Močiutė guvi, atsigavusi

„Močiutė gražiuose, šiltuose namuose, turi savo kambarėlį, – teigė Pasvalio rajono savivaldybės Socialinės paramos ir sveikatos skyriaus vedėja Ramutė Ožalinskienė ir pridūrė, kad prižiūrėtoja yra įpareigota nugabenti močiutę pas gydytojus. – Močiutė seniai buvusi pas gydytojus, būtent akių gydytojus, taip pat reikia pradėti močiutės specialiųjų poreikių nustatymą.“

R. Ožalinskienė tvirtino, kad specialistai močiutę aplankė ir pirmadienį. „Močiutė guvi, pakankamai graži, atsigavusi“, – vardijo Pasvalio rajono savivaldybės atstovė.

Ji taip pat įvardijo, kad stacionari priežiūra močiutei negali būti paskirta, nes nėra nustatytas toks poreikis. „Bet sutarėme, kad ketvirtadienį ji turi apsilankyti pas gydytojus, užsiregistruoti, o seniūnijos socialiniai darbuotojai įsipareigojo padėti ją nuvežti“, – kalbėjo R. Ožalinskienė.

Ramutė Ožalinskienė
Močiutė gražiuose, šiltuose namuose, turi savo kambarėlį.

Beje, močiutei, specialistės teigimu, kažkada seniai buvo nustatytas neįgalumas, o dėl savo gyvenimo būdo ji neturi jokio darbo stažo.

Močiutė iš šaltų namų buvo perkelta į senelių globos namus, tačiau savivaldybės atstovai iš karto tvirtino, kad perkėlė ją tik laikinai. Esą, jei močiutė norės grįžti pas prižiūrėtoją, specialistai netrukdys. Dabar, kai ji buvo grąžinta, savivaldybės atstovė tvirtina, kad taip buvo pasielgta todėl, kad močiutė pati to norėjo.

„Močiutė pati norėjo pas prižiūrėtoją, visi dokumentai pas mus yra“, – teigė R. Ožalinskienė.

Jei matote neprižiūrimą asmenį, nedelskite

Ir nors specialistė pakartojo, kad močiutė dabar gyvena šiltuose, gražiuose namuose, patvirtino, kad dėl susidariusios situacijos, kai ją reikėjo paimti iš šaltų ir drėgnų namų, prižiūrėtoją ir močiutę socialiniai darbuotojai lankys kur kas dažniau.

Močiutės iš Pasvalio gyvenimo sąlygos (grupės "Geresnė nei vakar" nuotraukos)

„Socialiniai darbuotojai gali pradėti lankyti šeimą, kai gauna informaciją, – kalbėjo R. Ožalinskienė ir paaiškino, kad be jokios priežasties eiti į kažkieno namus socialiniai darbuotojai negali. – Turime gauti kažkokį pranešimą.“

Beje, močiutę specialistai iš namų paėmė būtent gavę pranešimą, tačiau dabar, kalbėdama su DELFI, ji kreipėsi į tuos, kurie rašė pranešimą. Jos teigimu, pamačius tokią neteisingą situaciją, reikėjo reaguoti nedelsiant, o ne delsti.

Ramutė Ožalinskienė
Močiutė pati norėjo pas prižiūrėtoją, visi dokumentai pas mus yra.

„Yra parašytas tos moters prašymas, kad ji nori tą močiutę pasiimti, močiutė su tuo prašymus supažindinta, yra pasirašiusi. Vietos seniūnas ir socialinė darbuotoja, apsilankę tuose namuose, kur dabar yra močiutė, įvertino sąlygas, – kalbėjo R. Ožalinskienė ir teigė, kad sąlygos tokios geros, kad norėtųsi palinkėti daugeliui vienišų senolių tokių gerų sąlygų. – Manau, kad Lietuvoje yra daug močiučių, kurios gyvena vienos. Senatvėje gali būti ir liūdniau. Bet sąlygos močiutei dabar tikrai yra geros.“

Močiutės iš Pasvalio gyvenimo sąlygos (grupės "Geresnė nei vakar" nuotraukos)

Vis dėlto R. Ožalinskienė neteisina močiutę prižiūrinčios moters, nes ji nesirūpino jos sveikata. „Močiutė sakė, kad jau dešimt metų nemato, – kalbėjo R. Ožalinskienė. – Tik aš nežinau, kokios reikia akių gydytojo konsultacijos.“

Beje, R. Ožalinskienė pridūrė: „Močiutė pripažįsta, kad linksmą gyvenimą gyveno“.

Močiutei globos namuose patiko

Po pirmojo DELFI straipsnio apie Pasvalyje be maisto, šildymo ir elektros paliktą močiutę, sureagavo ir LNK laidos KK2 žurnalistai. Jie pakalbino pačią močiutę, kuri tuo metu laikinai gyveno senelių globos namuose.

„Geriau jaučiuosi“, – LNK žurnalistams teigė močiutė, kalbinta globos namuose, ir pridūrė, kad į prižiūrėtojos namus eina nelabai norėdama.

„O kur norėtumėte pati gyventi?“ – tokį klausimą močiutei uždavė žurnalistė. „Globos namuose, kur kitur“, – atsakė močiutė ir pridūrė.

Feisbuko grupėje „Geresnė nei vakar“, kurioje ir buvo paviešinta močiutės iš Pasvalio istorija, po jos perdavimo prižiūrėtojai, atsirado įrašas pavadinimu „Onytė arba čia nėra vietos senukams“. Įraše teigiama, kad močiutė iš globos namų buvo iškeldinta ne savo noru. „Šią savaitę, ją verkiančią ir besipriešinančią, aprėdė ir išsivežė ta pati „globėja“, kuri, anot jos pačios, nieko neprivalo ir viską iš geros dūšios daro“, – teigiama feisbuke.

Pagalbos šūksnį paviešino feisbuke

Namuose šalta, drėgna, nėra elektros, o vienintelis išgyvenimo šaltinis – šalia lovos pastatytas kibiras – taip močiutės iš Pasvalio gyvenimo sąlygas feisbuke spalio pradžioje apibūdino ją aplankiusi vietinė moteris. Žaibiškai sureagavusi savivaldybė perkėlė močiutę į globos namus.

„Onytė beveik akla ir sunkiai vaikštanti, nežinia kaip iš savų namų atsidūrusi šiame svetimame vienatvės ir nepritekliaus kambarėlyje. Dažnai užrakinta, sustirusi iš šalčio, neplautuose pataluose, neapskalbta ir neapiprausta, besidangstanti nuo per kiaurą langą besiskverbiančio šalčio kuo papuola, kojeles prisidengusi pagalve“, – taip feisbuke, grupėje „Geresnė nei vakar“, buvo apibūdintos močiutės iš Pasvalio gyvenimo sąlygos.

Įrašą paviešinę asmenys teigia, kad močiutė svajoja gyventi senelių globos namuose. „Močiutėlė yra „šiek tiek kitokia“, todėl vaikiškai naivi. Ji nepyksta ant ja taip „besirūpinančių“, neklausia kodėl turėdama teisinę globėją turi gyventi tokiomis sąlygomis ir apskritai kur toji globėja yra. Ji svajoja gyventi senelių namuose, kur nebūtų viena, kur nebūtų alkana ir nešaltų, – teigiama įraše. – O aš svajoju, kad tie, kurių rankose galimybė keisti gyvenimus ir padėti, pro biurokratinius stiklus įžvelgtų žmogaus kančią.“

Priduriama, kad šiuo įrašu nesiekiama finansinės naudos. „Rašau šį postą iš nevilties, nesitikėdama jokios materialinės paramos, nes iš toli negalėsiu užtikrinti, kad jūsų gerumas tikrai ją pasieks. Prašau viešumo ir tikiuosi, kad tie, kurių rankose valdžia atvers širdis. Kad padės situaciją išspręsti, – teigiama „Geresnė nei vakar“ įraše. – Negaliu pritaginti nei Pasvalio mero, nei Pasvalį atstovaujančio seimo nario, nei Pasvalio rajono administracijos. Prašau, padėkite šiai žinutei pasklisti ir pasiekti tuos, kurie gali ir turi į seną neįgalų žmogų žiūreti ne kaip į statistinį vienetą Sodros lentelėse, kuriems #gerovėsvalstybė ne vien rinkiminis šūkis.“