Etikos ir procedūrų komisija siūlo, kad būtų leista iš parlamentinei veiklai skirtų lėšų apmokėti parlamentarų organizuojamų konferencijų, diskusijų, seminarų dalyvių maitinimo išlaidas, automobilių trumpalaikę nuomą, automobilių dalijimosi paslaugą, taip pat mokytis užsienio kalbų, tobulinti savo kompetencijas, lankyti įvairius kursus.

Seimo valdybos narė Lietuvos socialdemokratų darbo partijos (LSDDP) atstovė Irena Šiaulienė šią informaciją patvirtino DELFI.

„Yra siūlymas skirti tam iki 30 procentų parlamentinių lėšų dydžio ir kad negali būti išperkamoji nuoma, tik paprasta nuoma“, – teigė politikė. Ji sakė, kad iš parlamentinių lėšų būtų galima atsiskaityti ir už paslaugas „Citybee“ ar „Uber“.

Ji priminė, kad prieš 2016 metus, konkreti parlamentinių lėšų dalis, kuri gali būti skiriama automobilių nuomai nebuvo reglamentuota.

„Valdyba sutaria, nes yra įvairių situacijų ir taip toliau, čia yra pačio parlamentaro atsakomybė, kaip ir visos parlamentinė lėšos. Kai buvo pereita tik prie nuosavų automobilių naudojimo, problemų netapo mažiau, nei kada buvo leidžiama (tas lėšas naudoti, aut. p.)“, – DELFI sakė I. Šiaulienė.

„Ten dar yra, ką pašlifuoti, formuluotes dar pagryninti, bet iš esmės, tai taip“, – DELFI sakė ji.

„Tiems, kurie yra Vilniuje kartais reikia transporto ir jei neturi savo, negalima ir nuomotis iš parlamentinių lėšų“, – argumentą įvardijo I. Šiaulienė.

Seimas

Politikė pabrėžė, kad šiuo atveju turi būti užtikrinta, kad nebūtų pažeidžiami vieši ir privatūs interesai.

I. Šiaulienės teigimu, kitame Seimo valdybos posėdyje šis projektas turėtų būti galimai patvirtintas.

2016 metų rudenį nauja valdančioji dauguma pakeitė „Seimo narių lėšų su parlamentine veikla susijusioms išlaidoms skyrimo, naudojimo ir atsiskaitymo už jas tvarkos aprašą“, atsisakydami automobilių nuomos biudžeto lėšomis.

DELFI primena, kad šalia gaunamo atlyginimo parlamentarai dar gauna ir kompensaciją su parlamentine veikla susijusioms išlaidoms. Ši mėnesinė suma yra beveik tūkstantis eurų.