarytos išskirtinės sąlygos laimėti pirkimus.

B. Kryžius buvo ilgametis Mažeikių savivaldybės administracijos direktorius – šias pareigas jis ėjo nuo 2003 metų iki šiemet balandžio, kai po rinkimų pasikeitė savivaldybės tarybos sudėtis ir socialdemokratai liko opozicijoje.

B. Kryžius nuo 1995 metų renkamas į Mažeikių rajono tarybą, yra dirbęs mero pavaduotoju, 1997–2000 metais buvo rajono meru.

Teisėsaugai pareiškus įtarimus šiam politikui, socialdemokratai sustabdė jo narystę partijoje.