Pradžiai pasiaiškinkime, kodėl reikia auginti rožes bulvėse. Daržovėse auginys nuolat būna drėgnoje, maistingoje terpėje, o tai svarbu besivystančiai šaknų sistemai. Vėliau bulvė pus, taigi pradinėje augimo stadijoje augalas bus tręšiamas organine medžiaga, todėl greičiau vystysis šaknų sistema ir stiebai, taigi rožės krūmai bus dailesni, vešlesni.

Kaip paruošti rožių auginius

Pirmiausia reikia pasiruošti auginius. Galima išimti gėlę iš puokštės arba pripjauti šakelių iš savo sodo. Svarbu, kad gėlės stiebas būtų žalias, neperdžiūvęs, nepapuvęs, kad nebūtų pelėsių, gleivių požymių.

Jei renkatės gėlę iš sodo, pjaukite tiesius, jaunus rožių ūglius, kurių skersmuo būtų ne mažiau nei 5–7 mm. Pjauti juos aštriu, švariu sekatoriumi. Taigi paimkite rožę, nupjaukite visus lapus, žiedus. Paskui supjaustykite stiebą į auginius, jų ilgis turi būti 25–30 cm. Kiekvieną šakelę pašlapinkite, paskui parai pamerkite į 1 proc. kalio permanganato tirpalą.

Kaip auginti auginius žemėje

Auginius nebūtina sodinti į bulves, galima sodinti į įprastus vazonus ar dėžes. Jei yra galimybė, žemės pasikaskite iš sodo, tik ji turi būti derlinga, neužteršta, taigi geriau kasti toliau nuo lysvių.

Galima nusipirkti žemių gėlėms arba specialios žemės su trąšomis rožėms. Talpa sodinimui turi būti tokia, kad galėtumėte ją uždengti polietilenu arba stiklainiu. Periodiškai laistykite rožes, kad žemė visada būtų drėgna. Stebėkite, kad vandens nebūtų per daug, antraip gali užpulti miltligė.

Kai pasirodys pirmieji lapeliai, perstatykite indus su rožėmis į gerai apšviestą vietą. Jei augant susiformuotų pumpurų ant auginių, juos būtinai nupjaukite. Priešingu atveju sulėtės šaknų vystymasis.

Persodindami rožes į pastovią vietą rinkitės derlingą žemę, kurios 50 proc. sudarytų perdžiūvęs mėšlas. Formuodami krūmą nukarpykite šakeles, palikite tik 4–5 tvirčiausius ūglius.

Kaip auginti rožes bulvėse

Rožių auginimui bulvėse reikia paruošti vietą, kuri būtų gerai apšviesta ir apsaugota nuo vėjo. Jei auginsite 5–10 rožių vienu metu, reikės apie 15 cm gylio griovelio.

Griovelio dugne paberkite 2,5 cm smėlio. Patikrinkite, kad neliktų lapų ar spyglių apatinėje stiebo dalyje. Ką tik nuskintų stiebų nebūtina dezinfekuoti. Rožėms auginti rinkitės jaunas bulves – jos sultingesnės, geriau pamaitins gėles.

Auginius taip įsmeikite į bulves, kad kraštas atsidurtų maždaug bulvės centre. Paruoštą medžiagą sustatykite į griovelį, užberkite žeme ir gausiai paliekite.

Maitindamosi bulvių sultimis, organinėmis medžiagomis, rožės išleis galingą šaknų sistemą ir jau po 2–3 mėnesių jas bus galima persodinti į nuolatinę vietą. Tokie augalai atsparesni ligoms, puikiai prigyja, gausiai žydi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)