Nacionalinio vėžio instituto darbuotojai ne tik sutiko pademonstruoti savo kasdienius įvaizdžius, bet ir papasakojo, kaip vertina neatsiejamą mediko gyvenimo atributą – baltą chalatą.

„Man chalatas – tai švara, sterilumas, pagarba pacientui, mėginiui, genetinei medžiagai. Niekada nedėviu chalato ofise, gerdama kavą, išeidama į lauką“, – sako Nacionalinio vėžio instituto (NVI) vadovė Sonata Jarmalaitė.

Šiuolaikiniai medicinos chalatai ir kostiumai labai skiriasi nuo tų, kuriuos senovėje vilkėjo gydytojai. Iš Hipokrato knygų tuomet tesimokę gydytojai vilkėdavo ilgą tamsų kostiumą. 14 a. siaučiant marui medikai vilkdavosi juodą odinį kostiumą, skrybėlę ir paukščio snapą primenantį veido apdangalą.

Šiandieninis baltas, mėlynas ar žalias kostiumai sukuria švaros ir saugumo jausmą. Ypatingai griežtos taisyklės dėl sterilumo taikomos operacinėse. Visgi mediko apranga visiškai nesuvaržo ją dėvinčio – kaip rodo kasdien koridoriuose sutinkami kolegos, pasipuošti galima tiek aksesuarais, ryškesniu makiažu, avint įdomesnę avalynę.

Oranžiniais „Converse“ batais į fotosesiją atėjęs gydytojas onkologas, chemoterapeutas Leonid Gatijatullin sako, kad baltas chalatas jam yra tam tikras formatas atstovauti profesiją.

„Jį dėviu jau 20 metų. Tai ir garbė, ir atsakomybė prieš pacientą. Viliuosi, kad toks mūsų aprangos kodas pacientui kelia ne baimę, o asocijuojasi su rūpesčiu, pagalba“, – pabrėžė jis.

Diagnostinės ir intervencinės radiologijos skyriaus vedėja gydytoja radiologė dr. Jurgita Ušinskienė tęsė, kad baltas chalatas asocijuojasi su švara, prestižu, profesionalumu, bet, tai ir tam tikra atskirtis.
Iš kitos pusė, tai darbinė apranga, paslepianti moterų grožį, iš kurios norisi ištrūkti bent penktadieniais.

„Jungtinėje Karalystėje, pavyzdžiui, baltų chalatų iš vis atsisakoma. Prancūzijoje atvirkščiai – didelis dėmesys baltam chalatui, net einant į tualetą jį nusivelka ir pakabina ant kabliuko tualeto prieškambaryje higienos sumetimais“, – pasakojo gydytoja.

Kviečiame apžiūrėti Nacionalinio vėžio instituto darbuotojų penktadienio įvaizdžius:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (80)