Sėkmingas Vokietijos išsisukimas liudija, kad finansų ministras Olafas Scholzas, atvykęs į Vašingtoną su kontrargumentų sąrašu, sugebėjo nesunkiai atremti savo G20 kolegų spaudimą kasmetinėje Tarptautinio valiutos fondo konferencijoje, kuri baigiasi sekmadienį.

Pasak dviejų informuotų šaltinių, kurie prašė likti neidentifikuoti, JAV iždo sekretorius Stevenas Mnuchinas, viešai siūlęs Vokietijai ir Kinijai imtis augimą skatinančios politikos, už uždarų durų išskirti didžiausią Europos ekonomiką vengė.

Kai kurie kiti G20 delegatai pakartojo TVF bendrą poziciją, kad vyriausybės, turinčios fiskalinės erdvės, turėtų nuveikti daugiau stiprindamos pasaulinę ekonomiką. Iždas ne iš karto atsakė į prašymą pakomentuoti.

„Visi vienbalsiai ragina Vokietiją panaudoti savo fiskalinę erdvę“, – pažymėjo Vašingtone įsikūrusio Tarptautinių finansų instituto vyriausiasis ekonomistas Robinas Brooksas.

Vokietijos atstovai buvo parengę išsamią gynybos liniją, esą kanclerės Angelos Merkel vyriausybė jau ir taip pakankamai investuoja, įskaitant papildomus 54 milijardus eurų, iki 2032 metų numatytus kovai su klimato kaita.

„Labai pozityvu“

Šie argumentai, regis, kai kuriuos įtikino. TVF generalinė direktorė Kristalina Georgieva pažymėjo, kad vyriausybės, turinčios daugiau galimybių leisti pinigus, per susitikimus Vašingtone apgynė savo poziciją.

„Buvo labai pozityvu išgirsti, kad šalys, turinčios fiskalinės erdvės, iš tikrųjų imasi priemonių ekonomikai skatinti, – šeštadienį žurnalistams sakė K. Georgieva. – Pavyzdžiui, Vokietija pristatė išsamią investavimo į klimatą strategiją, kuri atneš reikšmingą augimą ir pritrauks investicijas. Vokiečiai taip pat svarsto, ką dar būtų galima nuveikti.“

Minėdamas dalinį JAV ir Kinijos prekybos sandorį bei horizonte šmėžuojantį „Brexito“ susitarimą, O. Scholzas savo kalboje gynė dešimtmetį įgyvendinamą Vokietijos fiskalinio apdairumo principą. Jis išreiškė augantį pasitikėjimą vyriausybės prognozėmis, kad Vokietijos sulėtėjimas bus nuosaikus ir laikinas.

„Manau, kad padarėme daug, – teigė jis „Bloomberg Television“ interviu. – Svarbiau yra tai, kas laukia pasaulinės ekonomikos.“

Nereikia skubinti

„Skubotas fiskalinis atsakas“ nėra pagrįstas, nes tikimasi, kad iki metų pabaigos augimas atsigaus, o Kinijos ir JAV derybų sėkmė duos „staigų postūmį“ ekonomikai, žurnalistams sakė O. Scholzas.

Nepaisant meistriško išsisukinėjimo, O. Scholzas susidūrė su finansų ministrų, centrinių bankininkų ir ekonomistų vienbalsiu tvirtinimu, kad Vokietija privalo nuveikti daugiau. Ketvirtadienį vyriausybė Berlyne sumažino savo 2020 m. augimo prognozę iki 1 proc. nuo ankstesnių 1,5 proc. Kitą mėnesį duomenys gali parodyti, kad ekonomika patyrė nuosmukį.

Buvęs Europos centrinio banko pareigūnas Lorenzo Bini Smaghi, dėl nuosmukio kaltindamas lėtą augimą ir infliaciją, pažymėjo, kad vyriausybės, įskaitant Vokietiją, turėtų įsikišti ir paskatinti skolinimąsi bei išlaidas.

„Jei Vokietijos ir kitų šalių fiskalinė politika nenori to daryti, nereikėtų versti kaltės centriniam bankui“, – pridūrė jis.

Žemos arba neigiamos palūkanų normos daugelyje šalių palieka mažai erdvės monetarinei politikai, interviu pabrėžė Pietų Afrikos rezervinio banko valdytojas Lesetja Kganyago.

„Šalys, turinčios fiskalinės erdvės, turėtų ją išnaudoti“, – pažymėjo jis.