Žemgrobiai nelinkę nusileisti

2017 metais į karą su žemgrobiais Neries pakrantėje buvo įsitraukęs ir pats Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius. Jis paėmė į rankas pjūklą ir simboliškai nupjovė kelias tujas.

Iš karto po to žemgrobiai išreiškė savo pasipiktinimą. Šalia valstybinės įmonės „Kelių priežiūra“ valdybos pirmininko Vyganto Sliesoraičio namo, atlaisvintoje valstybinėje žemėje, buvo uždegtos kapinių žvakutės, pastatyta spygliuota tvora ir ant jos pakabintos R. Šimašiaus nuotraukos.

Šis performansas truko neilgai – savivaldybės įmonė „Grinda“, prižiūrinti mieste tvarką, netrukus surinko žvakes, tvorą ir nuotraukas.

Tačiau ramybė Birutės gatvėje vis dėlto neįsivyravo. DELFI yra rašęs, kaip to paties savininko V. Sliesoraičio sklype ir name gyvenantys žmonės praeivius gąsdindavo šunimis. Žurnalistams jie yra sakę, kad gali juos paleisti.

Taip pat šis savininkas ilgai nevykdė privalomojo pareigūnų nurodymo atlaisvinti valstybinę žemę – pašalinti vartus ir trinkelių dangą.

Galiausiai šio namo gyventojai pakluso Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos bei Nacionalinės žemės tarnybos pareigūnams ir padarė, ko buvo prašyta.

DELFI užfiksavo pažeidimų

Tačiau praėjusią savaitę taku perėję DELFI žurnalistai užfiksavo, kad valstybinė žemė šio namo gyventojų galbūt ir vėl užimta.

Pažvelgus į Regia.lt žemėlapį matyti, kad tvora stovi valstybinėje žemėje. Apie tai informaciją perdavėme nacionalinei žemės tarnybai. Jos atstovas Audrius Gelžinis informavo, kad bus pradėtas tyrimas.

„Tai tikrai panašu į pažeidimą. Formuojame pavedimą dėl patikrinimo“, – sakė A. Gelžinis.

Be to, užfiksavome, kad valstybinės žemės dalis, kur anksčiau buvo trinkelių danga ir vartai, šiuo metu apsodinta želdiniais, jie nėra genimi. Valstybinėje žemėje supiltos grunto krūvos, pridėta nenaudojamų vamzdžių. O nuo tako šią vietą skiria tvoros imitacija.

Už miesto tvarką ir želdynų priežiūrą yra atsakinga savivaldybės kontroliuojama įmonė „Grinda“. DELFI kreipėsi į savivaldybę ir paklausė, ar savivaldybė ketina valstybinę žemę pritaikyti žmonėms lankytis: tai yra išvežti šiukšles, nugenėti menkaverčius krūmus ir išgabenti žemių krūvas.
Visi šie kliuviniai trukdo iš Birutės gatvės patekti į pėsčiųjų ir dviračių taką.

Kad ši valstybinės žemės dalis turi būti prieinama visiems, sutiko Vilniaus miesto savivaldybės atstovė Neringa Kolkaitė.

„Pagal Vilniaus miesto savivaldybės patvirtintą Žvėryno pietinės dalies detalųjį ir Birutės g. 18 sklypo detalųjį planus, iš Birutės gatvės ties sklypais Birutės g. 18A, 18B ir 18C yra suplanuotas privažiavimas į bendro naudojimo teritoriją, Neries pakrantę, kurioje įrengti dviračių ir pėsčiųjų takai. Naujas pėsčiųjų ir dviračių takas Žvėryne „Birutės vingis“ nusidriekė dar pernai. Nuo savavališkų tvorų išvaduotoje krantinėje dabar driekiasi naujas apie 2 km ilgio raudono asfalto dviračių takas nuo Upės g. 21 iki pat Vingio parko tilto.

Čia buvo nutiesti ne vien pėsčiųjų ir dviračių takai – įrengti ir nauji suoliukai, šiukšliadėžės, vaikų žaidimo ir sporto treniruoklių aikštelės, apšvietimas, bet ir pasodinta naujų daugiau kaip šimtas medžių bei kitų dekoratyvių krūmų. Privažiavimas suplanuotas valstybinėje žemėje ir ribojasi su minėtais privačiais žemės sklypais. Kitų teritorijų planavimo dokumentų, kuriuose būtų nustatyti kitokie sprendiniai, nėra. Tai reiškia, kad suplanuota jungtis iš Birutės gatvės į bendro naudojimo Neries pakrantės teritoriją privalo būti naudojama viešiesiems poreikiams užtikrinti“, – DELFI informavo N. Kolkkaitė.

Galiausiai ji pridėjo, kad artimiausiu metu savivaldybės įmonė atlaisvins valstybinę žemę. „Taip, savivaldybės įmonė „Grinda“ teritoriją sutvarkys artimiausiu metu“, – teigė savivaldybės atstovė.

Taip atrodė Neries pakrantė prieš ją atlaisvinant nuo nelegalių tvorų:

Namo savininkas nieko nežino

Kodėl ir vėl atsirado kliūčių patekti į valstybinę žemę, DELFI paklausė sklypo savininko, valstybinės įmonės „Kelių priežiūra“ valdybos pirmininko V. Sliesoraičio.

Jis teigė nieko nežinantis, kas vyksta, nes tame name negyvena. „Jūsų minimu adresu negyvenu jau 7 metai, vyksta teisminis skyrybų procesas, jokios informacijos apie Jūsų minimus atvejus neturiu“, – sakė V. Sliesoraitis.

Taip pat DELFI užfiksavo, kad valstybinė žemė užtverta galbūt netoliese esančio namo savininko. Jis priklauso verslininkui Sauliui Skrebei.

DELFI primena, kad pernai dar vienas Birutės gatvės gyventojas nutarė susigrąžinti valstybinę žemę. Įmonės „Arimex“ įkūrėjas Arnas Jurskis valstybinę žemę užtvėrė – prisodino pušų ir krūmų. Savivaldybė jį įspėjo ir įpareigojo išsikasti želdinius. Tačiau verslininkas nepakluso. Todėl savivaldybės įmonei „Grinda“ neliko nieko kito, kaip tik pačiai išrauti krūmus.

Šiuo metu verslininkas valstybinėje žemėje suformavo gėlių darželius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (192)