„ES ir JAV administracijos turi įšaldyti visus muitus, sėsti prie derybų stalo ir sutarti dėl visiems tinkamo sprendimo“, – Prancūzijos ekonomikos dienraštyje „Les Echos“ publikuotame straipsnyje teigė G. Faury.

Pirmadienį Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) arbitražas leido Vašingtonui įvesti muitus 7,5 mlrd. dolerių vertės europietiškų prekių importui, taip atsakant į neteisėtas ES subsidijas „Airbus“.
Tai buvo esminis momentas 15 metų trukusiame teisiniame ginče tarp Europos orlaivių gamintojos ir JAV konkurentės „Boeing“.

Pirmiausia JAV muitais taikosi į civilinius orlaivius iš Jungtinės Karalystės, Prancūzijos, Vokietijos ir Ispanijos – „Airbus“ sukūrusių šalių – kurie importuoti į Jungtines Valstijas kainuos 10 proc. brangiau.

Muitai taip pat palies vartojimo prekes, įskaitant ir prancūzišką vyną. ES pareigūnai tvirtino kovosiantys iki paskutinės minutės, kad išvengtų prekybos karo eskalavimo.

Straipsnyje G. Faury įspėjo, kad „prekybos kare nelaimės niekas – nei pasaulinė aviacijos pramonė, nei Amerikos, nei Europos ekonomika“.
Jo teigimu, „Airbus“ per ilgą laiką įgyvendino daugybę atitikties priemonių, kurias patvirtino pati PPO.

„Kita vertus, mūsų konkurentė „Boeing“ nepadarė nieko, ir toliau nieko nedaro, kad laikytųsi jai nepalankių PPO sprendimų“, – rašė „Airbus“ vadovas.

Europos Sąjunga svarsto įvesti atsakomuosius muitus kai kurioms Jungtinių Valstijų prekėms. Tokio žingsnio bus imtasi, jei Briuseliui kitąmet pavyks įrodyti PPO, kad „Boeing“ taip pat gavo naudos iš neteisėtų JAV vyriausybės subsidijų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją