Skatina nepramiegoti savo galimybės

Visus manančius, kad studijuoti jiems jau per vėlu, M. Kairytė drąsina, ragindama paskaičiuoti, kiek laiko dar liko iki pensijos. Pasak specialistės, pamačiusi, kiek iki užtarnauto poilsio jai liko pačiai – nustebo.

„Išdirbau 20 metų ir galvojau, kad tai – labai daug. Tačiau vieną dieną nusprendžiau pasitikrinti, kiek dar turėsiu dirbti, kol gausiu pensiją. Ir pamačiau, kad liko dar 30 metų ir vos nenukritau nuo kėdės“, – su šypsena kalba Anglijoje dirbanti moteris.

Pašnekovės teigimu, mūsų seneliai į pensiją išėjo kur kas anksčiau nei išeisime mes, nes nustatytas amžius, kiek turime išdirbti, kur kas didesnis ir, tikėtina, dar kils.

„Pasaulis keičiasi greitai, o dirbti turime ilgai, todėl prie situacijos turime prisitaikyti patys. Tačiau tam reikia turėti tinkamus įrankius, šiuo atveju – universitetinį išsilavinimą, kuris padės tobulėti, geriau prisiderinti prie pokyčių. Tereikia būti atkakliems ieškant, kas patinka ir to siekti“, – kalba Marytė Kairytė.

Universitetai derinasi prie vyresnių studentų

Švietimo konsultantė, jau ne vienerius metus dirbanti su Jungtinės Karalystės universitetais, pastebi, kad moterys domisi studijomis būtent šioje šalyje, nes vietiniai universitetai vis labiau prisitaiko prie vyresnių studentų – net ir tų, kurie augina mažus vaikus.

„Bakalauro studijos Didžiojoje Britanijoje trunka vos 3 metus – metais trumpiau nei Lietuvoje, todėl tai jau užima mažiau laiko. Be to, akademiniai metai trunka 8–9 mėnesius, tad dažnas studentas spėja ir paatostogauti, ir atostogų metu padirbėti pilnu etatu. Paskaitos vyksta tik du kartus per savaitę, todėl galima dirbti ar užsiimti kita veikla ir studijuojant“, – apie privalumus pasakoja M. Kairytė.

Vyresnis studentų amžius, pasak pašnekovės, yra privalumas. „Vyresni žmonės jau turi darbo patirties ir žino, kas juos domina: ar klientų aptarnavimas, ar skaičiai, ar teisė, ar dar kažkas. Darbo patirtis tampa jų „koziriu“, kadangi kartu su ja studentai atsineša įvairių idėjų, žinių ir panašiai“, – teigia specialistė.

Studijas aukštosiose mokyklose vis dažniau renkasi 25-50 m. moterys

Ji priduria, kad šiuo metu stoti į Jungtinės Karalystės universitetus – itin palankus laikas, nes valstybė finansuoja ne tik nemažą studijų kainą, bet ir pragyvenimo išlaidas. „Dabar finansavimo sąlygos itin palankios, kadangi kol kas Didžioji Britanija dar priklauso Europos Sąjungai, todėl vertėtų pasinaudoti šiuo šansu. Taip atkrenta galvosūkis, kaip susimokėti už mokslus ir išgyventi Jungtinėje Karalystėje“, – sako moteris.

Pašnekovė ramina tuos, kurie jaudinasi dėl šalies išstojimo iš Europos Sąjungos: visiems tiems, kurie į aukštąsias įstos nuo 2020 m. sausio semestro, galios ta pati finansavimo tvarka visus studijų metus.

Pasak Marytės Kairytės, stojimo procesas taip pat nesunkus – visus reikalingus dokumentus galima pateikti nuotoliniu būdu, tereikės atvykti į interviu ar išlaikyti privalomą anglų kalbos testą, kurį finansuoja universitetas.

Šia dalimi rūpinasi ir pati pašnekovė – užpildyti dokumentus ar išsirinkti tinkamiausią universitetą studentams moteris padeda jau penkerius metus. „Studentams mano paslaugos nieko nekainuoja. Džiaugiuosi tais, kuriems viską padaryti pavyksta patiems, tačiau tiems, kurie nenori šioms procedūroms skirti daug laiko, padedu aš ir stojimo procesą padarau ramesnį“, – teigia pašnekovė.

Laukia sugrįžtančių

Paklausta apie studentų, baigusių Didžiosios Britanijos universitetus perspektyvas, specialistė džiaugiasi, jog vis daugiau įmonių vertina jų turimus diplomus. Pasak jos, didžiausias šių studentų privalumas – bakalauras, baigtas anglų kalba, kurios prireikia tiek bendravimui, tiek verslui.

„Dabar daugelis įmonių ar institucijų viename ar kitame darbo etape susiduria su anglų kalba. Todėl išsilavinimą įgijus anglų kalba – žmogus jau yra laimėtojas. Šių studentų, nesvarbu kokio amžiaus jie būtų, verslas laukia sugrįžtant. Jiems lengviau ne tik įsitvirtinti Lietuvoje, bet ir gauti orų atlyginimą“, – sako švietimo konsultantė.

Užsakymo nr.: PT_82534491