Aktyvesnis už Grybauskaitę

Liberalų sąjūdžio atstovas Eugenijus Gentvilas gyrė prezidentą už užsienio politiką. Jo teigimu, gėdos nepadarė.

„Sutinku, kad prezidentas buvo aktyvus svarbiausioje savo veiklos srityje – užsienio politikoje. Matėme judesius, gėdos nepadarė. Ir su įstatymų teikimų iniciatyvomis, manyčiau, kad už prezidentę Dalią Grybauskaitę yra aktyvesnis, kol kas, kaip bus vėliau, galėsime įvertinti. Kitas dalykas, ar visos iniciatyvos man patinka? Tai čia jau mano problema yra, bet manau, kad yra taisytinų dalykų. Valstybėje yra labiau taisytinų dalykų, nei kad yra dabar pasiūlyta“, – DELFI pasakojo E. Gentvilas.

Jis teigė, kad prezidento veiklą per pirmąsias 100 dienų vertina pakankamai gerai.

„Ryžtingai buvo pakalbėjęs apie Vyriausybės reformavimą, savo pozicijas jis išdėstė, bet ne viską pavyko realizuoti. Kita vertus, galima suprasti, ar jis turėjo ją išbalansuoti, ar, kaip mano akimis žiūrint, visai su ja atsisveikinti“, – teigė politikas.

Jis priminė, kad kartu su naująja Liberalų sąjūdžio pirmininke Viktorija Čmilyte-Nielsen registravo nutarimą dėl pirmalaikių Seimo rinkimų.

„Prezidentas, matyt, matė situaciją kiek kitaip. Manydamas, kad šita Vyriausybė gali ką nors padaryti. Aš deja, vilčių didelių neturiu“, – teigė politikas.

Gabrielius Landsbergis, Gintautas Paluckas, Gitanas Nausėda, Eugenijus Gentvilas

Tačiau Prezidentas E. Gentvilui vilčių teikia.

„Neviltis iš Vyriausybės ir Seimo daugumos, o prezidentas yra teikiantis vilčių“, – sakė jis.

Paklaustas, ar jis suprato, kas yra ta dažnai aptarinėjama „gerovės valstybė“, E. Gentvilas iš karto pripažino, kad ne.

„Yra įvairiausių apibrėžimų, jei žiūrėti kokia ji kuriama prezidento veiksmais, nemanau, kad tai yra gerovės modelis. Nes vien mokesčių didinimu gali sukurti gerovės valstybė, bet ar žmonės tai jaus, gavę padidintus mokesčius?“ – klausė politikas.

Jis teigė, kad kitos situacijos, kurių per šias 100 dienų dar neįvyko, parodys, ar prezidentas yra griežtas.

„Žiūrėsime, aš manau, kad kai bus vertinami pareigūnų veiksmai, darbai, tie pareigūnai galėtų būti ir ministrai, kiti institucijų vadovai, tada matysis prezidento principingumas. Nemanau, kad prezidentas nuo pirmos dienos turi vartyti akis, pūsti žandus ir trankyti kumščių į stalą, tai tikrai yra nebūtina“, – DELFI sakė E. Gentvilas.

Dar reikia palaukti

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) narys Algirdas Sysas taip pat teigiamai vertino G. Nausėdos veiklą. Jis taip pat gyrė G. Nausėda už darbą užsienio politikoje.

„Manau, kad jam praėjo tas laikas labai greitai. Visados naujas darbas įtraukia ir susuka galvą. Manau, kad jam puikiai sekėsi užsienio politika, kas ir dera. Nes, ko gero, visi vizitai pas kaimynus ir geras gestas, geresni santykiai. Šitoje srityje viskas puiku“, – DELFI teigė parlamentaras.

„Arkliukas, ant kurio jis joja – „gerovės valstybė“ irgi dar ne raišas kol kas. Aišku, buvo daugiau teorinis pamąstymas, tai teisingas žingsnis. Kai pamatė, kad dauguma labai skeptiškai į kai kuriuos siūlymus žiūri, pateikiant įstatymų projektus, manau parodo, kad turi komandą, kuri gali juos teikti“, – teigė politikas.

Algirdas Sysas

Tačiau ir daug pretenzijų prezidento atžvilgiu A. Sysas neturėjo.

„O dėl kitų dalykų, dar pretenzijų negalėčiau kažkokių (reikšti, aut. p.). Reikia išlaukti laiko, kai bus rimti susikirtimai, rimti įstatymų projektai, kai bus išsiskiriančios nuomonės, kaip elgsis prezidentas – treptels kojele, ar ne, vetuos, nevetuos. Čia jau bus aiškiau, dabar yra tekmė“, – kalbėjo A. Sysas.

Jis svarstė, kad galbūt ir prezidentui geriau sekasi kalbėtis su Seimu, nes jis šiuo metu užsiėmęs Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio klausimais.

„Aš nemanau, kad turėtų būti kažkoks labai didelis griežtumas. Vis tiek yra valdžių pasidalijimas ir atskyrimas yra mūsų Konstitucijoje. Galbūt pačioje kadencijos pradžioje, kai jis kalbėjo apie Vyriausybės formavimą, nebuvo iki galo pamatuotos ar suvoktos galimybės, kiek galima vieną ar kitą ministrą atstatydinti. Va čia buvo vienas iš prezidento neapgalvotų pasisakymų, kai vienus ministrus gyrė, bet gavosi taip, kad tie nepagirti liko, o gerieji išėjo į geresnį darbą“, – juokėsi politikas.

Paklaustas, ko tikisi iš visos prezidento kadencijos, A. Sysas svarstė, kas galėtų būti geriau.

„Labai tikiuosi, kad bus mažiau žaidžiama pažymomis, nes kuo pasižymėjo buvusi prezidentė D. Grybauskaitė, tai pažymų gausa. (…) Tikiuosi, kad tokių dalykų nebus, kad gyvensime teisinėje valstybėje, jei kažkas kaltas, tai ir atsakys“, – tikėjosi politikas.

„Manau, kad reikia šiek tiek palaukti“, – sakė jis.

Lieka neatsakytų klausimų

Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos atstovas Laurynas Kasčiūnas išvardijo visus atvejus, kai jam prezidento elgesys patiko.

„Man labai patiko prezidento laikysena istorinės atminties klausimu, tikrai jam duodu didelę pagarbą už tai. Kad pasiuntė aiškius signalus ir Vilniaus miesto merui Remigijui Šimašiui. Man labai patiko jo pasisakymai po jo susitikimo su JAV prezidentu Donaldu Trumpu dėl to, kad patriotizmas ir toliau išlieka labai svarbūs Vakarų civilizacijai. Man patinka jo idėja dėl gerovės valstybės, galime diskutuoti dėl įvairių sprendimų, bet sanglauda mūsų visuomenėje yra būtina“, – kalbėjo parlamentaras.

Laurynas Kasčiūnas

Pridurdamas, kad takoskyros tarp skirtingų visuomenės grupių iki šiol išlieka milžiniški, mus ES lenkia tik rumunai ir bulgarai.

Politikas įvardijo ir kelis klausimus, kurie jį verčia suklusti ir tikslių atsakymų iš prezidento dar negauna.

„Man truputį ramybės neduoda peržiūrėti santykius su Baltarusija. Suprantu, kad tos raudonos linijos išlieka, prezidentas tai pabrėžia, bet mes vis kartojame tas istorines klaidas, kai bandome atidaryti duris Aleksandro Lukašenkos režimui, galvodami, kad jis balansuos tarp Rytų ir Vakarų, o tik naudojasi Vakarais, kad išpeštų iš Rusijos daugiau naudos“, – teigė jis.

Tėvynės sąjungos atstovas teigė, kad jam iki šiol lieka neaišku, kur „veda toks žaidimas“.

„O visa kita, vizitas į Lenkiją, kuris buvo orus, neprisiimant kažkokių nepagrįstų „namų darbų“, aiškiai pasakant, ką gali prezidentas, ko ne, neįsipareigojant, ko negalime išpildyti. Tai tas man patiko. O klaustukų – Baltarusijos vektorius kelia man jų“, – kalbėjo parlamentaras.

„Manau, kad dabartinei Lietuvai yra moderatoriaus, kuris geba pasiūlyti sprendimus. Jis tikrai nėra užsienio politikos veikėjas, jis aktyvus prezidentas, dėl to turėčiau pasveikinti“, – DELFI kalbėjo L. Kasčiūnas.