Antradienį Turkijos ir Rusijos prezidentai Recepas Tayyipas Erdoganas ir Vladimiras Putinas sutarė kartu kontroliuoti dalį anksčiau kurdų Liaudies savigynos būrių (YPG) kontroliuotos teritorijos, kurią kurdai buvo priversti palikti, kai Ankara pradėjo karinę operaciją Šiaurės Sirijoje.

„Pagal Turkijos ir Rusijos prezidentų spalio 22 d. Sočyje pasiektus susitarimus, šiandien (trečiadienį) vidurdienį Rusijos karo policijos kolona kirto Eufrato upę ir pajudėjo link Sirijos ir Turkijos sienos“, – teigiama Rusijos gynybos ministerijos pranešime.

Kurdai paskelbė, kad rusų pajėgos jau pradėjo patruliavimą Sirijos pasienio mieste Kobanėje. Rusijos žiniasklaidos šaltinių teigimu, Rusijos kariai taip pat patruliuoja teritorijoje į šiaurės rytus nuo Manbidžo miesto.

Kremlius trečiadienį apkaltino Vašingtoną, kad išvedęs savo pajėgas iš šiaurės Sirijos jis išdavė kurdus ir paliko savo sąjungininkus vienus prieš Turkijos karinę operaciją.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas spalio pradžioje pribloškė tarptautinę bendruomenę pareiškęs, kad amerikiečių pajėgos pasitrauks iš Sirijos. JAV karių išvedimas atvėrė kelią Turkijai pasienio teritorijoje surengti puolimą prieš kurdų Liaudies apsaugos dalinius (YPG), kuriuos ji laiko „teroristais“.

„JAV buvo artimiausios kurdų sąjungininkės kelerius metus. Galiausiai JAV apleido kurdus, faktiškai juos išdavė“, – Rusijos naujienų agentūroms sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

„Dabar jie paliko kurdus pasienyje ir praktiškai privertė juos kovoti su turkais“, – teigė jis.

Ankara sustabdė savo karinę operaciją Sirijoje spalio 17 dieną. Antradienio vakarą Turkija paskelbė, kad nutraukia operaciją, nes kurdų pajėgos pasitraukė iš pasienio teritorijų.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir Turkijos lyderis Recepas Tayyipas Erdoganas antradienį po ilgų derybų sudarė susitarimą dėl šiaurės Sirijos. Maskva ir Ankara Sirijos konflikte palaiko skirtingas puses.

V. Putino ir R. T. Erdogano susitarimas turėtų užtikrinti, kad kurdų pajėgos pasitrauks iš vietovių, esančių netoli Sirijos pasienio su Turkija, be to, planuojama, kad Ankaros kontroliuojamoje „saugumo zonoje“ patruliuos rusų ir turkų pareigūnai.