Bet pradėkim nuo pradžių ir pirmiausia išsiaiškinkime, kas yra tapatybės vagystė? Paprastai tariant, tai pasinaudojimas kito asmens tapatybę identifikuojančiais duomenimis nusikaltimų tikslais.

Lietuvos policijos teigimu, kai kurie žmonės labai drąsiai skleidžia savo asmens duomenis, viską daro viešai, neatkreipia dėmesio į tam tikrus nustatymus, esančius puslapiuose, kur gali apsaugoti savo asmens duomenis, jog jie nebūtų matomi viešai.

Dažniausiai žmonės viešina savo duomenis bendravimo platformose, socialiniuose tinkluose, įvairiose programėlėse.

Pasekmės – nenuspėjamos

Dažniausiai, jei asmeninė informacija papuola į nusikaltėlių rankas, pasekmės gali būti nenuspėjamos: pinigų išėmimai iš banko sąskaitos, kreditai jūsų vardu, nekilnojamojo turto pardavimas ar kitos nesąžiningos, nusikalstamos veikos.

Policijos teigimu, per šiuos metus įvykusių elektroninių nusikaltimų mažėja ir jų ištyrimų procentas didėja. Tačiau ne visus nusikaltimus pavyksta išaiškinti, o tuo labiau ne visada įmanoma atstatyti padarytą žalą. Todėl labai svarbu, jog žmonės patys mokėtų apsaugoti savo duomenis ir, svarbiausia, neatskleisti jų internetu kitiems žmonėms. Kartais net ir patiems artimiausiems.

Kaip apsaugoti savo asmens duomenis?

Lietuvos policija, visų pirma, ragina stebėti, kur ir kokia informacija dalinamės viešoje erdvėje. Ypatingai, socialiniuose tinkluose. Jų teigimu dar vis pasitaiko atvejų, kai neapgalvoję žmonės viešina savo nuotraukas iš kelionių esamuoju laiku ir paskui grįžę namo randa juos apvogtus. Kaip teigia policijos komunikacijos atstovas Ramūnas Matonis, geriausia palaukti ir nuotraukomis bei įspūdžiais su draugais pasidalinti jau grįžus iš kelionės.

Taip pat reiktų nepamiršti, jog paleidus kažkokią informaciją internete ji dažniausiai yra prieinama daugeliui žmonių. Labai svarbu susitvarkyti savo paskyrų nustatymus, jog asmeninė informaciją ir duomenys nesimatytų visiems viešai. Kitu atveju, užtektų jūsų pašto prisijungimo, pamatyto socialinio tinklo anketoje ir sukčius, atspėjęs jūsų slaptažodį, galėtų pasiekti visus susirašinėjimus ir reikiamą informaciją jūsų tapatybės vagystei.

Nustatymuose reikėtų ne tik paslėpti savo asmeninę informaciją, bet ir nustatyti identifikavimą. Tai gali būti pranešimai, kai kažkas bando jungtis prie jūsų elektroninio pašto, prašymas, jog patvirtintumėte telefono numeriu savo prisijungimą.

Įsibrauti į kito asmens socialinį tinklą labai lengva, dažnai tereikia vartotojo vardo ir slaptažodžio. Todėl labai svarbu pasirūpinti, jog tai bandant padaryti iš kito įrenginio, jūs gautumėte pranešimą su prašymu patvirtinti, ar tai jūs.

Labai svarbu nesiųsti savo asmens duomenų jokiems pašaliniams asmenims. Tuo labiau nesidalinti prisijungimais prie elektroninio pašto, socialinių tinklų anketų ar elektroninės bankininkystės. Niekas neturėtų turėti šių duomenų išskyrus jus.

Reikia saugoti mokėjimo korteles, neišmesti nesunaikintų dokumentų, kuriuose yra asmens duomenų: vardas ir pavardė, adresas, asmens kodas, sąskaitos banke numeris, tapatybės kortelės ar paso numeris, prisijungimo kodai.

Visada svarbu neplikti neišvalytų išmaniųjų įrenginių juos keičiant ar parduodant. Reikėtų įsitikinti, ar juose neliko jokių prisijungimų, duomenų ar nuotraukų, asmeninės informacijos, laiškų.

Taip pat rekomenduojama naudoti virtualiu privačiu tinklu (VPN). Jis leidžia interneto tinkle sukurti privatų duomenų apsikeitimo kanalą. VPN tinka maksimaliam saugumui skaitmeninėje erdvėje užtikrinti, nes VPN sprendimas leidžia visus duomenų paketus maršrutizuoti per nutolusį kompiuterinį tinklą. Būtent taip užtikrinamas maksimalus VPN vartotojo privatumą net ir naudojantis viešuoju belaidžiu WiFi internetu. Taip užtikrinsite savo ne tik duomenų apsaugą, bet ir visos informacijos, kurią siunčiate, kurią naudojate ar kurios ieškote internete.

Užsakymo nr.: PT_82619181