Dešimtys šventės svečių, išvydę stulbinamo grožio nuotaką, ją sutiko audringomis ovacijomis. Ją ir jos tėvą. Po šventinės vakarienės ir šokių dangų nušvietė įspūdingi fejerverkai, skelbia RFE/RL.

Tarp besišypsančių svečių buvo kostiumu ir sąsagomis pasipuošęs vyriškis, barzdotas ir su ūsais, plaukai kruopščiai sušukuoti į kairę, ant riešo – brangus laikrodis, o dešinėje rankoje – taurė gėrimo.

Praėjus kiek mažiau nei metams, tą asmenį Jungtinės Karalystės policija įvardijo kaip vieną iš dviejų Rusijos žvalgybos pareigūnų, dirbančių priedangoje. Esą būtent jie kenksminga medžiaga „Novičiok“ Solsberyje bandė nunuodyti dvigubą Rusijos agentą.

Jų taikinys – Sergejus Skripalis ir jo dukra – išgyveno. Deja, bet mirė atsitiktinai ne vietoje ir ne laiku atsidūrusi britė, turėjusi kontaktą su minėtuoju cheminiu ginklu.

Tai, kad šiose vestuvėse dalyvavo įtariamasis Anatolijus Čepiga, – dar vienas įrodymas, siejantis šį asmenį su Rusijos karine žvalgyba, geriausiai žinoma paprastu trumpiniu GRU. Be to, dar kartą niekais paverčia jo paties teiginius, esą jis – tiesiog eilinis maisto papildų pardavėjas Ruslanas Boširovas, 2018 metų kovą į Solsberį atvykęs apžiūrėti vietos architektūros.

Anatolijus Čepiga

Vyras, prie altoriaus lydėjęs nuotaką, buvo generolas majoras Andrejus Averianovas, paslaptingas Rusijos karinio dalinio, kurį Vakarų žvalgyba sieja su ne viena neteisėta operacija Europoje, vadas.

O A. Čepiga ir jo šeima nebuvo tiesiog eiliniai svečiai – taip nustatyta bendro RFE/RL ir tyrimų grupės „Bellingcat“ tyrimo metu.

Ypatingi svečiai

Pirmą kartą apie A. Čepigos dalyvavimą minėtose vestuvėse spalio 8 dieną savo straipsnyje parašė „The New York Times“.

Publikacijoje buvo remiamasi neįvardytais Europos žvalgybos pareigūnais, kurie teigia, kad A. Averianovo vadovaujamas dalinys 29155 siejamas su ne vienu rimtu incidentu senajame žemyne, įskaitant ir bandymą nunuodyti S. Skripalį, 2015 metų pasikėsinimą į ginklų prekeivio iš Bulgarijos gyvybę ir nesėkme pasibaigusį bandymą 2016 metais Juodkalnijoje surengti valdžios perversmą.

Nors „Times“ straipsnyje ir buvo pateikta apkarpyta A. Averianovo nuotrauka, daryta per minėtąsias vestuves 2017 metais, publikacijoje nebuvo šventėje dalyvavusio A. Čepigos fotografijos.

A. Averianovo šeimos medžio analizė atvedė prie įrašų socialinėje žiniasklaidoje ir kituose internetiniuose šaltiniuose, kuriais RFE/RL ir „Bellingcat“ ir kliovėsi, bandydami išsiaiškinti, kur ir kada prie Senežo ežero vyko tos vestuvės.

Anatolijus Čepiga

Socialiniame tinkle „Instagram“ skelbiamuose vaizdo įrašuose taip pat galima pastebėti šventėje dalyvavusį A. Čepigą.

Viename iš įrašų jo veidas slepiamas, tačiau jį gana lengva atpažinti tarp šventės svečių, stebinčių, kaip A. Averianovas prie altoriaus lydi dukrą.

A. Čepigą trumpam galima išvysti ir kitame „YouTube“ paskelbtame vaizdo įraše. Jis paskelbtas vartotojo, kurio vardas ir pavardė sutampa su A. Averianovo žento, kanale.

Akivaizdžiausias vaizdinis A. Čepigos buvimo šventėje įrodymas – iš nuotraukų, kurios buvo paskelbtos dviejose vestuvių tematikos svetainėse, kur gana aiškiai matomas jo veidas.

Nuotraukose taip pat įamžinti ir vestuvėse dalyvavę jo šeimos nariai. Vestuvėse dalyvavo ir A. Čepigos sūnus.

A. Čepigos pavardė figūruoja ir nuotraukose, kuriose užfiksuotos pavardės svečių ir jų vieta prie stalų. Tiesa, A. Čepigos vardas nepateikiamas, tik pavardė. Remiantis vaizdiniais įrodymais, A. Čepigos vieta – prie stalo, prie kurio sėdėjo ir nuotakos tėvas, dalinio 29155 vadovas A. Averianovas.

Ypatingi pasiekimai

Jokios viešai prieinamos informacijos apie dalinio 29155 veiklą nėra, nors 2018 metais RFE/RL atliktas tyrimas nustatė, kad 2012 metais Rusijos gynybos ministerijos nurodymu vienam iš dalinio darinių „už ypatingus pasiekimus tarnyboje“ skirta premijų.

Viešuose dokumentuose A. Averianovas įvardijamas kaip dalinio 29155 vadas, dalinys tiesiogiai pavaldus Rusijos gynybos ministerijai. Kaip ir daugumos Rusijos žvalgybos pareigūnų (iš GRU ar kitų institucijų) atvejų, informacijos apie jo veiklą praktiškai nėra. Žinoma tik tiek, kad jis 1988 metais baigė Taškento karo akademiją, geriau žinomą akronimu TVOKU. Ji veikė tuometiniame sovietiniame Uzbekistane.

Anatolijus Čepiga

Manoma, kad paskutinį XX amžiaus ir pirmąjį XXI amžiaus dešimtmečius jis kariavo Čečėnijos karuose, 2015 metų sausį buvo apdovanotas aukščiausiu Rusijos valstybiniu apdovanojimu „Rusijos Federacijos didvyriui“, skelbė „The New York Times“, neatskleisdamas tokią informaciją žurnalistams suteikusio šaltinio tapatybės.

„YouTube“ platformoje paskelbtuose įrašuose iš 100-ųjų TVOKU metinių, švęstų 2018 metų liepą, matoma lenta, kurioje – garsių ir daug pasiekusių aukštosios mokyklos absolventų trumpos biografijos ir fotografijos. Viena iš rodomų biografijų itin smarkiai redaguota, tačiau joje dar galima įžiūrėti asmens laipsnį, pirmą ir paskutinę pavardės raides, vardo pirmąją raidę ir tėvavardį – visa ši informacija leidžia daryti išvadą, jog kalbama apie A. Averianovą.

Nuotraukos vietoje, biografijoje, – paprasčiausias juodas siluetas. Pabrėžiama, kad minėtasis asmuo apdovanotas „Rusijos Federacijos didvyrio“ ordinu. Užrašas ant garbės lentos leidžia daryti išvadą, kad joje pagerbiami jau mirę akademijos absolventai.

Andrejus Averianovas, Odnoklassniki nuotr.

Jeigu tas asmuo iš tikrųjų A. Averianovas, lieka neaišku, ar jis šioje lentoje atsidūrė atsitiktinai, ar toks ir buvo sumanymas. A. Averianovas publikacijos pasirodymo metu buvo įvardijamas kaip dalinio 29155 vadas.

Tiek A. Čepiga, tiek jo įtariamasis bendrininkas Aleksandras Miškinas 2014 metais buvo apdovanoti „Rusijos Federacijos didvyrių“ apdovanojimais, teigia RFE/RL Rusijos tarnyba, „Bellingcat“ ir Rusijos naujienų portalas „The Insider“, kartu atlikę tyrimą.

Kremlius atmeta „Times“ publikaciją apie galimą dalinio 29155 ryšį su S. Skripalio apnuodijimu ir kitus incidentus Europoje kaip „bulvarinį skaitalą“.

Internete labai mažai nuotraukų, kuriose įamžintas A. Averianovas. RFE/RL ir „Bellingcat“ visgi pavyko aptikti vieną jo nuotrauką, 2012 metais paviešintą Rusijos socialiniame tinkle OK.ru.

DELFI primena, kad praėjusių metų rugsėjį du vyrai, Londono kaltinami apnuodijus buvusį dvigubą rusų šnipą Sergejų Skripalį ir jo dukrą Anglijos Solsberio mieste, Kremliaus finansuojamai televizijai RT tvirtino šiame mieste apsilankę turistiniais tikslais ir su pasikėsinimu nužudyti neturintys nieko bendra.


Ruslanu Boširovu ir Aleksandru Petrovu save įvardiję vyrai tuomet pirmąkart po Skripalių apnuodijimo pasirodė TV ekrane. RT vyriausioji redaktorė Margarita Simonian tikino, kad šie du vyrai su ja dėl interviu susisiekė patys, nes esą dabar gyvena bijodami dėl savo gyvybių.

Interviu RT šie du vyrai pasakojo, kad pietinis Anglijos Solsberio miestas, kuriame jie lankėsi kovą, yra „nuostabus“. Vyrai tvirtino norėję pamatyti žymiąją Solsberio katedrą ir jo laikrodį.