Ukrainos pasienio tarnyba informavo, kad šią savaitę į pasienio postą šiaurinėje Černigovo srityje atvykęs neįvardytas 26 metų vyras paprašė prieglobsčio.

„Rusas sakė, kad yra persekiojamas už dalyvavimą antivyriausybiniuose protestuose“, – sakoma tarnybos pranešime.

Vienas šaltinis pasienio tarnyboje naujienų agentūrai AFP pabėgėlį įvardino kaip Sergejų Gavrilovą.

S. Gavrilovas yra jau antras rusų aktyvistas, pabėgęs iš savo šalies per pastarąsias dvi savaites.

Pernai pareigūnai sulaikė S. Gavrilovą ir dar devynis asmenis, apkaltinę juos naryste anarchistų grupelėje. Ši grupelė esą rengė sukilimą, kuris buvo išaiškintas vadinamojoje grupės „Novoje veličije“ (liet. „Naujoji didybė“) byloje.

Jų šalininkai tvirtina, kad suimtuosius „pakišo“ Rusijos saugumo tarnybos.

Po pabėgimo teismas nusprendė, kad ateityje S. Gavrilovas turi būti laikomas kalinimo įstaigoje, o ne namų arešte, AFP nurodė jo advokatas Maksimas Paškovas.

Praėjusią savaitę du tos pačios grupelės vyrai, protestuodami prieš baudžiamąjį persekiojimą, persipjovė riešus per teismo posėdį Maskvoje ir buvo hospitalizuoti.

26 metų programuotojas Aidaras Gubaidulinas, kuriam grėsė iki penkerių metų laisvės atėmimo bausmė už plastikinio butelio metimą į policijos pareigūnus, taip pat pabėgo iš Rusijos.

Pastaraisiais metais Maskva imasi vis griežtesnių veiksmų prieš opozicijos aktyvistus. Teismai vieną po kito įkalina taikių antivyriausybinių protestų dalyvius, o policija atlieka reidus vieno griežčiausių Kremliaus kritikų Aleksejaus Navalno biuruose.

Ukrainos ir Rusijos santykiai nutrūko po to, kai per 2014 metų kruviną sukilimą buvo nuverstas Kremliaus palaikomas Ukrainos režimas.

Netrukus Maskva aneksavo Ukrainos Krymo pusiasalį ir pradėjo remti separatistus Rytų Ukrainos konflikte, jau nusinešusiame maždaug 13 tūkst. gyvybių.