„Nestandartinė ir pirmą kartą Lietuvoje įrengiama tokia multifunkcinė terasa turi savo iššūkių: nebuvo paprasta išdėstyti funkcines zonas, turėjome rasti būdą transportuoti medžiagas ant jau įrengto stogo, netrukus imsimės aptvėrimų įrengimo“, – sako plėtotojo „Baltic Asset Management“ partneris, investicinių projektų vadovas Jonas Kėžys.

Anot jo, stogo terasos kūrėjai ieškojo įvairių gyventojų bendruomenei naudingų erdvių. Čia bus dengtos kino teatro ir valgymo erdvės, atviras smėlio paplūdimys, bendras šiltnamis, sporto zona ir želdiniai.

Architektūros studijos „Plazma“ vadovas, architektas Rytis Mikulionis sako, kad tai – viena didžiausių stogo terasų Vilniuje, o terasas ant stogų rengia vis daugiau nekilnojamojo turto (NT) projektų plėtotojų. „NT rinkoje konkurencijos labai daug, tad kiekvienas ieško papildomų privalumų, kuriuos galėtų suteikti būsimiems gyventojams. Ši terasa išsiskirs erdvių įvairove. Tam tikra prasme tai bus ir eksperimentas, kuris parodys, ar vilniečiai jau yra pakankamai bendruomeniški, ar kaimynams laikas kartu gali teikti džiaugsmo“, – svarstė architektas.

Terasa ant projekto "Freiheit" stogo

Projektą plėtojančios bendrovės atstovai įsitikinę, kad naujoji vilniečių karta, ypač besirenkantys gyventi loftuose, keičia požiūrį į bendruomeniškumą ir kaimynystę. „Kaip loftų srityje besispecializuojantis plėtotojas žinome, kad loftus renkasi žmonės, puoselėjantys atviresnį, įdomesnį gyvenimo būdą. Jie dažnai būna daugiau mažiau bendraminčiai“, – pastebi J. Kėžys.

Architektūros studijos „Plazma“ vadovas sako, kad tendencija rengti terasas ant pastatų stogų į Lietuvą atkeliauja iš pasaulio didmiesčių, kurie tokiu būdu sprendžia žaliųjų erdvių trūkumo problemą. Savanorių pr. pabaigoje, kur įrengiamas „Freiheit“ projektas, gamtos gausu, nuo stogo atsiveria Neries vingio, miškų vaizdai. Tačiau ten terasa taps vieta, kuri iki šiol pramoniniais pastatais nusėtame rajone išsiskirs jaukumu. Kokie iššūkiai laukia terasos įrengimo metu?

„Reikėjo atsižvelgti į stogo apkrovimo galimybes, todėl dalį jo paskyrėme ne tik įvairioms gyventojų veikloms, bet ir fotovoltiniams elementams, kurie aprūpins bendras pastato erdves elektra. Projektuodami pertvaras ir dengtas erdves turėjome atsižvelgti ir į vėjingumą, nes jis ant stogo yra didesnis“, – atskleidė R. Mikulionis.

Loftai įrengiami buvusiame kulinarijos ceche. Jame bus daugiau kaip 200 loftų, o galimų įsigyti patalpų dydis – nuo 11,7 kv. m. kūrybinių dirbtuvėlių iki 94 kv. m. loftų. Viso į objektą „Baltic Asset Management“ investuoja daugiau kaip 6 mln. eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)