„Stoviu aukštai iškėlęs galvą. Nesusitiksiu su jais“, – sakė R. T. Erdoganas televizijai „Sky News“, turėdamas galvoje M. Pence'ą ir kartu su juo į Ankarą atvykstantį valstybės sekretorių Mike'ą Pompeo.

„Jie susitiks su savo kolegomis. Kalbėsiuosi, kai atvyks [JAV prezidentas Donaldas] Trumpas“, – sakė jis.

Tačiau vėliau Turkijos prezidentūra išplatino pranešimą, kuris paneigė šį teiginį. Skelbiama, kad R. T. Erdoganas visgi susitiks su JAV delegacija.

„Anksčiau prezidentas „Sky News“ pranešė, kad nepriims JAV delegacijos, kuri šiandien lankosi Ankaroje. Jis planuoja susitikti su viceprezidento [M. Pence'o] vadovaujama delegacija“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė prezidentūros komunikacijos vadovas Fahrettinas Altunas.

Anksčiau trečiadienį pasirodžius R. T. Erdogano pranešimui, kad nepriims amerikiečių delegacijos, M. Pence'o atstovė informavo, kad jo vizitas į Ankarą bet kokiu atveju įvyks.

„Viceprezidentas šiandien išvyksta į Turkiją“, – nurodė Katie Waldman.

Baltieji rūmai turėjo vilties, kad ketvirtadienį su Turkijos lyderiu susitikę M. Pence'as ir valstybės sekretorius Mike'as Pompeo pareikalaus, kad Turkija nutrauktų kurdų pajėgų puolimą šiaurės rytų Sirijoje.

R. T. Erdoganas trečiadienį griežtai atmetė derybų su Sirijos kurdų pajėgomis galimybę, nors JAV ragino Ankarą nutraukti ugnį.

„Yra keletas tarpininkauti bandančių lyderių... Per visą istoriją dar nebuvo tokio atvejo, kad Turkijos respublikos atstovai sėstų prie vieno stalo su teroristine organizacija“, – parlamente sakė R. T. Erdoganas.

„Siūlome štai ką: dabar pat, šiąnakt, visi teroristai sudeda ginklus, įrangą ir kitus dalykus, sunaikina visus savo spąstus ir palieka mūsų įsteigtą saugiąją zoną“, – teigė Turkijos prezidentas, dar patikslinęs, kad tai būtų „greičiausias būdas Sirijos problemai išspręsti“.

Turkija spalio 9 dieną pradėjo prieš Sirijos kurdus nukreiptą operaciją „Taikos šaltinis“.

Ja Ankara išilgai valstybės sienos nori įtvirtinti 30 km ilgio „saugią zoną“, siekdama atitolinti kurdų, kuriuos Turkija laiko teroristais, pajėgas ir sukurti erdvę, į kurią galėtų grąžinti 3,6 milijono šiuo metu Turkijoje gyvenančių Sirijos pabėgėlių.

R. T. Erdoganas tvirtino, kad kai bus įtvirtinta saugioji zona, „besitęsianti nuo Manbidžo iki Irako pasienio, tada operacija „pasibaigs savaime“.