26 metų programuotojas Aidaras Gubaidulinas yra vienas iš keliolikos rusų, suimtų po vasarą vykusių antivyriausybinių protestų, kurių dalyviai reikalavo sąžiningų rinkimų.

Jis pabėgo iš šalies šią savaitę supratęs, kad netrukus jam gali būti skirta ilga įkalinimo bausmė, naujienų agentūrai AFP sakė jo advokatas Maksimas Paškovas.

„Šis sprendimas man nebuvo lengvas, bet pastarųjų kelių dienų įvykiai nepaliko man kito pasirinkimo“, – A. Gubaidulinas parašė socialiniame tinkle „Facebook“.

„Aš išvykau iš šalies ir greitai į ją negrįšiu“, – pridūrė jis.

A. Gubaidulinas per liepą vykusį protestą metė tuščią plastikinį butelį į policijos pareigūnus, bet nepataikė. Protestuotojas buvo suimtas ir apkaltintas dalyvavimu masiniuose neramumuose.

Vėliau iki teismo jis buvo paleistas į laisvę, bet netrukus jam buvo pareikšti kaltinimai dėl grasinimo panaudoti jėgą prieš policijos pareigūnus.

Pasak M. Paškovo, A. Gubaidulinas nusprendė išvykti iš Rusijos po to, kai pirmadienį teismas paliko galioti apkaltinamąjį nuosprendį kitam protestuotojui Konstantinui Kotovui, kuriam buvo skirta ketverių metų laisvės atėmimo bausmė už dalyvavimą taikiuose protestuose.

„Tai jį labai paveikė“, – sakė M. Paškovas.

Už dalyvavimą šią vasarą vykusiuose antivyriausybiniuose protestuose be K. Kotovo nuteisti dar penki asmenys. Teismo sprendimu, už grotų jie praleis nuo dvejų iki penkerių metų.

Spaudžiami opozicijos rėmėjų pareigūnai padarė keletą nuolaidų. Viena jų buvo aktoriaus Pavelo Ustinovo paleidimas į laisvę po to, kai jis buvo nuteistas kalėti pusketvirtų metų už smurtą prieš policiją per vieną protestą, o vėliau jam buvo skirta lygtinė bausmė.

Tačiau atslūgus vasaros protestų bangai, pareigūnai vėl pradėjo didinti spaudimą opozicijai.

Šią savaitę Rusijos tyrimų komitetas pranešė apie dar penkių protestuotojų suėmimą, po kurio teismo laukiančių opozicijos aktyvistų skaičius išaugo iki septynių.

Šią vasarą dešimtys tūkstančių protestuotojų kelias savaites ėjo į Maskvos gatves, pareigūnams neleidus opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno sąjungininkams dalyvauti rugsėjį vykusiuose sostinės tarybos rinkimuose.

Pastaraisiais metais iš Rusijos pabėgo dešimtys Kremliaus kritikų ir aktyvistų, valdžiai mėginat nutildyti savo priešininkus.