Preliminariai skaičiuojama, kad 2 tūkst. tonų plastiko atliekų, arba tiek pat 83 mln. plastiko butelių atliekų susidarys vien iš Jungtinėje Karalystėje pagrindinių mažmenininkų šiemet parduotų šventinių kostiumų Helovinui švęsti.

Aplinkosaugos labdaros organizacijos „Hubbub“ atliktas tyrimas dėl sezoninės aprangos, kurią galima įsigyti iš 19-kos prekybos centrų ir mažmenininkų, įskaitant „Aldi“, „Argos“, „Asos“, „Amazon“, „Boden“, „John Lewis“, „M&S“, „Next“ ir „Tesco“, atskleidė, kad 83 proc. gaminių sudėtyje esantis teršiantis naftos pagrindu pagamintas plastikas gali patekti į sąvartynus.

324-iuose šiai šventei skirtuose tekstilės gaminiuose dažniausiai rastas plastikinis polimeras buvo poliesteris, kuris sudarė 69 proc. visų medžiagų, o medvilnė tesudarė tik 10 proc., rašo www.theguardian.com.

Tyrimo autoriai pažymi, kad kiekvienais metais daugėja Heloviną švenčiančių žmonių ir dėl to nuperkama vis daugiau kostiumų. Paskutiniąją spalio dieną vykstantį Heloviną ketina švęsti 30 mln. Jungtinės Karalystės gyventojų ir daugiau nei 90 proc. šeimų svarsto galimybę pirkti šventinius kostiumus.

Teigiama, kad kasmet Anglijoje išmetama 7 mln. Helovinui skirtų kostiumų (www.rabbitgroup.co.uk duomenimis, kasmet į sąvartyną patenka 12,5 tūkst. tonų Helovino aprangos) ir tik maža jų dalis yra perdirbama į naujus drabužius. Pasak 2017 metais atlikto tyrimo, perdirbama mažiau nei 1 proc. šiems šventiniams kostiumams gaminti naudojamos medžiagos. Dėl to vartotojai raginami vengti plastiko, šventinius kostiumus naudoti pakartotinai ar įsigyti labdaros parduotuvėse.

Dar daugiau Helovinui išlaidauja amerikiečiai, nes Helovinas yra antra pagal komerciškumą šventė JAV – daugiau išleidžiama tik prieš Kalėdas. 2017 metais JAV Helovino kostiumams buvo išleista apie 3,4 mlrd. JAV dolerių. Skaičiuojant, kad aprangos vidutinė kaina svyravo nuo 77 iki 96 JAV dolerių, prieš dvejus metus buvo nupirkta daugiau kaip 35 mln. kostiumų. Daugumos kostiumų sudėtyje buvo biologiškai neskaidaus plastiko.

Gamintojų ir importuotojų asociacijos vadovė Veronika Masalienė sako, kad daug pinigų išleidžiama ne tik kostiumams, žvakėms, bet ir Helovino vakarėlio dekoravimui. Dažnai nepagalvojama, kad reikėtų vengti tokių pirkinių, labai greitai virstančių atliekomis.

„Populiarios yra įvairios šviečiančios dekoracijos ir kaukės bei kita elektronikos atributika, kurioje neretai yra įmontuotos baterijos. Neatsiejamas Helovino atributas yra ir šviečiantis moliūgas. Iš plastiko pagamintuose šviečiančiuose moliūguose dažnai taip pat būna įmontuotos nešiojamos baterijos. Kadangi neretai plastikiniai moliūgai kartu su baterijomis išmetami į buitinių atliekų konteinerius, į aplinką patenka pavojingos cheminės medžiagos“, – sako V. Masalienė.

Nešiojamose baterijose ir akumuliatoriuose yra sunkiųjų metalų, kaip ličio, cinko, kadmio, švino, todėl netinkamas baterijų atliekų šalinimas kelia pavojų aplinkai ir žmonių sveikatai. Nešiojamąsias baterijas ir akumuliatorius išmetus į komunalinių atliekų konteinerius, jos su atliekomis patenka į sąvartyną ir jame irdamos skleidžia sunkiuosius metalus.

Asociatyvi nuotr.

Gamintojų ir importuotojų asociacijos vadovė primena, kad gyventojai senas nešiojamas baterijas ir akumuliatorius galima atiduoti tokių gaminių platinimo vietose. Baterijas ir akumuliatorius taip pat galima dėti į prekybos centruose, biuruose, švietimo įstaigose, organizacijose esančius baterijų surinkimo kibirėlius arba atvežti į atliekų surinkimo aikšteles ar perduoti atliekų tvarkytojams. Gyventojai informaciją, kur galima priduoti baterijas ir kitas atliekas, gali rasti www.atliekos.lt.