Tai – ausų krapštukai, skirti vaško pašalinimui iš ausies kanalo. Jie prasiskverbia giliai į ausies kanalą ir šaukštelio formos galu iškabina vašką. Nuotraukoje matote Etiopijoje gaminamus ir nešiojamus sidabrinius ausų krapštukus, kurie kartu yra ir juvelyrikos dirbiniai, nešiojami ant kaklo. Galite pastebėti, kad kai kurie iš jų turi akivaizdžių religinių motyvų.

Ausų krapštukus žmonės naudoja nuo pačių seniausių laikų. Kadaise tai buvo tiesiog žolės stiebai ir šakelės, vėliau – iš kaulo ar bambuko pagaminti daugkartiniai krapštukai. Tiesą sakant, Azijoje vis dar naudojami bambukiniai krapštukai.

Azijoje, ypač Kinijoje ir Indijoje, ausų krapštukai iki šiol yra nepaprastai populiarūs. Jais mamos išvalo savo vaikams ausis arba suaugusieji taip padeda vieni kitiems. Net ir gatvėse galima surasti ausų krapštytojų, kurie už kelis centus tai atlieka per kelias minutes. O štai masažo salonuose ausys krapštomos ilgiau, nes tai yra ir savotiškai raminanti procedūra. Kai kurie azijiečiai ausų krapštukus visada nešiojasi su savimi, juos paversdami plaukų segtukais ar raktų pakabučiais.

Europoje daugkartinių ausų krapštukų populiarumas pranyko dar 19 amžiuje. Čia buvo pereita prie vienkartinių popierinių ar vilnos krapštukų, nors neretai naudoti ir paprastai pagaliukai. Tai - didelis pokytis, nes anksčiau dažnas europietis visada nešiojosi bronzinį ar sidabrinį krapštuką.

Medikai, beje, rekomenduoja ausų nevalyti kietais ir dažnai smailiais krapštukais. Apskritai, nereikėtų nieko kišti į ausies kanalą – ausys apsivalo pačios ir tereikia išsiplauti ausies kaušelį. Tam geriausia naudoti vienkartinius ausų krapštukus, kad sumažintumėte infekcijų ir pažeidimų tikimybę.