O ką daryti, jei jūsų ir partnerio libido nesutampa ir tai turi įtakos jūsų santykiams?

Neseniai atliktas tyrimas, kuriame dalyvavo 25–49 m. amžiaus 1 686 seksualiai aktyvios moterys, parodė – 27 proc. tyrimo dalyvių teigė, kad partneriai nesupranta, kodėl jos nėra pastoviai nusiteikusios seksui, rašoma straipsnyje womenshealthmag.com.

Vyrai dėl hormono testosterono dažniau nori sekso. „Vyrų organizme daugiau testosterono, todėl jie nesupranta: Kodėl tu nenori sekso? Argi sekso troškimas nėra natūralus?“ – teigia mokslų daktarė, psichologė, diplomuota seksologė Holly Richmond.

Nesvarbu, kokios lyties jūsų seksualinis partneris, yra būdų spręsti neatitikimus, kad būtumėte suprasti ir nesikrimstumėte dėl savo seksualinio aktyvumo lygio.

Ekspertai pateikia vertingų patarimų, kurie padės rasti abiem partneriams priimtiną sprendimą:

Kalbėkitės apie tai

Savaime suprantama – lengviau pasakyti, nei padaryti. Inicijuodami pokalbį apie seksą, jaučiatės pažeidžiami. Kita vertus, tada kartu sprendžiate nesklandumus ir galbūt tampate dar artimesni.

„Būkite kiek įmanoma nuoširdesni ir atviresni, – rekomenduoja psichologijos mokslų daktarė, klinikinės psichologijos specialistė Karen Stewart iš Los Andželo, kurios specializacija – seksologinio pobūdžio problemos ir porų psichoterapija. – Moterims seksualinis geismas sumažėja dėl įvairių priežasčių.“ Tai gali būti kūno pokyčiai, depresija, nerimas, artimo žmogaus mirtis, darbo netekimas ar gimęs kūdikis.

Kad ir kokia to priežastis būtų, papasakokite apie tai partneriui, parodykite, jog nenorite, kad taip būtų visada, kad stengsitės tai pakeisti ir norite, jog partneris jums padėtų.

Turėkite omenyje, kaip jaučiasi jūsų partneris

Jei žmogus, kurį mylite ir su kuriuo reguliariai turite seksualinių santykių, staiga jums pareikštų, kad neteko seksualinio potraukio, pirma jūsų reakcija veikiausiai būtų: „Ką aš padariau ar ko nepadariau?“ Partneris greičiausiai jaučiasi lygiai taip pat. „Jis iš karto gali pagalvoti, kad yra kažkuo kaltas. Gali imti svarstyti: „Gal aš tavęs nebetraukiu? Gal kažką darau netinkamai?“ – aiškina K. Stewart.

Jei partneris – niekuo dėtas, taip ir pasakykite. Paaiškinkite, kas vyksta, kad norite kartu su juo rasti išeitį. Jei jūsų partneris – vyras, pateikite palyginkite jūsų situacija su erekcijos sutrikimu – dauguma jaunų vyrų žino, kas tai yra, net jei nepriklauso tiems 30 proc., kurie jį patiria, siūlo H. Richmond. Vyro erekcijos sutrikimas nėra susijęs su partnere, tam yra fiziologinių ir psichologinių priežasčių. Tokių priežasčių galite turėti ir jūs.

Jei partneris kaip nors susijęs su jūsų susilpnėjusiu seksualiniu geismu, pasvarstykite, ar nevertėtų to išsakyti. Pavyzdžiui, gal jūs dažnai baratės, po to jūs nesmagiai jaučiatės. Gal jūs jį mylite, bet jaučiatės, lyg gyventumėte veikiau su buto draugu, o ne su sutuoktiniu.

Pagalvokite, ar nevertėtų kreiptis į psichoterapeutą

Jei kalbėjimasis su partneriu neduoda naudos, patartina kreiptis į psichoterapeutą – vienam ar abiem, mano K. Stewart. „Jei praėjo kelios savaitės ar keli mėnesiai, jei tai neigiamai veikia kitas jūsų gyvenimo sritis, jei nuolat pykstatės, kreipkitės (į specialistą). Geriau anksčiau išgyventi apmaudą, nei vėliau stengtis nuo jo atsigauti“, – teigia specialistė.

Asmeninės psichologo konsultacijos (lankantis pas specialistą vienam) gali padėti atsekti žemo libido priežastis ir rasti būdų, kaip tai spręsti. 2018 m. tyrimas, išpublikuotas leidinyje „Mayo Clinic Proceedings“, atskleidė – moterims su žemu libido kognityvinė elgesio terapija švelnina simptomus ir gali sustiprinti seksualinį pasitenkinimą.

Pagalvokite, kas jums atrodo seksualu

Pasak H. Richmond, moterų seksualinis geismas yra balansas tarp akceleratoriaus ir stabdžių. Jei libido labai žemas, kažkas jūsų stabdžių pedalą nuspaudė iki pat galo. Jums reikia identifikuoti savo akceleratorius, t. y. tai, kas jus seksualiai jaudina. Tai gali būti žinutė iš partnerio, pornofilmas ar erotinė literatūra.

Kitas variantas – susitarti su partneriu dėl pasimatymo ir išbandyti ką nors naujo: įdomią ekskursiją, lipdymo iš molio pamoką, naują restoraną vietoje jūsų seniai pamėgto restorano ir filmo po jo ritualo. „Naujumas sužadina erotiką. Jis įžiebia geismą, smalsumą ir visus kitus dalykus, dėl kurių jaučiamės gyvi. Terapija irgi gali padėti suvokti, kokie akceleratoriai sustiprintų (seksualinį geismą)“, – aiškina H. Richmond.

Veikite viską, išskyrus seksą

„Moterys dažnai trokšta fizinio ryšio ir intymumo, o ne sueities“, – aiškina K. Stewart. Taigi įveskite savo gyvenime taisyklę – be sekso. Vietoje sekso, 10–20 min. tiesiog žiūrėkite vienas į kitą (skamba keistokai, tačiau pasikliaukite specialistais). Arba bučiuokite, glamonėkitės be sekso ir net neliesdami vienas kito genitalijų.

Kad ir ką veiktumėte, išjunkite visus prietaisus, kad niekas jums netrukdytų. Kai nėra spaudimo užsiimti seksu, bus kur kas įdomiau išbandyti kitas veiklas, be to, pajusite gilesnį tarpusavio ryšį.

Aptarkite su gydytoju galimus kitokius variantus

Jei pusę metų jaučiate susilpnėjusį seksualinį geismą, jei tai kelia jums stresą, veikiausiai jums – hipoaktyvus lytinio potraukio sutrikimas (angl. HSDD), pasitaikantis apie 10 proc. moterų.
Papasakokite savo gydytojui apie simptomus, pasitarkite, ką vertėtų daryti. Su psichoterapeutu galite išnagrinėti, kokios mintys, elgesys, kokie santykių aspektai mažina jūsų libido. Yra ir medikamentų, kurie stiprina seksualinį potraukį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (296)