Vilniaus universiteto (VU) Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (TSPMI) politologas Kęstutis Girnius laidos klausytojams pristatė ir netikėtą įvykių scenarijų, į kurį galėtų įsikišti net policija.

„Įsivaizduoju ir kitą scenarijų – nutaria pašalinti, nubalsuoja (pakartotinai, aut. p.) dėl V. Pranckiečio. O jis, remdamasis Seimo valdybos nutarimu, nutaria pasilikti. Ir neišeina iš kabineto, ten turi dušą, šaldytuvą ir tiesiog neišeina. O kas gali jį iškrapštyti? Policija negali ten įeiti? Kas ją pakviestų? R. Karbauskis? Kokiu pagrindu?“ – svarstė jis.

Politologas pripažino, kad situaciją kiek šaržuoja, bet lieka galimybė, kad pakartotinio balsavimo V. Pranckietis nepripažins.

„Šis nuotykis neturi precendento, tai gali jis tapti dar įdomesniu. Bet ta galimybė, aš manau, kad egzistuoja. Ne, kad jis užsibarikaduotų ir užsidarytų savo kabinete, tai yra labai kukli galimybė, bet kad jis tiesiog nepripažintų, jog yra pašalintas“, – sakė politologas.

„Viskas baigtųsi tik tuo atveju, jei tas nepasitikėjimas nepasisektų. Bet aiškiai tada reikia prisiminti, kad R. Karbauskis yra ir kerštingas, ir išradingas. Tai gal galėtų sugalvoti kokius nors būdus tuos pagalius kaišioti“ , – sakė jis.

Naujienų agentūros BNS Lietuvos naujienų redaktorė Jūratė Damulytė teigė, kad antradienį visa situacija nebūtinai bus išspręsta.

„Gali pasiekti ir Konstitucinį teismą, gali būti ir toliau ginčų, kuri procedūra buvo labiau teisėta“, – laidoje sakė J. Damulytė.

K. Grinius susidariusią situaciją vertino kaip asmeninį valstiečių lyderio Ramūno Karbauskio kerštą.

„Faktiškai V. Pranckietis yra teisesnis. Nors normaliomis aplinkybėmis jis turėtų atsistatydinti, bet R. Karbauskis padarė tokią privačia vendetą, todėl suprantu, kodėl jis nori priešintis. (…) Yra bruzdėjimas valstiečių frakcijoje, jis buvo ryškus dar prieš 4 mėnesius, tai viena priežastis, kodėl balsuojama dabar, ne prieš kelis mėnesius, nes R. Karbauskis nebuvo tikras, ar turi pakankamai balsų“, – situaciją vertino jis.

Žurnalistė J. Damulytė svarstė, kad jeigu V. Pranckietis nepripažintų nepasitikėjimo juo, turėtų įsikišti ir kiti politikai.

„Manau, kad tada turėtų įsikišti ir kitos politinės jėgos. Gal tada jau prezidentas Gitanas Nausėda turėtų pradėti valdyti situaciją, nes Seimas nesusitvarko“, – kalbėjo J. Damulytė.

DELFI primena, kad praėjusį antradienį Seimas balsavo dėl nepasitikėjimo Seimo vadovu, V. Pranckietis savo postą išsaugojo, valdantieji balsavime nedalyvavo – paliko posėdžių salę. Ketvirtadienį Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) atstovė Agnė Širinskienė pranešė, kad verta skelbti nepasitikėjimą balsų skaičiavimo komisiją. Tą Seimas ir padarė, po jo dar kartą balsavo ir dauguma nutarė, kad reikia skelbti pakartotinį balsavimą dėl V. Pranckiečio nepasitikėjimo, dėl procedūroje atliktų pažeidimų.