„Mes su tuo sutinkame ir to reikalaujame“, – žurnalistams pareiškė Mazloumas Abdi, vadovaujantis Sirijos demokratinėms jėgoms – nebeegzistuojančio kurdų autonominio regiono faktinei kariuomenei.

Vokietijos gynybos ministrė Annegret Kramp-Karrenbauer sakė, kad pateiks šį planą aptarti per susitikimą su kolegomis Briuselyje.

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas savo ruožtu nurodė, kad Vokietijos pasiūlymą turėtų patvirtinti Jungtinės Tautos, todėl „prieš priimant bet kokį sprendimą reikia išsamiau jį aptarti“.

JAV anksčiau šį mėnesį išvedus karius iš šiaurės Sirijos, padėtis karo draskomoje šalyje iš esmės pasikeitė: Turkija surengė įsiveržimą, o Rusijos ir sirų vyriausybės pajėgos paskubėjo užpildyti atsiradusį vakuumą.

Maskva ir Ankara šią savaitę pasirašė susitarimą, įpareigojantį kurdų pajėgas atsitraukti iš pasienio rajonų už 30 kilometrų nuo Turkijos ir Sirijos sienos – taigi, ši etninė mažuma prarado didelę dalį savo teritorijų.

M. Abdi padėkojo Rusijai už įsipareigojimą palaikyti buferinę zoną tarp kurdų pajėgų ir jų pagrindinės priešininkės Ankaros. Vis tik jis pabrėžė turįs „abejonių“ dėl minėto susitarimo, nes toje zonoje esą nebūtų apsaugoti kurdai.

Vašingtonas Vokietijos sumanymui pritarė, bet iniciatyva didesnio palaikymo kol kas nesulaukė. Be to, dar nepaskelbta daugelis jos detalių.

M. Abdi pareiškė aptaręs šį klausimą su Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu, bet pripažino, kad planas tebėra pradinėje stadijoje ir dar nesulaukė Rusijos – svarbios užsienio veikėjos Sirijos konflikte – pritarimo.

„Bendravome su daugeliu Europos šalių, įskaitant pristačiusias šią iniciatyvą. Prieš dvi dienas bendravau telefonu su prezidentu Macronu; aptarėme šį projektą“, – sakė M. Abdi.

„Manau, kad jis dar ruošiamas... Jam būtinas amerikiečių ir rusų palaikymas“, – pridūrė SDF vadas.