Pasitelkta visa technika

Laidoje „DELFI diena“ ministrė Rita Tamašunienė tikino, kad situacija gerėja.

„Situacija gerėja ir gaisras po truputį yra gesinamas, paties gaisro nėra, bet dar yra pavojus dėl smilkstančių padangų. Dirbama šeštą parą, tikimės rezultatų jau greitai, nors judame nedideliais žingsneliais. Gera žinia dar ir ta, kad sukauptas vanduo rezervuaruose yra naudojamas pakartotinai. Svarbiausia, kad nei gaisrininkams, nei miestiečiams netrūktų vandens.

Labai sudėtinga prognozuoti, kada pavyks visiškai užgesinti gaisrą. Kaip jau minėjau, smilksta padangų masė. Galima palyginti su durpyno gaisru, kaip šiandien sakė mūsų ugniagesiai, ta masė vis dar atsinaujina ir smilksta. Dirbama keliuose frontuose, einama prie tų vietų, kur nebuvo gesinta. Dirba vienu metu virš 40 ugniagesių, tiesa, pajėgos yra mažinamos, nes gaisras jau yra lokalizuotas. Pasitelkta visa technika, dar papildomai yra rezervatas. Mūsų vertinimu, viskas organizuota tinkamai, ugniagesiai taip pat yra apsaugoti“, – DELFI tikino ministrė, tačiau dar nedrįso kalbėti apie konkrečias gaisro priežastis.

Išsiųstos rekomendacijos

Anot jos, dirba ekspertai, kurie ir nustatys gaisro priežastis.

„Šiandien dirba tiek policijos tyrėjai, tiek gaisro tyrimo centro atstovai, nes tik šiandien jie galėjo prieiti prie to centro, kur ir kilo gaisras. Mes kaip tik buvome, kai jie darė apklausas, rinko visą informaciją, darė brėžinius, dedamos pastangos nustatyti gaisro priežastis. Dar negalime sakyti konkrečių priežasčių, nenoriu pateikti išankstinio vertinimo, reikia palaukti specialistų vertinimo. Kiek man teko matyti, ekspertai apklausė ir įmonės vadovą“, – laidoje sakė R.Tamašunienė.

Ministrė tikino, kad rekomendacijos žmonėms buvo išsiųstos dar tą pačią dieną, kai kilo gaisras.

„Savaitgalį jau buvo sukoncentruota visa institucijų informacija, bet pačią pirmą dieną tinklapyje lt72.lt buvo paskelbta informacija, kaip žmonės turėtų elgtis, pajutę smalkių kvapą. Svarbiausia likti patalpose, nevėdinti ir taip apsaugoti sveikatą. Jeigu reikia išeiti, yra priemonės, bet jos neapsaugo nuo visko“, – pabrėžė ministrė.

Paneigė, kad tarša pasiekė kitus didžiuosius miestus

Aplinkos viceministrė Justina Grigaravičienė paneigė žinias, kad tarša pasiekė ir kitus didžiuosius miestus.

„Tokių žinių, kad pasiektų Kauną ar Marijampolę mes neturime, bet buvo padaryti matavimai Birštono ir Prienų miestuose lakiųjų organinių junginių. Gavome duomenis, kad normos neviršijamos.

Rita Tamašunienė

Pagal tuos duomenis, kuriuos mes gauname apie oro taršą, tai mes matuojame dėkodami kolegoms iš Lenkijos, kurie mums atsiuntė dvi papildomas stoteles. Mes jų turime tris. Viena stovi Alytuje, ir kitos dvi Miklusėnų kaime. Žinoma, priklausomai nuo vėjo krypties būna ir pakilimų, tuomet rodikliai pakyla, būna ir momentų, kai tarša neviršijama arba net žemiau normos. Sekame ir žiūrime, paskui vertinsime vidutinę paros normą.

Galiu pasakyti, kad vakar skaičiuojat vidutinę paros normą, buvo viršijimas tik vienas rodiklis vos keliais vienetais. Žinoma, momentiniai ar valandiniai rodikliai gali rodyti ir stipresnį padidėjimą. Kai turėsime jau šios paros matavimus, galėsime pasakyti dabartinį vidurkį“, – DELFI tikino specialistė.

Taip pat ji tikino, kad visos tarnybos organizuotai dirba savo darbą ir yra pasirengusios toliau dirbti.

„Visi yra pasirengę. Vėjas sukasi dažnai ir ne vieną kartą dienos bėgyje. Man ateinant, apie 12 h., buvo žinių, kad sukasi į miestą. Pasiūrėjome į rodiklius, jie buvo viršyti maždaug pusantro karto. Dabar jau sužinojome, kad vėjas sukasi į kitą pusę nuo miesto“, – tikino ji.

Atskleidė, kur situacija blogiausia

Alytaus rajono meras Algirdas Vrubliauskas pasakė, kuriuose miesteliuose yra blogiausia situacija. Meras neslėpė, kad dėl kai kurių vietovių jam kyla nerimas.

Justina Grigaravičienė

„Rajonas yra didelis, o blogiausia padėtis yra Miklusėnuose, Geniuose. Ten man teko ne kartą lankytis, toje pačioje stotelėje, kuri tiria taršos kiekius. Teko savo akimis matyti, kad net dešimt kartų viršydavo, bet, žinoma, tas padidėjimas būdavo trumpalaikis. Tie momentiniai dalykai tikrai kelia nerimą. Dėl Miklusėnų man labai neramu, darome viską, ką galime.

Dabar planuojame plauti gatves, nuo rytojaus jas ir plausime, ten, kur žvyrkeliai, pilsime specialų skystį, kuris ilgam laikui leidžia, kad kelias nedulkėtų.

Mūsų kultūra dar tokia, kad, deja, dar ne visai vykdome specialistų nurodymus. Taip, langai uždaromi, bet ten, kur stotelės stovi, prašėme, kad bent savaitgaliui šeimos išvyktų iš namų. Tiesa, nemaža dalis iš Miklusėnų tai ir padarė, apie 40 proc. žmonių nebuvo“, – tikino meras.

Tikina, kad nereikia panikuoti

Tuo tarpu viceministrė DELFI laidoje tikino, kad situacija nėra tokia bloga, kad reiktų panikuoti.

„Aš noriu atkreipti dėmesį, kad reikia baigti diskusijas ir reikia pripažinti, kad veiksmai yra sustyguoti. Mano galva, judame į priekį, panikai nėra pagrindo. Gaisras lokalizuotas, dabar reikia atšaldyti smilkstančią padangų krūvą.

Iš taršos pusės, svarbu pasakyti, kad spręsime situaciją dėl ekstremalios padėties tada, kai gaisras bus visiškai užgesintas, o dabar sunku atsakyti. Paskui užgesintą atliekų krūvą taip pat reikės sutvarkyti“, – tikino J.Grigaravičienė.

Anot jos, žala paaiškės tik visiškai užgesinus gaisrą.

„Mūsų aplinkosaugininkai, pagal tam tikras formules, įvertino laikytų padangų kiekį, skaičiavo galimą žalą, žinoma, viskas paaiškės, tik kai bus visiškai užgesintas gaisras.

Tame pastate trūko priešgaisrinės saugos priemonių. Leidimą naudotis pastatu dažniausiai išduoda savivaldybė, ji žino apie tai. (…) Pamokas išmoksime visi ir reiks pasirūpinti, kad tokių nelaimių nebenutiktų“, – tikino ji.

Gaisras kilo trečiadienį

Gaisras padangų perdirbimo gamykloje Alytuje kilo trečiadienio naktį. Penktadienį gaisras lokalizuotas, tačiau ugniagesiai įvykio vietoje dirba ir toliau, nes padangos gaisravietėje dar smilksta.

Nuo gaisro pradžios trečiadienį liepsnas malšina kelios dešimtys ugniagesių iš Alytaus, aplinkinių savivaldybių, taip pat ir iš kitų Lietuvos vietų, jie nuolat keičiasi pamainomis.

Dėl gaisro sukeliamos taršos Alytuje pirmadienį koreguotas ugdymo procesas, uždrausta dirbti Pramonės rajone esančioms įmonėms, taip pat uždrausta lauko prekyba.

Labiausiai kenčia Miklusėnų gyvenvietė, į kurią vėjas bene visą laiką nuo gaisro pradžios pučia sveikatai pavojingą dūmų šleifą.

Aplinkos apsaugos agentūros duomenimis, pirmadienio rytą teršalų – kietųjų dalelių ir benzeno – koncentracijos Miklusėnuose išliko aukštos.

Alytaus mieste kol kas teršalų kiekiai normų neviršija, tačiau pasikeitus vėjo krypčiai, dūmų šleifas nuo gaisravietės gali būti nešamas į miestą.