Vandens telkinių tipai

Nors karosai mėgsta „dumblelį“, tačiau rudens metu geriau pasirinkti vandens telkinius, kurių dugnas daugiau ar mažiau molingas ir žvyringas. Tokio tipo telkiniuose karosai taip anksti neina „žiemos pogulio“ ir būna pakankamai aktyvūs, esant šiltiems rudens orams. Visokiuose ežeriukuose – dumblynuose šiuo metų laiku jie gali ir „miegoti“. Kalbu tik apie sidabrinį karosą, „auksinukas“ net ir pakankamai šiltą spalio mėnesį bus tikrai retas laimikis.

Kur šiuo metų laiku telkiniuose ieškoti karosų? Taip pat, kaip ir pavasarį, gerai saulės prišildomose seklumose.

Bobų vasaros karosas

Laikas

Rudenį, skirtingai negu vasarą, tikrai nevažiuokite gaudyti karosų ankstyvą rytą. 10 valandą būti prie pasirinkto vandens telkinuko – tikrai per akis. Šiuo metų laiku geriausias karosų kibimas tikėtinas tik apie pietus.

Įrankiai

Nors, mano asmenine nuomone, geriausia ir smagiausia karosus rudenį žvejoti plūdine meškere, tačiau dažniau geresnius rezultatus „parodo“ labai lengvos klasės dugninė, kitaip tariant, picker‘is. Šiuo metų laiku karosai gana įtariai žiūri į viduriniuose ar viršutiniuose vandens sluoksniuose kabantį masalą. Nelabai jie nori griebti ir dugne bent kiek judančią „apgaulę“. Todėl labai lengvos klasės dugninė meškerė, „apginkluota“ maža šėryklėle, būtų pats geriausias pasirinkimas.

Bobų vasaros karosas

Jeigu, vis dėlto, sumanysite karosus rudenį gaudyti plūdine meškere, būtinai vieną svarelį inkaruokite ant dugno. Taip išvengsite masalo dreifo. Ir, žinoma, primygtinai rekomenduoju rudenį žvejoti tik waggler tipo plūde, nepamirštant paskandinti pagrindinį valą. Taip eliminuosite bet kokią vėjo įtaką jūsų masalo pateikimui.

Pavadėliai ir kabliukai turi taip pat būti rudeniško „standarto“. Pavadėlių valas – 0,10–0,08 mm, kabliukai: 16–18 nr.

Schema. Karosų žvejyba rudenį

Masalai ir jaukai

Rudenį karosų žūklėje „valdo“ trijulė: sliekai bei mažosios ir didžiosios musės lervos. Būtent šie trys masalai ir įvairios jų kombinacijos dažniausiai atneša sėkmę spalio mėnesį meškeriojant dumblynų karalius. Įvairios kruopos, grūdai, duona taip puikiai, kaip vasarą, tikrai „neveikia“.

Jaukus, skirtus vėlyvam karosų meškeriojimui, taip pat galima suskirstyti į dvi kategorijas. Pirmoji būtų: paprastas ne itin kvapnus jaukas, pagamintas duonos džiūvėsių pagrindu ir praskiestas juodžemiu. Antroji – jaukas „smardukas“, pagamintas žuvies miltų pagrindu. Būtent šie du žuvų prievilo tipai puikiai vilioja karosus šaltame vandenyje.